a

Poetul Andrei Zbîrnea: ”Dacă Dostoievski s-ar întoarce, s-ar gândi măcar de două ori înainte de a scrie că frumusețea va salva lumea”

- - 91- 192 vizualizari

POEȚI ÎN PANDEMIE. Știm că abia așteptați să aflați: cum și-au petrecut poeții noștri anul pangolinului? Iată.

Andrei Crăciun

M-am trezit în această dimineață frământat de o întrebare: ce au făcut, domnule, poeții în pandemie? S-au învrednicit să scrie, le-a mai ars lor de poezie? Așa că m-am gândit să întreb unul: ce a făcut poetul Zbîrnea cu prilejul ciumei pangolinului? A lucrat, a scris, a publicat, a băgat la sertar?

În primele săptămâni, nu am înțeles exact ce era cu mine și ce urma să trăim în deja aproape nouă luni de coabitare cu virusul chinezesc. Prima spaimă a fost aceea că nu se mai găseau anumite alimente la supermarket, iar una dintre imaginile care-mi persistă și azi este coada de dinainte de Paște, când am așteptat mai mult de o oră ca să intru în Cora (avem voie cu branduri?). Nu se găsea drojdie, asta mi s-a părut mai grav decât că am stat la un moment dat două luni să termin de citit cartea Sistemul Periodic de Levi Primo (apărută la Editura ART). Apoi, la puțin timp, mi-am găsit alinare în cel mai bun serial de comedie din ultimii 20 de ani, The Office (versiunea de Statele Unite). S-a oprit fotbalul, așa că l-am înlocuit cu seriale ce intrau în culisele marilor echipe, cum e de exemplu serialul despre Manchester City de pe Amazon Prime. La fel de mult mi-a plăcut și al treilea sezon din Sunderland ‘Til I Die de pe Netflix. Acolo vedem ce înseamnă că un oraș transformă echipa locală (ajunsă în liga a treia) într-o religie.

Tot în starea de urgență, a mai fost și teama aia cu declarația pentru ieșit din casă. Mă pot lăuda cu performanța de a aduna cam 50 de olografe (nu băieții goi cu iepuri pe piept, cunoscătorii vor înțelege), fără să fiu oprit vreodată de poliție. Le-am păstrat în sertar pentru casa memorială Andrei Zbîrnea pentru când va fi venit vremea. Declarațiile pe propria răspundere înseamnă mai multe semne și cuvinte scrise decât poezie produsă de mine în 2020. Totuși, recent am revenit pe manuscrisul la care lucrez de 18 luni, Nick Cave@Bergen, niște poeme mai dark new-wave, mai post-punk. Sper să fiu gata cu volumul în 2022, dacă va mai publica vreo editură poezie pe hârtie atunci. Eu rămân optimist.

Pentru că nu am reușit să scriu atât de mult, m-am ținut pe linia de plutire în zona literaturii trimițând poeme mai vechi, dar nepublicate în cărți sau în periodice, mai multor reviste. Am apărut printre altele în Bucovina Literară, Toplitera, Literadura, Arca și OPT Motive. De asemenea, am intrat în jocul online pe care l-au demarat o serie de foarte tineri poeți (care-mi sunt și prieteni – Antonia Mihăilescu, Savu Popa, Toni Chira & Sorina Rîndașu) și am produs clipuri video home-made, citind din propriile texte (un fel de zonă amateur din site-urile porno, însă cu poezie și cu multe haine). Cu ele am participat activ la festivalurile impromptu Maraton de Poezie Online 2020, Festivalul Zile și Seri de Literatură Doinaș SAD (prima ediție online), dar și la inițiative foarte interesante ale unor pagini din mediul online dedicate poeziei (Jurnal Poetic, Noise Poetry). Am încercat și două podcasturi (ele sunt pe Youtube) sub egida Maraton de Poezie Online 2020. Am vorbit cu Andrei Panțu și Monica Stoica despre debut și cu Cătălin Mihai Ștefan despre FILIT. Nu am fi reușit să scoatem ceva care să ne mulțumească în primul rând pe noi fără Antonia Mihăilescu (omul bun la toate în ceea ce privește partea tehnică de la podcast).

Am lucrat de acasă până în iunie și am reușit să dau lunar câte un interviu cultural pentru realitatea.net, redacția în care lucrez. Am vorbit din februarie și până acum cu comedianții Teo și Cristi Popesco, cu un bercenar adevărat care a deschis primul muzeu al Berceniului (chiar înainte de pandemie), cu scriitoarele Lia Faur și Diana Bădica, cu managerul cultural Simina Diaconu, dar și cu trupa byron. Mi-am zis simplu: oamenii vor tăia (din cauza diminuării veniturilor) prima dată din bugetul alocat culturii. Și nu sunt nicidecum de condamnat. Așa că am încercat să le livrez conținut cultural calitativ, cum m-am priceput eu mai bine. Dacă măcar un om a zâmbit la unul din interviurile astea, eu spun că mi-am atins scopul. Sau, dacă a cumpărat o carte. Asta ar fi o veste cu adevărat fantastică .

Ca să fiu 101% onest: nu am citit mai mult decât înainte, Netflix și Amazon m-au absorbit ca un Sponge Bob nebun, dar persuasiv. De asemenea, nu am reușit să mă pliez pe teatrul online sau pe concertele difuzate de trupe în regim de stream. Îmi lipsesc foarte mult concertele de club, din zona prog și post-rock.

Ce proiecte în sfera poeziei, dar și în alte domenii de activitate mai are Andrei Zbîrnea? Ce învârte el, ce pritocește?

O să menționez doar trei. Două dintre ele au legătură cu poezia, al treilea e un proiect umanitar. Să le luăm pe rând:

  • Mornin’ Poets – l-am gândit inițial în 2018, împreună cu Simina Diaconu, pentru offline, cu cinci ateliere per sezon, cu cinci voci diferite care să te facă (pe tine cel care scrii poezie) să te raportezi din mai multe unghiuri la textul tău poetic. Trei sezoane am mers cu atelierul în ceainărie, a ieșit minunat. Am creat o comunitate în jurul fenomenului poeților matinali. În martie, trebuia să dăm drumul celui de-al patrulea sezon pornind cu domnul Andrei Mocuța din Arad din poziția de antrenor. Ne-am mutat online și avem deja trei sezoane și acolo, asta pentru că am folosit uneltele cyberpace-ului și nu ne-am mutat doar cu conceptul. În consecință, a crescut numărul celor care se înscriu și nu sunt din București. În 2021 o să rămânem (cel puțin sezonul al VII-lea) tot pe Google Meet. În 2021 va apărea și antologia primelor patru sezoane la Editura frACTalia. Și uite cum ți-am dat o știre.

  • Kooperativa Poetică – e un proiect născut în 2020, cu un colectiv de aproape 10 oameni acum (Andrada Yunusoglu, Diana Ilie, Alex Lăcătușu, Ioana Tătărușanu, Antonia Mihăilescu, Iulia Stoichiț, Mihok Tamas, subsemnatul și Constantin Piștea – project managerul revistei). Pentru că revistele literare tradiționale se citesc tot mai puțin și (mai ales) de către oameni dintr-un circuit închis, ne-am gândit să ducem poezia și scrisul despre poezie către un altfel de public, dornic să treacă poezia la lucrurile noi pe care le-a descoperit în pandemie. Avem voci super-diferite: de la academic, note de subsol, până la alegoric și experimental. Nu avem parti-prisuri cu nicio editură, încercăm să fim relevanți și comprehensivi față de poezia de azi de la noi, dar și de afară (în măsura timpului).

  • Școala de Spital – Centrul Educațional Sfânta Faustina – un proiect construit împreună cu mama mea, în care am investit multă emoție din 2018 și până azi. Practic, din când în când (2-3 ori pe an), strângem donații pentru copiii de la școala de spital, donații ce constau în manuale, rechizite, produse de curățenie. Promovarea e minimă pentru că logistic ar fi foarte greu să preluăm 50-60 de donații, așa că o postare pe Facebook sharuită sau citită a făcut de multe ori diferența în această cauză umanitară. Am reușit chiar și în toamna aceasta (2020) să îi echipăm pe copii pentru școală, chiar în condițiile dificile ale pandemiei.

Frumusețea va salva lumea, Andrei?

Depinde, Andrei. După cum arată polarizarea în plină pandemie, aș fi înclinat să spun că mai degrabă nu. Dacă îmi aleg bulele din care fac parte și unde încerc să mă înconjor de oameni luminoși, aș spune că frumusețea va salva ce mai rămâne de salvat din lume. Mi-e greu să spun DA cu toată gura după ce s-a petrecut la ATI, la Piatra Neamț, pe 14 noiembrie 2020, la doar cinci ani după tragedia COLECTIV.

Eu cred că dacă Fiodor Mihailovici Dostoievski s-ar întoarce cu însemnările din subterană, s-ar gândi măcar de două ori înainte de a scrie că frumusețea va salva lumea. Asta dacă nu l-ar bloca băieții de la Twitter pentru că încalcă nu știu ce reguli ce țin de comunitate.

De citit, mai citește Zbîrnea? Ce cărți se află pe noptiera lui? Ce scriitori din țara noastră a mai descoperit el? Poeți, dar nu neapărat. Să ne recomande.

Chiar în perioada asta am parcurs niște autori români, prozatori și poeți deopotrivă:

  • Marin Mălaicu-Hondrari – Apropierea (s-a făcut și film, Polirom);

  • Doina Ioanid – Cele mai mici proze (poezie de la Nemira);

  • Mircea-Dan Duță -PLIZ SUICIOF IOR MOBAIL FĂUN SENCHIU (poezie în ediție bilingvă română și cehă, editura NEXT PAGE);

  • Mihok Tamaș – Biocharia (frACTalia, proaspăt scoasă din cuptor în 2020);

  • Alina Bârgăoanu – Fakenews (Evrika Publishing, carte utilă în profesiune);

  • Gabi Eftimie – Sputnik în grădină (Editura OMG, pentru cei care cred că natura poate salva lumea).

Sunt și câțiva stranieri pe care îi citesc în ultima vreme:

  • Richard Brautigan – Ilustrată din Chinatown (antologie de poezie tradusă la Paralela 45 de Andrei Mocuța);

  • Claude Moreau, François Artigas – Justine Henin: Game, set şi sfârşit de carieră (Publica, biografia uneia dintre cele mai mari jucătoare de tenis din ultimii 20 de ani);

  • Ha-Joon Chang – Economia, ghidul utilizatorilor (Polirom, ca să înțeleg și eu care e faza cu RECESIUNEA. O am împrumutată de la Andrei Panțu de un an, scuze bro!)

  • Mihail Šiškin– Scrisorar (Curtea Veche, am avut plăcerea să îl ascult pe rus la FILIT în 2019);

Ești drăguț să ne spui o poezie la care ai lucrat acum, în trista vreme a stării de urgență & alertă?

Cu mare drag, domnule Crăciun. Vă rog să primiți acest poem de dragoste, pe care dumneavoastră și cititorii dumneavoastră îl vor citi în premieră. Poemul e scris la început de noiembrie 2020. Mai nou nici că se putea.

/////

când david lynch l-a întîlnit pe emir kusturica

s-a făcut noapte noi pe strada plantelor developând imagini

noi pe strada plantelor deconstruind imagini

cu restaurante în care se cântă se bea și se urmărește un meci fără

spectatori & fără sonor eu aș putea striga hallali însă convenția spune că nu ai voie

să folosești google maps noi pe strada plantelor o încăpere neluminată

un ceai de import care a scăpat (cel puțin deocamdată) de globalizare noi pe strada plantelor

pălăria ta sigur nu se demodează oricum undeva într-o cămăruță rotițele mașinii de cusut lucrează la turație maximă pentru zâmbetul unui copil noi pe strada plantelor însoțind ritmul tău intrinsec ca niște adevărați early adopters ai tehnologiei

/////

Ce întrebare inedită ai fi vrut să primești și nu ți-am adresat? Fă bine și întreabă-te dumneata singur și oferă și răspunsul la ea.

Ce personalități sunt născute în aceeași zi cu Andrei Zbîrnea? Știu, pentru că m-am documentat, că Andrei Zbîrnea s-a născut pe 20 noiembrie 1986, în Urziceni, județul Ialomița.

Chiar mă bucur că ai pus această întrebare, Andrei Crăciun. Aș începe cu al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, domnul Joseph Robinette Biden Jr, născut cu 44 de ani mai devreme decât subsemnatul. Aș continua cu autorul romanului COSMOPOLIS, Don DeLillo, născut cu 50 de ani mai devreme decât mine și cu scriitoarea suedeză Selma Lagerlöf (1858, mama lui Nils Holgerssons). NU aș putea încheia acest răspuns fără o mențiune remarcabilă, Alin Oprea de la Talisman. El e mai singuuuuur decât mine cu 15 ani.

Ce profețește poetul că va fi mai departe cu țara noastră și cu lumea? Să ne spună, să profețească, deci.

Aș face o profeție în sensul în care (bazat pe documentare, dar și pe feeling) că vom ieși din stările de urgență și alertă undeva prin MAI-IUNIE anul viitor. Asta nu înseamnă că vom merge la Electric Castle, UNTOLD sau ARTmania în aceeași grămadă (dez)ordonată. Cred că vom rămâne multă vreme cu teama de apropiere și, cumva, mai conștienți de regulile minime de igienă. Cel puțin asta sper. Cred că educația online va arăta ceva mai bine la finele lui 2021 decât arată ea astăzi.

Din păcate, domeniile ce țin de cultură își vor reveni foarte greu. Editurile mari vor rezista cumva, însă cele mici vor supraviețui doar dacă sunt side-projects ale unor antreprenori care se descurcă vizavi de profit pe alte filiere. Mă tem că anumite teatre independente vor dispărea, dacă nu și-au pus deja zăvor scenei.

PROFEȚII SPORTIVE& CULTURALE:

  • România nu va merge nici la Cupa Mondială din Qatar 2022;

  • Dinamo va ajunge în Champions… Liga a II-a la finele sezonului 2020/2021, asta dacă nu extindem Liga I la 18 echipe;

  • Simona Halep va mai câștiga un Slam în 2021. Federer câștigă în 2021 la Australian Open sau la Wimbledon;

  • Tool nu va lansa următorul album mai devreme de 2025;

  • Trump va candida și în 2024;

  • Gabriel Chifu nu va câștiga Nobelul pentru Literatură nici în 2021, nici în 2022;

  • Și una mai bombă: Mourinho va câștiga Premier League cu Tottenham în 2021;

CITAT
Editurile mari vor rezista cumva, însă cele mici vor supraviețui doar dacă sunt side-projects ale unor antreprenori care se descurcă vizavi de profit pe alte filiere. Mă tem că anumite teatre independente vor dispărea, dacă nu și-au pus deja zăvor scenei.
Andrei Zbîrnea, poet

91 recommended
192 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Andrei Craciun