a

Un tânăr construiește laptopuri pentru elevii fără posibilități de la sate: ”Fac totul din pasiune!”

- - 94- 343 vizualizari

Dumitru Cioran, un tânăr pasionat de electronică, a impresionat o țară întreagă după ce a sărit în ajutorul copiilor fără posibilități materiale. Inițiativa lui s-a bucurat de un succes răsunător, astfel că există numeroase persoane care vor să-i trimită aparate stricate din care să-şi aleagă componentele încă bune

Dumitru Cioran, un tânăr de 30 de ani, trăiește într-un sat la poalele Munților Măcin și adună laptopuri stricate de la diferiţi cunoscuţi, iar din componentele pe care le poate salva face laptopuri funcţionale pe care le oferă copiilor fără posibilităţi, de la Şcoala din localitatea Greci, judeţul Tulcea.

Pasionat de electrotehnică, Dumitru a donat până acum trei laptopuri construite de el şi are în lucru alte două. De când lumea a început să afle detalii despre proiectul său primeşte, mesaje de la oameni care vor să-i trimită aparate stricate.

Totul a început în atelierul său din satul Greci, acolo unde Dumitru se joacă, încă de la 7 ani, cu aparatele electrice: le demontează şi le asamblează la loc. A început chiar şi o facultate de profil, dar a abandonat cursurile şi a plecat la muncă în străinătate. După ani petrecuţi în Italia şi Anglia, tânărul s-a întors în România, în satul natal, unde a deschis un atelier de tâmplărie. În tot acest timp, nu a uitat nici de marea sa pasiune: electrotehnica.

„Vorbind cu sora mea, care este director la Şcoala din Greci, am aflat că sunt copii buni la învăţătură care nu au acces la un dispozitiv electronic. Am fost puţin dezamăgit de situaţie deoarece nu prea au fost ajutaţi de stat aceşti copii, mai ales dacă într-o familie sunt doi – trei elevi, ce fac? Este destul de greu să facă cu schimbul la un singur calculator sau la un singur telefon mobil”, spune Dumitru.

Aşa s-a decis să facă prima donaţie: un laptop mai vechi pe care el nu-l folosea. Văzând bucuria copilului care l-a primit, i-a venit ideea de a-i ajuta în continuare. Primul pas a fost să ia de la cunoscuţi laptopuri stricate. Din componentele acestora, a reuşit să facă un laptop optim pentru şcoala online. A promovat ideea pe un grup online şi imediat a primit primele aparate stricate. După mai multe nopţi petrecute în atelierul său, au fost gata şi următoarele două laptopuri.

Fiind o comunitate mică (satul Greci – n.red.) informaţiile despre alţii şi necazurile lor ajung foarte repede la tine. Rămâi impresionat de situaţia unor oameni, de implicarea sau lipsa de implicare a altora. Fac tot posibilul să ajut cât mai mulţi elevi. Stau noaptea şi le repar. Fac totul din pasiune. De la 7 ani am început să stric aparate electrice”, spune Dumitru.

Cel mai recent laptop l-a dat unei fete care este în clasa a VI-a, cea mai bună elevă din şcoală. Copila, alături de surioara ei care învaţă la fel de bine, făcea şcoala online cu un telefon care avea camera defectă şi comunica scriind mesaje tot timpul. De altfel, tânărul mărturiseşte că a oferit până acum laptopuri elevilor din clase mai mari (VI-VIII), cu situaţie dificilă, despre care ştie că au rezultate bune la învăţătură.

Înainte de a oferi un calculator, Dumitru Cioran se asigură că acel copil poate avea şi conexiune la internet. Cel mai simplu este să convingă familia să facă un abonament standard care costă undeva la 30 de lei pe lună şi care îi este suficient unui copil pentru a putea face lecţii online.

Află întreaga poveste a lui Dumitru, aici!

94 recommended
343 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »