Mediul de business crește și mulți antreprenori doresc productivitate peste noapte, însă uită că în business nu este vorba despre un cocktail format din talent, har sau alte ingrediente, ci despre reguli simple, în același timp stricte care să îi conducă să aibă afaceri profitabile. De aceea, cei care doresc sprijin în demersul unei afaceri corecte și constructive, cu încredere pot apela la o școală pentru startup-uri, extinsă de curând chiar și în Statele Unite ale Americii și despre care vom afla mai multe în rândurile de mai jos.
Azi, vorbim despre afaceri și pașii corecți la înființarea uneia cu unul dintre tinerii businessmani de succes ai României, Laurențiu Dorobanțu, fiind fondator alături de prietenul său, Mihai Stanca, al Academy4Startup, academie dezvoltată cu scopul de a ajuta afacerile care sunt la început de drum. Vom afla și cum i-a fost traseul până aici. Să fi fost un amalgam de reușite, încercări, alegeri, provocări?!
Povestea invitatului meu este frumoasă prin împletirea direcțiilor diverse pe care le-a îmbrățișat pe plan profesional. A crezut de mic în calibrul antreprenoriatului, deși nu i-a fost insuflat din familie. Din contră, mărturisește că nu a reușit să își convingă părinții să intre în lumea afacerilor, chiar și cu un mic butic ca cele amplasate pe marginea trotuarelor pe care le tot zărea pe vremea respectivă. Lecția despre antreprenoriat a dat-o și la 17 ani, atunci când a început singur un proiect având în vedere extinderea internetului în România.
Apoi, a urmat înscrierea în cadrul Academiei de Studii Economice, absolvirea acesteia și intrarea de-a dreptul în câmpul muncii, la început în mediul corporatist. Prima dată s-a angajat într-un call center, apoi a lucrat în bancă, după care a urmat o carieră în consultanță de bussines și IT, în tot acest timp, fiind și pe cont propriu. După ceva experiență dobândită în acest din urmă domeniu, a fost recrutat de o companie cu sediul în Amsterdam acceptând colaborarea pe durata a trei ani. Într-un final, a prins curaj pentru a spune “Stop!” domeniului corporatist și a trecut pe freelancing. În paralel, a urmat cursurile unei școli de business din Zagreb, susținând cu tărie că educația reprezintă unul dintre pilonii importanți ai dezvoltării antreprenoriatului. Au urmat și alte proiecte, în orașe mari precum Londra și Ljubljana, dar toate acestea au condus la această idee care a prins viață, apoi rădăcini și anume Academy4Startup.
Proiectul Academy4Startup a luat naștere după numeroase lecții primite în față, dar învățate. Au fost combustibil pentru a construi ceva de succes. Câteva discuții serioase cu al său prieten au avut loc la un moment dat și împreună au decis să înceapă o nouă afacere, astfel au înființat această școală care te ghidează să începi un business corect. Ca mentor, te asigură de creșterea cât mai eficientă.
Din pasiunea de a ajuta oamenii am înființat Academy4Startup. Am mers pe ceea ce știm mai bine și unde avem experiență., menționează Laurențiu.
Azi, mergem din nou la școală, iar lecția pe care o predă cel care face subiectul nostru de azi este una despre decizii, despre ce înseamnă să investești în mentalitate, dar și despre cum să începi o afacere de la zero. Cât de mult te încurajează sistemul educațional de la noi în spiritul antreprenoriatului, ne răspunde Laurențiu Dorobanțu.
Spune-mi câteva lucruri definitorii despre tine. De unde vii, încotro te îndrepți?
Provin dintr-o familie modestă, am crescut până la 7 ani la bunici, la țară, după care m-am mutat în București pentru a merge la școală. Am facut ceea ce m-au sfătuit părinții și anume să învăț ca să am viața mai bună decât a lor și asta am făcut.
Cum ai ajuns să fii interesat de antreprenoriat? Ai studii de profil sau a pornit ca o pasiune care s-a dezvoltat și transformat în meserie?
De antreprenoriat sunt interesat de când eram mic. Și acum țin minte cum îi băteam la cap pe părinți să își deschidă și ei un butic cum erau pe vremuri, pe trotuar, dar neavând pe nimeni care în cercul lor să fie antreprenor, nu au facut-o. Însă, pe mine asta nu m-a oprit. La 17 ani am avut prima afacere și am facut o rețea de cartier de 120 abonați cărora le furnizam servicii de internet, afacere care a mers până în momentul în care internetul prin cablu a devenit accesibil oricui și era la pachet cu abonamentul de TV. La 21 ani am avut a doua afacere, deși eram și angajat. Era o firmă de intermediere credite bancare, firmă pe care am înființat-o în parteneriat cu alți doi prieteni și care a fost o primă experiență adevărată în ceea ce înseamnă antreprenoriatul. Am învățat cât de important este să-ți alegi corect partenerii și rolurile să fie foarte bine definite încă de la început.
În tot acest timp au mai fost și alte experiențe antreprenoriale, chiar dacă mereu am fost și angajat sau freelancer, dar a fost mereu un vis, o destinație pentru care m-am tot pregătit, încercat, eșuat, învățat până când a ieșit.
Legat de studii, pe lângă clasica facultate și master pe care le-am făcut în România la ASE- Comerț, am urmat și cursurile unei școli de business și anume Executive MBA în Zagreb la Crotugli Business School. Acum, pot spune că locul în care mă aflu nu mai este doar o simplă destinatție, ci într-adevăr o pasiune pe care o împărtășesc cu drag celor deschiși să învețe.
Ai dobândit experiență în mai multe domenii: bancar, bussines, IT. Cu care te-ai identificat cel mai mult?
Da, am lucrat atât ca angajat, consultant extern sau cu propria afacere în domeniul bancar, IT, farma, FMCG, producție, distribuție internațională, imobiliare, marketing online. Nu aș putea să spun că am un domeniu pe care să-l numesc preferat pentru că eu văd lucrurile un pic diferit și chiar acum am ca motto acest mod de a privi: People, people, people, process, product. Lucrez și pun accentul foarte mult pe omul/oamenii din spatele industriei și chiar pot spune că sunt oameni minunați cu care este o plăcere să lucrezi și de la care ai ce învăța în orice domeniu.
La 25 de ani ai fost recrutat de o companie cu sediul în Amsterdam unde ai și ales să rămâi pentru trei ani. Cum a fost această perioadă pentru tine și cât de mult te-a ajutat în formarea ta?
Trei ani am stat în Amsterdam, după care am fost un an pe un proiect în Ljubljana și încă un an în Londra. A fost o experiență foarte interesantă și pot să spun că m-a ajutat incredibil de mult, mi-a dat o încredere în mine care, din păcate, nouă, ca popor ne cam lipsește, deși nu suntem cu nimic diferit de restul. Ba chiar aș putea să spun că suntem în cele mai multe cazuri mult mai muncitori și mai profesioniști decât cei din vest.
Am învățat foarte mult profesional, educațional, dar cel mai mult m-au ajutat aceste experiențe să am încredere în mine, ceea ce e cel mai important. Fără încredere în forțele proprii poți să ai de toate, că nu ajungi departe. Dacă există încredere, nu mai avem limite.
Cu ce gând te-ai întors în România?
Să îmi trăiesc viața de vis aici, la mine în țară, înconjurat de oameni care vorbesc limba mea. Sunt extrem de rare persoanele care pleacă din țară și care nu au dor de aceasta, astfel am decis că este un sentiment cu care nu mi-ar plăcea să trăiesc toata viața. Așa m-am întors să fac aici ce puteam să fac și în orice altă țară.
Când ți-ai dat seama că nu este bine să rămâi în același dans cu tine însuți și că dezvoltarea personală este o soluție și la îndemână?
Acum 6 ani când, printr-o conjuctură, am ajuns să fiu parte dintr-o echipă în care erau persoane mai tinere ca mine, fără experiența mea, dar care aveau rezultate mult peste mine și când am întrebat care e secretul și cum fac să aibă acele rezultate, m-au îndrumat către dezvoltare personală.
Ca să reușim este nevoie să ne schimbăm noi sau să se schimbe ceilalți din jur? Care a fost cea mai importantă decizie pe care ai luat-o în parcursul tău profesional?
Întotdeauna este nevoie să ne schimbăm noi. Tot ce avem, ce suntem și ce facem se întâmplă datorită sau din cauza noastră, însă, când ne schimbăm noi, o să observăm ceva miraculous: cei din jur se schimbă.
O decizie importantă a fost atunci când a trebuit să renunț la un fost partener de business. Este foarte important să ne alegem cu grijă oamenii cu care lucrăm și cu care mergem la drum.
Care a fost cel mai mare obstacol pe care a trebuit să îl depășești până acum în cariera ta? Dar cea mai frumoasă întâmplare este…?
Să plec din țară.. Sincer să spun, mi-a fost un pic teamă la acel moment, dar mă bucur foarte mult că am luat decizia.
Cea mai frumoasă întâmplare de până acum este că am avut un parteneriat cu unul dintre cei mai mari speakeri motivaționali din lume, deși absolut pentru toți oamenii din jurul meu părea un lucru imposibil să facem noi asta, de aici din România și totul a plecat de la un mesaj pe FB pe care i l-am dat CEO-ul companiei pe care o deținea.
Este complicat să fii antreprenor în România în accepțiunea ta?
Trăim într-o țară liberă, în care putem să facem, să zicem orice vrem noi. Să-ți înființezi un SRL este gratuit și durează trei zile, avem impozit de 3%, avem acces la informație la orice vrem noi, dar și aici un mare DAR, nu face nimeni munca pentru noi. Cred că doar din punctul ăsta de vedere este greu, în rest doar să nu vrei.
Startup versus antreprenoriat. Care sunt diferențele pe care nu le cunoaștem?
Sunt multe diferențe și aș puncta poate ceva esențial și anume obiectivele diferite pe care le au. Singurul obiectiv al unui startup este acela de a valida (prin clienți plătitori) produsul sau serviciul pe care îl ai. ATÂT și de aici vin multe alte diferențe care sunt greșit percepute și de aceea apare și o frică în a ne apuca de o afacere.
În startup nu trebuie să ai cunoștințe de leadership, de contabilitate, de business, de aproape mai nimic. Tot ce trebuie să știi este să identifici o nevoie în piață, un public țintă care are acea nevoie și să vii cu un produs/serviciu pentru a acoperi acea nevoie. Și o să mai spun ceva care probabil o să șocheze pe mulți pentru că am văzut că informația din piață spune asta: Într-un Startup NU ai nevoie de un plan de afaceri. Pur și simplu nu ai nevoie, planul de afaceri se face doar după ce ai validat produsul și poți face o estimare reală în funcție de resurse, piață, obiective personale, dar până atunci NU ai nevoie. Ba chiar încurcă și te poate defocusa sau demoraliza. Când ești la nivelul de antreprenor și ai angajați, furnizori, aici intervine nevoia unui alt set de competențe și abilități pe care trebuie fie să le dobândești, fie să îți iei oameni care să le aibă. În cazul ăsta da, ai nevoie și de un plan de afaceri.
Ce înseamnă ajutor la începutul unei afaceri?
Cel mai bun ajutor pe care îl poate avea cineva la începutul unei afaceri este să aibă un mentor sau un consultant care să știe ce face. Îți poate schimba tot în bine.
Ai întâlnit voci negative care ți-au spus Nu vei reuși? Cum le-ai primit?
Cine nu a întâlnit? Pe mine și în ziua de azi după ani de zile, tata încă mă întreabă dacă eu cotizez la pensie. Sunt și vor fi mereu voci negative, însă am decis să le ignor și să stau cât mai departe de ele.
Ai așteptări privind extinderea școlii înființate în SUA? Care este viziunea ta?
Da, avem așteptări mari, dar pe care le urmăm cu pași mărunți. Încă suntem în faza de startup și testăm mai multe produse pe piața de acolo pentru că este diferită. Am avut primele grupe, însă nu aș putea spune că am ajuns la un eșantion reprezentativ pentru a face un plan de afaceri pentru expansiune, însă progresăm și e tot ce contează pentru noi.
Cum vezi tu în România mediul de bussines? Este în creștere și într-o continuă diversificare? Are un specific și potențial aparte?
Toate datele arată că e din ce în ce mai bine și suntem în creștere, dar e suficient să mergem frumos, așa la pas, cum se zice, prin oraș și o să vedem din ce în ce mai multe clădiri de birouri, din ce în ce mai multe mașini, din ce în ce mai multe idei puse în practică, ceea ce certifică că există un potențial foarte mare.
Cum vezi noua generație de tineri din țara noastră? Ce sfat ai da unui tânăr care se gândește să își facă un bussines?
Cum este orice altă nouă generație la rândul ei. Diferită și orientată către progres, tipic nouă, oamenilor.
Ca sfat, aș sugera să înceapă pur și simplu. E cel mai important lucru. Să nu riște mulți bani pentru că la început este faza de startup în care se testează/validează, dar cel mai important SĂ ÎNCEAPĂ și să nu-i fie frică de eșec. Cine vreodată a făcut sau face totul perfect? Orice eșec este o oportunitate de învățare și de creștere, dar atât această oportunitate cât și reușitele apar doar după ce fac ceva în sensul ăsta.
Cât de mult te-a pregătit sistemul educațional din România în direcția ta profesională?
Atât cât a putut și cât a știut el, dar la fel ca orice, în viață depinde cum te uiți la el. Eu personal, când mă uitam la profesorii de la facultate sau master, am zis așa nu. Măcar am avut un punct de plecare. Însă, ceea ce știu este că se dorește a se îmbunătăți și ăsta este un lucru bun.
Ce oportunități de business se fac cunoscute din ce în ce mai dese la noi?
O să pun din nou accentul pe acțiune. Atâta timp cât îți dorești ceva cu adevărat, îți creezi propriile oportunități în viață și în business.
Cu ce gând vrei să intri în 2020?
2020 este cel mai bun an al meu de până acum.