a

Carmen Ivanov, omul de radio care corectează greșelile de exprimare ale românilor: „Dicția e un avantaj, indiferent de meseria pe care o ai!”

- - 50- 193 vizualizari

Om de radio și de televiziune, Carmen Ivanov a lansat, în 2009, primul site de dicție din România. De atunci, lucrurile au evoluat în bine, iar în martie 2017 a apărut aplicația mobilă Dicție.ro, ca extensie a manualului de dicție „Șase sași în șase saci”, scris de către jurnalistă.

de Ionuț Axinescu

Obiceiurile de consum s-au schimbat în ultimii ani, iar oamenii preferă să-și verifice telefonul mai mult decât preferă să răsfoiască o carte, cu atât mai mult un manual de dicție. Și-atunci am venit cu această soluție. Practic, ai în buzunarul tău un manual de dicție interactiv”, spune Carmen Ivanov.

Pasiunea ei pentru dicție a fost mai degrabă o necesitate, pentru că, „înainte de a fi scriitoare, sunt om de radio. Ori pentru a face radio ai nevoie de o dicție impecabilă”, mai spune Carmen.

Cât a durat drumul de la idee la implementare și care au fost provocările întâlnite (mai ales că aplicația e gratuită)?
În jur de șase-șapte luni a durat să producem aplicația. Mi-am asumat faptul că voi investi câteva mii de euro pentru aceasta aplicație gratuită, doar pentru că mi-am dorit să vin pe piață cu prima aplicație de dicție din România.

La conținut am lucrat doar eu și colegul meu Mihai Crăciun. Conținutul a trecut prin editare la editura Favorit, iar apoi, echipa de programatori de la Kapssule Studio a implementat ceea ce noi am livrat. În total, 12 persoane s-au implicat în acest proces de creație și implementare, totul pentru a putea aduce aplicația pe dispozitivele mobile din România.

Cum funcționează concret aplicația, odată ce utilizatorul o descarcă?
Una dintre cele mai importante funcții ale aplicației se adresează celor care vor să afle de la un trainer autorizat cum stau cu dicția. Utilizatorul citește cu voce tare un text redactat de specialiștii dictie.ro, aplicația îl înregistrează automat și îl trimite trainerilor. În cel mai scurt timp, aceștia trimit un feedback complet privind pronunția, vocea, ritmul și eventualele defecte de vorbire ale celui care a optat pentru funcția „Testează-ți dicția”.

Câte secțiuni cuprinde aplicația?
Aplicația este structurată pe mai multe secțiuni, printre care: secțiunea Quiz, care cuprinde peste 700 de întrebări cu greșeli frecvente făcute de români, dificultăți de pronunție ale unor cuvinte și construcții complicate în limba română. Apoi există secțiunea Exersează, care poate fi numită și „dicție în buzunar”. Aici există o mulțime de exerciții de dicție scrise de echipa noastră, care au rolul de a dezlega limbile utilizatorilor. Totodată, exercițiile sunt și înregistrate audio de către trainerii noștri, pentru ca cei care doresc să își perfecționeze dicția să aibă un model de urmat.

Mai există și secțiunea Blog, unde apar cele mai noi articole din domeniu, fie că vorbim despre greșeli frecvente de vorbire, tehnici ale lecturii la microfon, public speaking sau sfaturi despre pronunție sau protejarea vocii.

Care sunt cele mai uzuale erori pe care le comit românii, fără să-și dea seama, conform secțiunii Quiz din aplicație?
Lista e destul de lungă, dar cele mai comune sunt următoarele: vroiam, în loc de voiam; servici, în loc de serviciu; șcenă, în loc de scenă; fregvent, în loc de frecvent; propietar, în loc de proprietar; decât folosit în loc de numai sau doar.

Care a fost feedback-ul primit de la lansarea aplicației și până acum?
Peste 20 de mii de oameni au descărcat aplicația atât pe iOS, cât și pe Android. Este evident că reacțiile au fost unele extrem de bune pentru că vorbim aici despre singura aplicație de dicție pentru limba română, care pe deasupra este și gratuită.

Pe viitor, plănuim chiar să îmbunătățim aplicația. Ne dorim să facem un nou update de conținut și să aducem și o nouă secțiune de quizz interactiv.

Știu că sunteți trainer de dicție și lucrați cu prezentatorii de știri. Cât de multă muncă se ascunde în spatele unui prezentator de știri care nu doar că nu se încurcă, însă are și cursivitate pe parcursul unui buletin informativ?
Un prezentator de știri sau de emisiuni de divertisment trebuie să se perfecționeze continuu. Educația nu se oprește, în acest domeniu, după ce ai obținut locul pe scaunul de prezentator. Asta pentru că, evident, totul este într-o continuă schimbare când vine vorba despre stilul de prezentare la radio sau TV.

Pe de altă parte, vedem tot mai des gafe ale jurnaliștilor din audio-vizual. Ce îi sfătuiți pe tinerii care lucrează în presă, cât și pe cei care își doresc o carieră în domeniu pe viitor?
Sfatul meu este să se adreseze trainerilor specializați pe dicție pentru televiziune sau radio. Pentru că, dacă te pregătești pe zona de dicție cu un actor, probabil că vei face performanță pe scenă, nu și în platoul de televiziune sau în studioul de radio.

În ce alte meserii e nevoie de o dicție fără cusur? De-a lungul anilor, din ce domenii au venit persoanele pe care le-ați pregătit?
Eu consider că indiferent de meserie, dicția reprezintă un avantaj când vine vorba despre job, competitivitate și șansă de promovare. Întotdeauna o persoană cu o dicție bună va fi preferată de angajator. La trainingurile de dicție pe care le țin vin oameni din toate domeniile de activitate. De la programatori la oameni de vânzări, sportivi de performanță, manageri, profesori, avocați. Ba chiar am avut și cursanți care erau preoți.

Ce planuri profesionale aveți în viitorul apropiat?
Ca noutate, Dicție.ro tocmai a deschis Școala TV pentru copii, la sediul nostru din Piața Romană, în București. Aici propunem un program de dezvoltare personală pentru copii, prin tehnici de rostire creativ-expresive, exerciții de dicție, pronunție și interpretare, exerciții de actorie și tehnici de radio și televiziune. Prin acest proiect le oferim copiilor posibilitatea de a învăța câteva dintre tainele televiziunii și radioului. De la profesioniști, într-un cadru organizat.

De ce activități concrete vor avea parte copiii?
Vor avea ocazia să învete, prin jocuri și activități atractive, totul despre prezentarea unui jurnal de știri sau a unei emisiuni TV, cu tot ceea ce presupun culisele acestei meserii: vorbitul în public și în fata camerei de filmat, fără emotii, cu dicție, intonație și exprimare corecte, improvizație, actorie, realizarea unei emisiuni de știri sau a unui serial de televiziune.

Pe deasupra, studioul este echipat cu camere TV, prompter, sisteme complete de sunet și lumini și echipamente radio pentru emisiunile de radio. Trainerii Școlii TV pentru copii vin din radiouri de top și televiziuni precum PRO TV, Realitatea TV sau Digi 24, totul pentru ca cei mici să învețe de la cei mai buni.

50 recommended
193 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Ionut Axinescu


Bookmark?Remove?

Csibi Magor, ecologistul român stabilit în Coreea de Sud care luptă pentru salvarea planetei:„Soluția este să ne unim, nu să împărțim oamenii în buni și răi!”

-

Politolog la bază, Csibi Magor a reprezentat România în Parlamentul European între 2007 și 2009, a lucrat o perioadă și ca jurnalist, însă în ultimii ani s-a dedicat exclusiv protejării mediului în care trăim. „Am realizat destul de repede că tema centrală a d... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Giorgiana Vlăsceanu, informaticianul care le învață pe românce secretele din IT: ”Avem un procent mare de femei care lucreaza in zona tech, cu mult peste media UE, iar asta este un plus pentru Romania!”

-

Giorgiana Vlăsceanu este absolventă a Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica din București, unde acum urmează un program de master. Printre numeroasele sale activități de educație digitală pentru copii și de voluntariat, ... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Irina Țuca, studentă la drept în Marea Britanie: „Tinerilor romani trebuie să li se ofere mecanismele necesare prin care să facă viitorul să arate cât mai bine”

-

Absolventă a Colegiului Național „Sfântul Sava” și campioană la debate în perioada liceului, Irina Țuca studiază acum dreptul la cunoscuta universitate Cambridge, din Marea Britanie, din „ambiția de a-și depăși limitele și pentru a-și da șansa să încerce ceva ... Mai mult »