a

Povestea din spatele Foreign Languages Center sau investiția în educație cu Călin Limbău

- - 90- 132 vizualizari

Tânăr, naționalist, antreprenor, visător, punctual sunt o parte din calitățile care ma caracterizează. Administrez trei companii la nivel național și investesc în ideile cu potențial ale tinerilor care aleg drumul afacerilor.

Într-o frază scurtă și concisă, cam așa se descrie Călin Limbău, cel care mi-a arătat mie și altor tineri că se poate. Să crezi că se pot concretiza și materializa visurile. Ce mi-a plăcut la el?! Faptul că modestia este considerată de acesta ca fiind apanajul mediocrilor și că nu se numără printre ei. Munca, dorința, pașii mărunți, dar siguri, sârguința, dârzenia, voința, perseverența lui confirmă acest lucru. Tind să mă repet când menționez că îmi plac oamenii frumoși, de la cei care ai ce învăța. Îmi plac oamenii care au minți agere, care știu să se valorifice și să-și fructifice potențialul. Uneori, oamenii sunt frumoși nu prin ceea ce spun, ci prin ceea ce fac și sunt. Admirația cea mai apropiată, cea mai participantă o ai întotdeauna pentru un om din cadrul profesiei tale, cum este și cazul meu.

 În opinia tânărului antreprenor, succesul unei afaceri pe termen lung constă în disponibilitatea omului de a fi în pas cu evoluția și inovația. Aici este de fapt cheia succesului: Ești dispus sau nu să îți vezi afacerea înfloritoare și peste 20 de ani? Călin nu doar că a depus toate eforturile, dar și-a pus sufletul. Un vis împlinit numește el Foreign Languages Center.  A arătat că mintea și sufletul merg pe aceeași potecă concretizându-se în Centrul de Limbi Străine (FLC), unde se organizează cursuri de limbi stăine pentru copii cu vârste cuprinse între 5-13ani. „Nivelul cursurilor este accesibil si se bazează  în special pe comunicare, muzică, jocuri interactive și constructive (Monopoly, Alias, Trinity), cântece-poezii-dansuri. Este un based project, deja existent în alte orase din România (Cluj, Timișoara) care vine în întampinarea educării si formării copilului de la o vârsta mică prin îmbinarea plăcutului (cântece, dansuri, desene, jocuri) cu utilul (fonetica, vocabular, dicție, cultura unei tări străine).” menționează administratorul centrului.

Călin este unul dintre acei tineri care nu dorește să schimbe țara, ci să arate că se pot face lucruri mari și din lucruri mici, dar cu semnificație.  Este cel care își transformă visul în business și profesie. Se spune că orice inimă are o poveste, dar chiar și FLC, după spusele celui ce a înființat-o.

Călin, de ce FLC?

Este foarte importantă cunoașterea unei limbi străine în prezent. Dar, mai importantă este cunoașterea celei de-a doua limbi străine. Fără limba engleză nu te poți descurca. Engleza este foarte uzuală. Este important ca de la o vârstă fragedă să învățăm cum să comunicăm. Corect că suntem înconjurați de limba engleză, dar în ultimii doi ani în compania noastră se cere și germana, franceza, chiar și limba rusă, o limbă mai rară.  Unii părinți încurajează copiii la participarea  limbilor mai puțin uzuale și observ, totodată, modificarea  tendințelor. Este logic că părinții știu cel mai bine ce își doresc pentru copiii lor. Astfel FLC-ul vine în întâmpinarea nevoilor lor, în dezvoltarea competențelor lingvistice.

 Cum a apărut FLC?

Această companie a plecat de la o necesitate personală, pentru că acum 6 ani nepotul meu în clasa a 3-a era să rămână corijent la limba engleză. Mătușa mea, din cauza situației materiale pe care o avea, nu își permitea să aducă un lector acasă pentru a-i veni în sprijin. Din această necesitate, am adunat o grupă de 10 copii, am găsit un lector de limba engleză,  am făcut o programă foarte interactivă împreună și am început să predăm limba engleză, 80% bazându-se pe comunicare și jocuri, în timp, evident, am dezvoltat foarte mult și am introdus noutăți permanent.

 Cât de mult s-a lărgit orizontul?

Inițial, în 2011 eram în jur de 3-4 firme care activam în această sferă în Iași. Dar, datorită echipei, ideilor noastre unice, al sistemului de predat, am crescut de la 10 copii cu care am început ca în prezent să avem 1813 copii înscriși la compania noastră. ÎMPREUNĂ AM CRESCUT! În continuare, consider că școala este templul educației, de aceea noi ne desfășurăm activitățile în interiorul școlii. Noi nu închiriem spații pentru că sunt foarte tentați de foarte multe lucruri. Școala oferă siguranță, iar copilul se simte astfel.

Părinții și profesorii au conștientizat rolul deosebit de important pe care cunoașterea unei limbi străine îl are în conturarea viitorului copilului și dezvoltarea lui ulterioară. Cel puțin o limbă străină. Monolingvismul reprezintă un handicap major pentru o persoană din zilele noastre, în anul 2018. Pentru a cunoaște o limbă străină nu este o fiță, ci o necesitate, o condiție de bază. De aici, și preocuparea familiei pentru învățarea limbilor străine. Dilema părinților în vremurile noastre nu mai este învățarea unei limbi străine, ci ce limbi să învețe acesta. Sigur că se învață și la școală, dar nu este suficient mereu, mai ales învățământul este neputincios atunci când vine vorba de o limbă mai rară. “ Avem solicitări de limba rusă chiar și arabă la noi în Iași. Ceea ce am mai observat, este faptul că programa este foarte învechită, școlile sunt depășite de situație, iar clasele sunt formate dintr-un număr mare de copii, nu ai cum să faci comunicare cu 30 de copii în 40 de minute. Trebuie să fii atent la fiecare copil în parte. Noi venim pe lipsa de putere. Avem grupe cu maxim 12 copii, ceea ce înseamnă că lectorul poate să îl urmărească pe fiecare în parte, să îl corecteze și să repete efectiv cu ei. Plus că o ședință durează 90 de minute, iar pauza este sub formă de joc. Se predă diferențiat și tratat copilul astfel. Încurajăm interactivitatea și dialogul.” a scos în evidență tânărul antreprenor.

Foreign Languages Center vine în sprijinul acestora pe zona de NE  a țării noastre și nu numai, dorind ca în curând să se extindă și în Vrancea, de aceea și numărul lectorilor a crescut. În total, echipa are 65 de lectori, din care aproape 20 sunt full time. “Este foarte greu să găsești oameni corecți, oameni calitativi, pentru că noi oferim libertatea. Este foarte important să nu standardizezi lectorul. Ceea ce îi place acestuia să facă, copilul va fi mai atras, mai captivat.“  Pentru a satisface toate pretențiile, nevoile, solicitările, FLC vine în ajutorul părinților cu o varietate de oferte și cu un program flexibil pentru copii, cu grupe organizate pe vârste chiar și în cartierul dumneavoastră. Scopul nostru este să ne ținem de cuvânt în legătură cu ce promitem în fața părinților. Noi venim pe piață cu o ofertă destul de interesantă pentru că ne axăm pe dialog, comunicare. Încercăm ca minim 80% să fie interactiv. Personal, urmăresc ca un copil să poată să comunice basic atunci când merge într-o țară străină, ca mai apoi să ceară părintelui ceva suplimentar.spune Călin.

 Mai apelezi la predarea tradițională?

Metodele clasice nu mai funcționează. Copiii ajung acasă și stau pe laptop, pe tabletă, au gadgeturi. Este foarte complicat să predai clasic în prezent. Copiii la noi joacă Monopoly, joc și pentru adulți și le place foarte mult, pentru că ei ajung să negocieze între ei și doar în limba engleză. Si nu doar Monopoly, ci și Scrable, Twist.

Care este mulțumirea ta cea mai mare sufletească?

Cu siguranță, feedback-urile părinților mă mulțumesc. Și faptul ca scapă de track copilul. Chiar vara aceasta, un părinte care a avut copilul la noi, mi-a povestit în vacanță în Anglia s-a jucat într-un parc acolo și se înțelegea foarte bine cu ceilalți de vârsta lui. Purta dialog, comunica basic, iar părintele era satisfăcut pe deplin. Iarăși o mulțumire mare o am pentru că se întâmplă ca foarte mulți copii din mediul rural să se înscrie la cursurile noastre.

            Cu siguranță, ai task-uri și deadline-uri. Ni le poți împărtăși?

            Ceea ce mi-am propus este să ne extindem și mai mult, pentru că am un plan foarte bine pus la punct. În următorii 6-7 ani doresc să acopăr toata țara, undeva vom avea la peste 450 de centre, școli cu care vom colabora. Vrem să realizăm de la zero jocuri educative interactive în sfera limbii engleze și să dezvoltăm mult relația părintelui cu copilul său.

90 recommended
132 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Tanase Emma