a

Mirela Rețegan, creatoarea unui fenomen național, Gașca Zurli: „Am ales să fiu bună, să am grijă de oamenii din jurul meu!”

- - 69- 610 vizualizari

Eu am ales să fiu bună, să am grijă de oamenii din jurul meu. Sunt un om pozitiv care întâmpină fiecare zi cu mare bucurie.”

Ideea Gașca Zurli și de a da viață unei noi povești a venit atunci când Mirela Rețegan era la o petrecere de copii alături de fiica sa Maya unde invitații nu erau antrenați în niciun joc și părea totul foarte fad și plictisitor. “ Și eu i-am luat, i-am organizat, am făcut un spectacol și a ieșit o super petrecere pentru Medeea.Încurajată fiind, a fost doar la un pas până la crearea business-ului

Iubirea pentru Maya, fiica ei este ridicată la nivel de artă. Astfel, s-a născut fenomenul Gașca Zurli de 13 ani, fiind puntea dintre mulți alți părinți și copii. Din dorința de a-i arăta o lume mai bună, plină de zâmbete fiicei sale, Mirela Rețegan a creat acest concept românesc autentic.

13 ani și povestea se scrie în continuare. Povestea Zurli acum impresionează în linii imense. Un pas a fost către marele succes ce persistă și care face oameni fericiți având un record la biletele vândute, sursă declarată pe pagina lor menționând că sunt în medie de 55.000 spectatori pe turneu. Gașca Zurli a bifat 30 de orașe din România, UK, Ungaria, Republica Moldova, Danemarca, Austria. Cu 13 spectacole diferite, producții ce aparțin conceptului, peste 100 de reprezentații pe an în toată țara, vă îndoiți că n-ar fi îndrăgiți și așteptați cu sufletul la gură chiar cu o ora înainte de începerea spectacolului?

Gașca Zurli  vine cu următoarele realizări: un brand frumos pentru copii în toată țara, 14 personaje create de Mirela, aproape 100 de cântece fredonate cu încântare, turnee care adună oameni ce umplu sala mereu, jucăriile zurli cu aceeași marcă, poveștile zurli. Credeți că  echipa Zurli se oprește aici? Nu! A adunat peste 450 000 de abonați așa cum se specifică și pe site-ul oficial, 2 producții de televiziune la TVR1 și NaționalTV, 4 DVD-uri cu tiraj de peste 20.000 unități.

“Ne-am transformat spectacolele într-o platformă pentru a le da mai multă încredere copiilor, pentru a-i învăța lucruri care să-i motiveze și să-i ajute să relaționeze mai ușor cu cei din jur. Zurli integrează părinții în lumea copiilor.”spune chiar Mirela Rețegan, pe blogul său.

Gașca Zurli a cucerit toți copiii și părinții. Depășește acel șablon de petreceri de copii cu mult. Mirela Rețegan a venit cu o rețetă proprie, pune suflet și mai ales că s-a dus și în zona de teatru, un teatru reinventat, personalizat, fără standarde, șabloane, bazat pe puterea cuvântului. Astfel ea declară: “Dacă eu nu pun un decor în spatele actorilor și nu-l introduce într-un șablon prin care să-l oblig să vadă ceea ce se vede, el vede de fapt mult mai mult.” Copilul aude mesajul, intră în lumea Zurli de fiecare dată, însă trece totul prin propriul filtru, imaginația acestuia îmbrățisând lumea întreagă și creând empatii.

Zurli are un “leac” pentru fiecare Copiii se costumează în personajele preferate, le idolatrizează, le învață replicile și își creează povești.  Pare o lume desenată, dar nu! Totul e real. O lume cu Zâna Bună, unde copiii se simt protejați, aceasta fiind alături de Fetița Zurli, Tanti Prezentatoarea, Vrăjimăturica, Zdrăngănel, Truli, Clopoțel, Băiețelul Zurli, Yuppi, Vrăjitoarea Tura Vura, Tashu și Tasha. Cu ajutorul lor, ne îndepărtăm de o lume frivolă, astfel intrăm într-o lume fragilă aflată în veșnică transformare, desigur, în bine.

Om de radio, presă, televiziune, Mirela declară că cea mai frumoasă perioadă a fost cea în care a fost la Radio Transilvania, post pe care l-a și condus mulți ani. Corespondent BBC, PRO TV, MEDIAFAX, reîntoarsă la radio, a făcut emisiuni la NATIONAL FM ȘI ItsyBitsy- postul de radio pentru copii.

De mică mi-am știut drumul în viață. Visam să fiu învățătoare.” Înconjurată de copii dorind să fie, a ajuns să fie pe placul inimii sale, cea mai îndrăgită. Trăiește, simte, oferă. Valorează atât cât apreciază, adică mult. Este un om înzestrat cu imaginație, energie și nu în ultimul rând, cu un suflet plin. Din empatie pentru oameni, în special pentru părinți, dăruiește ce are mai bun, cunoștințe, întrucât îi invață să se joace cu copiii lor, fiind conștientă de trecerea timpului, astfel dorind ca fiecare familie să își creeze amintiri vii și curate. Joaca este limbajul iubirii dintre părinți și copii.”

Autor de cărți, antrenor al părinților, crede în visele sale. Nu a fost de ajuns doar să spere. Creatoarea Mirela Rețegan a avut mai multe dorințe, care mai apoi au devenit vise împlinite, pentru că a învățat că totul este realizabil și că dacă un vis a avut puterea să se nască în mintea ei, a găsit o cale prin care l-a și materializat. Dar, cum era fetița Mirela, ce aspirații purta cu ea, ce om frumos a devenit, pe ce se bazează relația mamă-fiică și care e motivația ei cea mai mare pentru toate lucrurile minunate pe care le face, ne va răspunde în rândurile de mai jos:

Ai reușit să creezi un fenomen, Gașca Zurli. Te-ai gândit vreodată că vei stârni o astfel de simpatie față de copii, chiar și părinți?

Gașca Zurli a prins viață din nevoia de a-i da copilului meu petrecerile pe care le merită. Am știut din primele clipe că ce fac, fac corect, curat, frumos și de la un moment dat am simțit că și simpatia a ajuns la cote alarmante.

De 13 ani ești zurli. Ce-ar fi fost dacă n-ar fi existat Gașca Zurli?

Nu știu, n-am timp să mă gândesc la asta. Poate aș fi fost o învățătoare de succes sau om de radio.

Cum ți-o amintești pe fetița Mirela?

Mi-o amintesc veselă și jucăușă, plină de energie, organizând copiii din spatele blocului în cele mai antrenante jocuri.

Cum definești tu relația dintre un părinte și al său copil?

Pe iubire. Pe joacă. Pe atenție. Joaca e limbajul iubirii dintre un părinte și copil. Relația pe care o avem cu copiii noștri este sacră și trebuie să o tratăm ca atare.

Îți scriu părinții? Dacă da, care sunt cele mai des mesaje întâlnite?

O, da, îmi scriu părinții. Îmi scriu și mame și tați, oamenii vor sfaturi practice și eu sunt bucuroasă să le dau pentru că am trecut prin atâtea și atâtea situații. Nu vorbesc din cărți, vorbesc din experiența mea. Ca Antrenor al Părinților întâlnesc mii de părinți în fiecare an și sunt încântată să văd că sunt preocupați să fie mai buni pentru copiii lor.

Ce s-a întâmplat la nivelul generațiilor față de ceea ce era înainte? Să ne raportăm la ultimul deceniu, zic.

Atenția pe care o dăm copilului. În România, copilul este Rege și noi îl tratăm ca atare. Generația de azi e mai curioasă, mai activă, mai dependentă de tehnologie și noi trebuie să ținem pasul cu ei, nu ei să încetinească pentru noi.

            E mai greu să crești un copil astăzi decât pe „vremea părinților”?

Nu, e mai frumos și nu cred că ar trebui să facem această comparație, fiecare generație are avantajele și dezavantajele ei. Noi ne jucam mai mult pe afară, nu aveam telefoane și tablete, dar ei călătoresc foarte mult de la vârste mici.

Unde crezi că greșesc părinții?

Că nu se coboară la mintea copiilor, de fapt nu se ridică la mintea copiilor care e mai curată, mai senină. Se iau prea în seriosși nu își dau voie să se joace.

            Ce impact are internetul azi în formarea copiilor?

Sunt copii care la 4-5 ani știu câți giga de memorie are telefonul lui tati și își urmăresc idolii pe canalul de youtube. Asta e realitatea în care trăim și trebuie să ne adaptăm la ea. Desigur, asta nu înseamnă să îi trântim copilui în față o tabletă ca să fie liniște.

Care sunt valorile morale pe care i le-ai transmis fiicei tale?

Să fie onestă cu ea și cu ceilalți, să nu se preface niciodată că e altcineva. Să se iubească, să fie bună, să aibă respect pentru oameni și să aibă încredere în instinctul ei.

Cum te descurci cu momentele tale dificile?

Sunt un om puternic, dar asta nu înseamnă că nu am momente dificile. Trag aer în piept, caut cele mai bune soluții, încerc să gândesc rece și să mă consult cu oamenii mei apropiați.

Dacă ar fi să definești propriul  succes, cum ar suna definiția? Ce ai pune în rețetă? Și dacă tot aminteam de rețetă, crezi ca există o anumită rețetă a succesului?

            Muncă, determinare, muncă, muncă….și încredere…încredere că am știut mereu ce vreau să fac, nu am îndrăznit să cred că o să ajung atât de sus, dar am știut că dacă muncesc, sunt bună, îmi văd de treaba mea, o să fie bine. Nu cred că există rețete miraculoase, dar cred că dacă îți vezi de treaba ta și nu apleci urechea la binevoitori, o să ajungi unde trebuie.

Gașca Zurli pune zâmbetele pe fețele copiilor. De unde-ți găsești resursele pentru a zâmbi chiar și în zilele mai puțin fericite?

            Eu știu că soarele e mereu acolo pentru mine. Și prietenii mei sunt acolo. Și Maya e bine și sănătoasă. Sunt fericită pentru fiecare zi din viața mea, așa că atunci când, ca orice om am și zile cu nori, le infrunt, știu că o să treacă.

Care este cea mai mare mulțumire sufletească a ta?

Când vorbesc cu Maya, mă gândesc: Doamna, aceasta este fata mea eu am făcut-o și are 17 ani cu un suflet curat și planuri mari de viitor! Am mulțumirea că ceva am făcut foarte bine. Apoi, întorc privirea și văd sute de mii de oameni care iubesc povestea Zurli. Astea-s marile mulțumiri ale vieții.

Ești vreodată tristă? Când ai plâns ultima oară și de ce?

            Normal că sunt tristă uneori, sunt om, dar e o stare pe care o conștientizez că e firească, o las să treacă. Plând de dorul Mayei când e la școală în Anglia, plâng când văd nedreptăți, plâng la spectacole cot la cot cu părinții.

Educator fiind, zilnic învăț de la cei mici ai mei de la grădiniță. Maya a fost profesorul tău? Ce te-a inspirat să faci și să nu faci?

            M-a învățat să am răbdare. Maya e mai așezată ca mine. Eu, vreau totul, acum, repede. Copilul meu mă învață răbdarea.

Cine e MIRELA REȚEGAN atunci când nu o vede nimeni? Cum arată sufletul ei, ce o sperie, ce o face fericită si ce le-ar spune și altora, părinți sau nu, ca sfat?

E o femeie corectă, puternică, plină de entuziasm, cu mintea gândind mereu proiecte și cu sufletul plin de bucurie mereu. Mă fac fericită un mic dejun cu Maya în bucătpria noastră, o ieșire în oraș cu prietenele mele, duminică dimineața orele petrecute la Europa FM, sentimentele pe care le am pe scenă în spectacolele Zurli, mesajul pe care îl găsesc în telefon de la omul care mă iubește. Eu am zilnic motive foarte multe care mă fac fericită. Le dau  oamenilor sfatul să fie buni, să aibă răbdare cu ei și cu alții, să își urmeze visul șă să lupte pentru el. Să nu se oprească chiar dacă e greu Dacă eu am reușit, poate oricine să reușească.

 

69 recommended
610 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Tanase Emma