a

Laura Savin și un business conturat într-un an sabatic: „Henna Journey s-a înfiripat în ultimele luni petrecute în Asia, pe o insulă din Thailanda”

- - 42- 199 vizualizari

În 2014, Laura Savin crea Henna Journey, propunându-și să aducă astfel în România tatuajele cu henna de care se îndrăgostise în anul sabatic petrecut în Asia. Am stat de vorbă despre ce înseamnă să fii artist henna în România și despre cum ne putem transforma cu succes pasiunile în businessuri creative. „Experiența m-a învățat că, atunci când ai o viziune, e bine să o urmezi”, spune Laura. Iată de ce!

ID. Cine este Laura Savin și cum ți-ai descrie activitatea dinainte de Henna Journey?

Sunt artist henna de șase ani, locuiesc în București, îmi place să pictez pe piele, dar și pe pereți sau pe alte suprafețe interesante. Înainte de Henna Journey am lucrat în general tot cu oamenii, fie că au fost joburile studențești de chelneriță sau vânzător de zmeie în Statele Unite cu Work and Travel, sau ulterior în corporații în call center și în front desk. Și realizez că toate experiențele anterioare m-au pregătit pentru momentul actual, pentru că a fi artist henna nu înseamnă doar să desenezi frumos, ci să fii și antreprenor.

UN AN SABATIC. Cum și când ai decis că vrei să îți iei un an sabatic? Cum e să iei o astfel de decizie, la care cei mai mulți dintre noi ne gândim că există doar în filme și cărți? Și, bineînțeles, cum a arătat acest an sabatic pentru tine și cum te-a schimbat?

E ușor să iei decizia când ești tânăr și fără prea multe responsabilități. În 2013 aveam 25 de ani, un job mediocru într-o corporație, stomac tare pentru călătorit în stil backpacking și un iubit aventuros care își dorea să colinde lumea largă. Am pornit prin India vreme de o lună, au urmat Thailanda, Malaezia, Indonezia, Singapore, Laos, Cambodgia și iar Thailanda. Economiile ne-au ajuns 15 luni, după care am revenit în țară mai deschiși, mai relaxați, dar mai ales recunoscători pentru ce aveam acasă: libertatea, familia, prietenii.

ARTIST HENNA. Cum ai devenit artist henna profesionist și cum a apărut Henna Journey?

Henna Journey s-a înfiripat încă din ultimele luni petrecute în Asia, pe o insulă din Thailanda. Atunci am făcut pagina de Facebook, mai mult în joacă, pe care o am și acum, și am avut primii clienți care au plătit pentru tatuaje cu henna de la mine. Sume infime pentru tatuaje stângace, dar care au pus bazele business-ului de acum. M-au ajutat să înțeleg ce presupune interacțiunea cu un client, dacă mă simt confortabil să intru în spațiul personal al unei persoane străine, dacă pot să o fac și dacă îmi place.

În România m-am întors cu intenția de a-mi da răgaz să explorez acest nou suflu artistic care mă stăpânea și să nu mă grăbesc să revin în zona corporate. Am prins exact sezonul estival în Vama Veche din 2014 și am putut să interacționez cu oameni doritori de tatuaje cu henna, cu care am făcut mult brainstorming, m-au ajutat cu ponturi și încurajări. În octombrie 2014, am organizat o expoziție de fotografie de tatuaje cu henna care mi-a oferit ocazia să-mi promovez noua activitate profesională, a fost prilej pentru interviuri, presă și apariții în online care au crescut popularitatea conceptului Henna Journey, iar restul e poveste. Un proiect a dus la altul, oameni faini s-au găsit mereu, evenimente, festivaluri, târguri, petreceri, lansări, trebuie doar să proiectezi intenția și restul vine de la sine.

MADE IN RO. Ce înseamnă să fii artist henna în România? Ce e ofertant, ce e mai puțin ofertant?

În România e minunat că oamenii sunt deschiși și atrași de această formă de exprimare prin artă pe piele, iar provocarea constă în a te menține ocupat pe tot parcursul anului. Natura activității este sezonieră, cererea pentru tatuaje cu henna este mult mai mare vara. Însă timpul și experiența aduc beneficii și apar colaborări pentru evenimente, târguri indoor, petreceri corporate, lansări etc.

UN BUSINESS CREATIV. Cum a fost să transformi o pasiune într-un business? Care sunt principalele provocări și care sunt principalele satisfacții?

Când faci business dintr-o pasiune totul merge lin, totul se leagă, în cazul meu pot spune că așa a fost. Cum o faci? Cu suport din partea celor apropiați, cu doze concentrate de încurajări, cu intenția de Go big” și cu răbdare multă în ce privește stabilitatea financiară. E nevoie de timp, perseverență, exercițiu.

Satisfacțiile mele sunt când oamenii știu de henna de la mine sau de la alți artiști sau când își doresc tatuaje, îmi place să zăresc henna pe stradă sau pe social media. Sunt bucuriile mici, dar și împlinirea că am un brand, un business, că am dezvoltat niște produse de care sunt mândră și lista poate continua cu faptul că sunt propriul meu șef, aleg cu cine să lucrez și îmi permit să refuz propuneri care simt că nu mă reprezintă.

CURSURILE. Printre ceea ce oferă Henna Journey se regăsesc și cursurile pentru cei care își doresc să învețe cum se realizează tatuajele cu henna. Despre ce este vorba, cât durează un astfel de curs și ce învață, practic, participanții?

Aceste cursuri s-au lăsat mult așteptate, au fost solicitate de nenumărate ori de-a lungul anilor și când într-un final sunt pregătită atât emoțional, cât și cu programa, distanțarea socială ne obligă să le mai amânăm un pic. Programa pentru cursuri a fost finalizată fix înainte de starea de urgență și încă nu am avut ocazia să aplic și practic ce mi-am propus teoretic.

Cursul e structurat din două părți și durează cinci ore. În prima parte pun accentul pe partea teoretică, povestesc despre ce este henna, de unde provine și cum funcționează ca tatuaj pe piele. După care preparăm împreună pasta de henna și confecționăm conurile, instrumentul tradițional de aplicare. În a doua parte sunt exerciții practice, participanții se pictează pe ei înșiși și apoi în perechi. Sunt foarte entuziasmată să încep acest nou proiect în care am mare încredere. Eu sunt perfecționistă când vine vorba de activitatea profesională și îmi place să am totul foarte bine pus la punct, să livrez produse și servicii la calitatea de care mi-ar plăcea mie să beneficiez dacă aș fi client.

TATUAJELE. Ce au de făcut cele care își doresc tatuaje realizate de Laura Savin? Ai creat, de asemenea, kit-uri de tatuaje temporare, cum pot fi achiziționate și cât rezistă pe piele?

Eu lucrez atât la evenimente precum târguri și festivaluri, dar fac și sesiuni private cu programare. Așa că doritorii mă găsesc fie la evenimente cu public, deschise sau private, fie cu programare. Pentru programări pot fi contactată prin oricare din variantele website, Facebook, Instagram, telefon, WhatsApp. Datele mele de contact sunt peste tot și sunt o persoană destul de ușor de găsit.

Pentru cei care își doresc henna, dar nu pot ajunge la un artist sau vor să încerce singuri să își facă, am creat kiturile DIY care conțin conuri cu pastă naturală de henna și șabloane cu modele foarte ușor de folosit. Kiturile pot fi comandate online de pe www.hennajourney.ro, iar henna rezistă pe piele între 7 și 14 zile, în funcție de zona de pe corp unde a fost aplicat modelul. Mai multe detalii despre henna și aftercare se găsesc în FAQ pe website.

FESTIVALURI. Un aspect important al activității tale sunt târgurile și festivalurile. Care sunt cele mai frumoase amintiri pe care le-ai adunat în acești ani participând la astfel de evenimente?

Cea mai faină parte e atunci când revin clienții care îmi spun că i-am mai pictat și altă dată, că le-a plăcut și mai vor. Aceasta e marea satisfacție a muncii mele. Însă la capitolul amintiri frumoase trebuie să precizez că a te duce la serviciu la târg sau la festival e un privilegiu. Să ai colegi de palier” vendorii de la celelalte standuri, să lucrezi cu oameni veniți pentru distracție și relaxare, clienții tăi să fie în timpul lor liber în care sunt dezinvolți, au răbdare, ba chiar excentrici pentru că încearcă ceva nou e cu adevărat o binecuvântare. Pot spune asta după ce am avut și experiența activității cu clienții la ghișeul unei bănci comerciale, din perioada mea corporate. Și sunt recunoscătoare pentru toate prieteniile legate atât cu clienți, cât și cu fellow vendors cu care împarți un sandviș, iei o pauză de la acțiune sau te retragi la final de program către mainstage.

SCHIMBARE. Privind retrospectiv, cum s-a schimbat viața ta odată cu propriul business?

Primul și cel mai important aspect este încrederea în sine. Chiar și la începutul acestui drum, dar mai ales acum, când am satisfacția anumitor realizări: brandul, site-ul cu shop online, produsele create de mine, colaborările cu artiști și aparițiile televizate. Apoi mai e faptul că răspund la numele Henna”. Interacționez constant cu mulți oameni noi, când ofer numărul de telefon sugerez extensia henna” lângă nume, iar când sunt strigată prin festivaluri „Henna!” mă întorc foarte natural. Chiar acum câteva zile am auzit A, uite-o pe Henna!”. Ador!

DIVERSITATE. Ai adus astfel în România o activitate mai puțin obișnuită pentru acest spațiu. De cât curaj este nevoie pentru a face ceea ce îți place, pentru a crea un brand? Care ar fi sfatul tău pentru tinerii care își doresc, la rândul lor, să își construiască propriile businessuri, dar încă nu îndrăznesc?

Experiența m-a învățat că, atunci când ai o viziune, e bine să o urmezi. În general, oamenii apropiați cu care te sfătuiești înainte să faci pasul de a începe propriul business nu văd lucrurile în aceeași lumină roz ca și tine. Tocmai de aceea este important să îți asculți instinctul, pentru că dacă într-adevăr doar la asta îți sta gândul și ești cu adevărat pasionat, înseamnă că ai găsit un unghi de vedere pe care ceilalți încă nu îl văd, dar cu ajutorul tău pot să îl descopere. Așa că e minunat să visezi și să îți urmezi pasiunea, dar rezultatul concret vine cu multă muncă și perseverență.

„În România m-am întors cu intenția de a-mi da răgaz să explorez acest nou suflu artistic care mă stăpânea și să nu mă grăbesc să revin în zona corporate. Am prins exact sezonul estival în Vama Veche din 2014 și am putut să interacționez cu oameni doritori de tatuaje cu henna, cu care am făcut mult brainstorming, m-au ajutat cu ponturi și încurajări.”
Laura Savin, artist henna profesionist

Fotografii: Henna Journey, arhiva personală a Laurei Savin

42 recommended
199 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Alina Vîlcan