a

Despre idei care prind viață, antreprenoriat, provocări și succes, azi, cu Sabina Tănasă

- - 106- 350 vizualizari

Sunt femei de succes care sunt puterea exemplului, mai ales că suntem într-o societate în care multe tinere sunt încă visătoare, dar merită sincer apreciate cele care nu se las deznăjdăduite de gândurile mai puțin optimiste ale apropiaților sau ale familiei. Invitata mea este o tânără din generația nouă înrudită cu determinarea și credința, care a reușit să transforme o idee într-un produs și care a urmat calea antreprenoriatului, fiind una dintre persoanele de sex feminin care nu se lasă cu una, cu două atunci când vocile negative se fac auzite.

Sabina Tănasă este fondatoarea unui brand cunoscut de ulei de cocos ce a luat naștere dintr-un gând acum aproximativ 2 ani de zile, Viva Coco. Dar se știe deja că bogăția vine din idei, nu?

Continuă să fie sursa de inspirație, deși era visătoare de mică, așa cum a menționat ea însăși. Azi, a devenit o fată frumoasă, descurcăreață și foarte determinată care a intrat cu dârzenie în lumea antreprenoriatului. E greu de spus dacă toți antreprenorii se nasc cu acest simț al antreprenoriatului sau și-l conturează pe parcurs, în schimb, Sabina declară că poartă o doză de nebunie frumoasă, că este o persoană curajoasă și care își asumă cu maturitate riscuri atunci când situația o cere. Ce face, desfășoară cu pasiune și determinare, elemente cheie pentru o reușită cu succes.

De multe ori îmi spun că nu eu am ales drumul către antreprenoriat, ci antreprenoriatul m-a ales pe mine. Cred că l-am avut în sânge de mică, atunci când cumpăram pixuri din stația de autobuz și le vindeam la colegi ca să îmi strâng bani să iau rochii la păpuși (acest lucru se întâmpla în clasa a doua).

Deși, mai tot timpul are task-uri de îndeplinit, își bucură sufletul ba cu o carte bună în timpul liber, ba cu o vacanță scurtă să își încarce bateriile și chiar o plimbare cu prietenii o ajută pentru a-și păstra energia pozitivă. Iubește ce face și își îndeplinește sarcinile pe care le are zilnic, dar este omul care garantat știe să distingă viața personală de cea profesională. Îmbină cele două planuri  atât de bine încât o satisface pe deplin punctul în care este acum. Este un om viu, care trăiește pentru azi, nu pentru mâine, având în vedere că în urmă cu mai mult timp, într-una din deplasările în Turcia, s-a aflat într-un avion care a fost deturnat, astfel încât, din acel moment, vede cu alți ochi viața și o prețuiește mult mai intens.

În general, oamenii sunt purtători de povești, iar cele mai credibile sunt cele în care întâlnești și piedici, dar le treci, așa cum e și în cazul de față. O simplu gând a devenit parte din viața Sabinei materializat într-un business online în plină ascensiune, cu multă productivitate în spate. Mulțumirea și satisfația vine din exterior, de la cei/cele care se bucură de produs sub toate formele.

Totuși, cel mai frumos e să vezi oameni care înfloresc si nu se vestejesc, care cresc si nu se usucă, care adaugă datorită experiențelor însușite câte o piesă încet la puzzle-ul vieții si nu stagnează căci le și place situația în care se află. Un moment important a făcut click în mintea Sabinei și a schimbat-o. A luat calea antreprenoriatului și a înțeles că joaca devine mai serioasă și că în mâinile ei stă toată puterea. A reușit și reușește în continuare să pună zâmbete pe chipurile oamenilor. De aici motivația lăuntrică de a merge în continuare pe drumul pe care l-a creionat.

Se știe de fiecare dintre noi că definiția succesului nu este pentru toți același lucru și că are semnificație diferită în funcție de simțiri, nevoi, emoții. Pentru invitata de azi înseamnă facerea de bine și ajutorul pe care îl poate da oamenilor. Inima îi strălucește de bucurie imensă atunci când realizează că a pus umărul și a contribuit cu bunăvoință la schimbarea oamenilor, de aici și a doua sa activitate în care își dă multă energie, turismul medical. Succesul reprezintă puterea de a visa și este motivația de a pune în aplicare ceea ce am visat, împărtășește tânăra antreprenoare ce poartă o ambiție nemărginită.

Sunt încântată să fac cunoscut omul, dar și tânăra de succes care s-a lansat pe piață cu un produs premium, de calitate, ce oferă o experiență plăcută și exotică. Uleiul de nucă de cocos este binevenit la casa omului, pentru că este un aliment delicios și nutritiv, fiind 100% natural, brut nerafinat, extra-virgin, presat la rece, care vine tocmai din India. Un minunat aliment cu multiple beneficii pentru sănătate ne aduce Sabina, inspirându-ne printr-un concis motto: Bunătatea naturii, în cea mai pură formă, direct la tine acasă. Nu rămâne decât să fie încercat, nu?

Un interviu tare drăguț mai jos de unde reiese că faptele Sabinei vorbesc și că poate fi un exemplu frumos pentru mulți tineri și nu doar.

Adult fiind acum, îți urmezi visele pe care le aveai când erai mică?

Da! Când eram mică, obișnuiam să ”fur” pantofii mamei și câte o geantă diplomat de a ei și mă plimbam prin casă chicotind în gura mare că eu o să fiu femeie de afaceri când voi crește mare. Evident că nu înțelegeam la acea vreme semnificația acestui job, însă mi se părea fascinant și o asociam cu ceva foarte important.

Cu ce valori ai plecat la drum însușite din familie?

În primul rând corectitudinea. Întotdeauna mi s-a spus că este important să fii corect față de oamenii din jur, indiferent de poziția pe care te afli la un anumit moment al vieții. De asemenea, mi s-a insuflat importanța respectului, a toleranței și a generozității (indiferent că vorbim de bani, înțelegere, sprijin, iubire, atenție sau orice altceva).

Spune-mi trei lucruri de care ești strâns legată.

Sunt foarte strâns legată de familie și prieteni, însă dacă este să mă raportez la partea strict materială cele trei lucruri de care sunt strâns legată sunt: telefonul, mașina și un breloc pe care l-am primit cadou de la niște prieteni foarte apropiați din India pe care îl port în permanență cu mine.

Care sunt vitaminele necesare pentru a ne menține succesul în afaceri?

Succesul în afaceri este format dintr-un complex de vitamine, dintre care unele predomină în anumite momente. Cred că este extrem de important să ai încredere în propriile idei, să fii perseverent pentru că drumul spre succes nu este cel mai lin (indiferent de domeniu), să fii capabil să te ridici în momentul în care ți se închid ușile în nas. Un rol important îl joacă și procesul de învățare continuu – pentru că zi de zi apar lucruri noi și trebuie să înveți să te adaptezi la cerințele pieței, să fii deschis pentru schimbări. Trebuie să fii disciplinat și să nu îți fie frică să ceri ajutor atunci când ai nevoie. Succesul este strâns legat și cu capabilitatea de a ieși din zona de confort.

Există multe definiții ale succesului. Fiecare o are în accepțiune proprie. Pentru tine ce înseamnă?

Pentru mine succesul înseamnă să fiu fericită și să fac ceea ce îmi place cu adevărat. Succesul este puterea mea de a visa și motivația de a pune în aplicare ceea ce visez, iar prin acțiunile mele să contribui la starea de bine a oamenilor.

Cum arată o zi de a ta?

Mă trezesc zilnic la ora 6, iar primul lucru pe care îl fac atunci când mă dau jos din pat este să fug repede la bucătărie și să apăs on la expressor. În timp ce îmi beau cafeaua, îmi scriu în jurnal zece lucruri pentru care sunt recunoascătoare ce mi s-au întâmplat în ziua precedentă, iar apoi îmi pregătesc to-do-list-ul pentru ziua în curs, concomitent cu citirea email-urilor.  Partea frumoasă este că nici o zi nu seamănă cu cealaltă și astfel nu mă confrunt cu ideea de rutină. Sunt zile în care nu mă ridic din fața laptopului și îmi dau seama că a trecut ziua în momentul în care nimeni nu mai răspunde la telefon; sunt zile în care sunt prinsă în întâlniri, iar după-amiaza fug repede la laptop să îmi îndeplinesc restul task-urilor, însă sunt și zile când în mijlocul săptămânii mă bucur de o cafea servită în parc la o oră în care toată lumea e la job.

Este cineva aparte care te-a impactat și care te inspiră zilnic pentru a merge cu optimism mai departe în tot ceea ce ți-ai propus?

Pot spune că mă inspiră oamenii în general pentru că te forțează să înveți anumite lucruri în timp real. O personalitate pe care o admir și care m-a impactat este Indra Nooyi – considerată una dintre cele mai faimoase femei manager din lume. Nooyi s-a ridicat de la un început modest și a ajuns în poziția de manager de top al celei de-a patra companii ca mărime din lume, scriind o poveste de succes.

Care e povestea din spatele brandului construit de tine? Cum a prins viață?

Bussines-ul meu a prins viață dintr-o joacă, fiind strâns legat și de o altă activitate a mea – turismul medical. Prin intermediul celei de-a doua activități (turismul medical), am efectuat multiple deplasări în India cu persoane bolnave care aveau nevoie de un tratament medical. Într-una din deplasări, s-a întâmplat ca o pacientă să fie de profesie arhitect, motiv pentru care ne-am abătut de la programul standard și am vizitat mai multe bijuterii arhitecturale din zona Mysore, de unde am achiziționat și primul meu ulei de cocos, ce m-a fascinat pe deplin. Apoi, la fiecare deplasare îmi achiziționam ulei de cocos și le aduceam și prietenilor, iar dintr-o dată mi s-a năzărit ideea de a importa și de crea propriul meu brand – și așa s-a născut VivaCoco.

De ce ai dorit propria afacere? Găsim avantaje, evident. Dar, dezavantaje ai întâlnit până acum?

De multe ori îmi spun că nu eu am ales drumul către antreprenoriat, ci antreprenoriatul m-a ales pe mine. Cred că l-am avut în sânge de mică, atunci când cumpăram pixuri din stația de autobuz și le vindeam la colegi ca să îmi strâng bani să iau rochii la păpuși (acest lucru se întâmpla în clasa a doua).

Da, sunt și dezavantaje atunci când ai propria afacere. Aș aminti nopțile nedormite, senzația de rătăcire cu care te confrunți de foarte multe ori, momente în care pui la îndoială propriile gânduri și sisteme de valori, puțini prieteni și faptul că de cele mai multe ori muncești de 2 – 3 ori mai mult decât o persoană angajată.

Care este cea mai mare împlinire a ta sufletească?

Cea mai mare împlinire sufletească este că prin intermediul activității prestate (turism medical), am reușit să contribui la schimbarea vieții în bine a peste o sută de oameni.

Cu siguranță, ai întâlnit în drumul tău și neliniști. Cum reușești să depășești situațiile problematice?

Inevitabil te întâlnești și cu astfel de situații. Atunci când sunt într-un impas încerc să apelez la meditație, pentru a mă liniști și a face doi pași în spate pentru a vedea imaginea de ansamblu și să găsesc soluția cea mai potrivită la care să apelez. Întotdeauna mă consult și cu cele mai importante persoane din viața mea – pentru a descoperi și alte perspective.

De ce magazin online?

Conform statisticilor și estimărilor GPeC împreună cu principalii jucători din piața românească de e-commerce, valoarea cumpărăturilor online a depășit pragul de 3,5 miliarde de euro în 2018, cu aprox. 30% mai mult decât în 2017, când s-au înregistrat 2,8 miliarde de euro. Creșterea de aproape 30 de procente este una dintre cele mai mari din Europa pentru al doilea an consecutiv, fapt care demonstrează potențialul uriaș al pieței românești de e-commerce. Raportându-mă la aceste date statistice, dar și la comoditatea clientului de a primi cumpărăturile acasă sau direct la birou, fără a mai fi nevoie de a pierde timp în trafic, respectiv ușurința de a achiziționa un produs cu un simplu click, m-au determinat să optez pentru magazinul online.

Iași este acasă și va rămâne pentru totdeauna. Dar, ce te leagă de București? Dar, de India?

Bucureștiul este orașul în care m-am dezvoltat și am dobândit cele mai frumoase realizări din viata mea, orașul care m-a forțat să devin o luptătoare, orașul în care mi-am cunoscut prietenii cei mai buni, orașul în care m-am descoperit pe mine – Sabina cea de astăzi.

India este o dragoste la prima vedere, care cu trecerea timpului se accentuează. India m-a învățat să descopăr o mentalitate total diferită față de cea europeană cu care eram obișnuită. India m-a supus testului răbdării, pentru că acolo timpul se manifestă altfel față de cum suntem noi obișnuiți, m-a învățat că în ciuda haosului ce ne încojoară, trebuie să fim capabili să ne bucurăm de ceea ce ne înconjoară, de lucrurile spirituale și nu cele materiale.

Bucureștiul și India sunt cele 2 elemente definitorii care și-au pus amprenta asupra existenței mele și au contribuit la dezvoltarea mea ca om, dar și ca antreprenor.

5 motive pentru care ne inviți să încercăm uleiul de cocos. Cred cu tărie că are multiple beneficii.

Uleiul de cocos are multiple beneficii atât pentru sănătate, cât și pentru partea cosmetică. Uleiul de nucă de cocos extra-virgin este considerat un super aliment organic, 100% natural și sărac în carbohidrați naturali. Este văzut ca un supliment pentru un stil de viață sănătos, recomandat de către experții wellness din întreaga lume, pe baza cercetărilor științifice și a studiilor clinice deoarce este natural abundent în vitamine, minerale și antioxidanți.

Printre principalele beneficii în cosmetică menționez că uleiul de cocos hidratează pielea, lăsând-o suplă și catifelată; curăță tenul în profunzime și exfoliază celulele moarte; poate înlocui foarte bine demachiantul și dizolvă chiar și rimelul waterproof; are efect anti-aging și luptă împotriva apariției ridurilor, fiind un ingredient ideal și pentru îngrijirea părului.

Cui îi ești recunoscătoare pentru punctul în care ești acum? Este loc de mai bine?

Întotdeauna este loc și de mai bine! Viața în sine este un proces continuu de învățare și de perfecționare. În ceea ce privește recunoștința, îmi sunt recunoscătoare mie pentru că am avut ambiția de a nu mă abate de la visul meu, deși ispite au existat la fiecare pas. Evident, le sunt recunoascătoare și părinților pentru că m-au susținut și mi-au acceptat alegerile, deși nu au fost de acord cu ele.

Ai acumulat experiență în antreprenoriat. Ce poți împărtăși cu cititorii?

A fi antreprenor este un sentiment unic, iar acum, după 4 ani de când am ales această cale, pot spune că a fost cea mai bună decizie din viața mea, pe care aș lua-o din nou, dacă aș avea ocazia să dau timpul înapoi. Antreprenorul nu are un job de 8 ore, ci este un job full-time ce te ține în priză zi și noapte, iar weekend-urile de cele mai multe ori lucrezi. Pasiunea cu care faci toate acestea te încarcă și nu te simți ocupat 100%. Întotdeauna există timp și pentru viața personală, prieteni, ieșiri și distracție.

Din punctul meu de vedere, antreprenoriatul este o joacă pentru oameni mari, iar dacă îți place jocul, poți să ajungi foarte departe.

Ce le poți comunica tinerilor care doresc să apuce calea antreprenoriatului?

Îi încurajez să pornească spre această aventură pentru că este una deosebită, iar dacă au un vis să creadă în el și așa vor reuși să îl pună în practică. Să fie conștienți că atâta timp cât ei au încredere în ideea lor, vor reuși, indiferent cât de greu  este drumul. Îi sfătuiesc să accepte feedback-ul, pentru că acesta este unul constructiv. De asemnea, trebuie să fie conștienți că provocările îi ajută să crească, de aceea este important să își asume riscuri.

Să am încredere în mine, să învăț din greșelile mele și să nu mă demoralizez, să fiu deschisă la informații și idei noi, să accept noi provocări, să gândesc pozitiv, să fac ceea ce îmi place și mă face fericită.

Călătorești mult. Destinațiile preferate care sunt?

Exceptând India, Zanzibarul este una din destinațiile preferate.

Ultima carte citită.

”Povestea mea” de Michelle Obama

Ultima vacanță.

Insula Ischia, Italia

Motto-ul preferat este…?

Eșecul este o oportunitate de a învăța.

 

 

 

 

 

 

106 recommended
350 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Tanase Emma