Teodora Alexandra Lazăr are doar 22 de ani, a absolvit Liceul de Arte din Baia Mare ca șefă de promoție, iar acum studiază la Cambridge, în Marea Britanie, unde urmează cursurile unui program de masterat.
În anul 2019 a absolvit facultatea de History of Art with Material Studies la University College London fiind premiată cu distincția First Class Honours, însă nu plănuiește să rămână în UK. „Viitorul meu va fi însă acasă, în România!”, spune ea mândră.
Alexandra a dezvăluit cum a ajuns să studieze în Marea Britanie și a mărturisit că nu i-a fost ușor să se integreze.
”Integrarea nu a fost ușoară, dar la Universitate am întâlnit și foarte mulți colegi români care m-au ajutat să depășesc perioada de început, de acomodare. Nu mi-a fost niciodată rușine că sunt româncă, nu m-am simțit nici într-un moment mai prejos de cineva, pentru mine este chiar o mândrie și o afișez de câte ori pot prin vorbă, port, prin orice mijloc de comunicare. În mediul academic nu există prejudecăți la adresa românilor, dimpotrivă, România este privită ca o țară cu mari oportunități, mai ales că eu studiez cultură, patrimoniu, țara noastră are foarte multe de oferit în acest sens.
Ambele mele lucrări, și cea de licență, și cea de disertație, au ca subiect o tematică din România, consider că astfel contribui la promovarea țării noastre, a culturii sale în general. Coordonată de Dr. Hanna Hölling, lucrarea mea de licență abordează subiectul patrimoniului cultural imaterial, bazându-se pe studiul aprofundat al ceramicii de Horezu, element inclus de România pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO, în 2012. Mă simt norocoasă că am avut privilegiul de a studia istoria artei într-unul dintre cele mai dezvoltate centre culturale europene, însă sunt bucuroasă că am reușit să aplic aceste cunoștințe pentru a cerceta subiecte legate de arta, cultura și patrimoniul românesc.”, a mărturisit ea, potrivit rotalianul.ro.
Totuși, ea plănuiește să se întoarcă în țară.
”A fost o investiție foarte mare să studiez în Marea Britanie, chiar dacă am primit mai multe burse a reprezentat o investiție și din partea familiei mele, iar un loc de muncă acolo m-ar ajuta să recuperez mai repede sacrificiul pe care părinții mei l-au făcut susținându-mă din punct de vedere financiar în acest demers al meu. Probabil mă voi înscrie și la un doctorat, care va dura în jur de trei, patru ani, dar întotdeauna când îmi imaginez viitorul meu, știu că va fi acasă, în România.”, a mai povestit ea.
Află mai multe detalii despre povestea ei, aici!