a
Fără categorie

Cristina Drăghici, actriță: “Presupun că spectatorii vor fi mai selectivi când își vor alege evenimente live, cel puțin cât virusul ăsta va mai sta printre noi”

- - 53- 90 vizualizari

ACTORI ÎN PANDEMIE. Cum le-a mers actorilor noștri independenți în timpul molimei pangolinului? Iată: curiosul caz al Cristinei Drăghici.

Andrei Crăciun

Cristina Drăghici, să nu lăsăm colbul uitării să se aștearnă peste numele tinerilor noștri actori independenți. Așa că vin și te întreb direct: cum a fost  în anul pangolinului? Cum vă descurcarăți voi, tinerii noștri arti independenți?

Nu știu cât de tânără mai sunt, dar neafiliată  am rămas. Sectorul independent era într-o semi-criză și înainte de fatidicul an 2020, dar pandemia a scos r…hatul la iveală și i-a dat knock -outul. Nu există o legislație care să ofere minime drepturi  acestui sector, politicienii sunt total abulici când vine vorba de subiectul asta, nu înțeleg și probabil nici nu le pasă . Există încă percepția asta comunistoidă că, dacă nu ești angajat la stat, nu exiști, cel puțin dacă ești artist.  Da, au oferit un ajutor financiar, la care am aplicat și eu pentru 2 luni, cât nu am avut activitate, dar asta e o soluție de moment, care nu rezolvă problemele de fond. Sunt câțiva oameni care încearcă să schimbe lucrurile, să apere drepturile artiștilor independenți și să pună presiune pe politic. Dar nu știu ce se va întâmpla, cred că cel puțin în viitorul apropiat fiecare e pe cont propriu.

În ceea ce mă privește, nu a fost un an rău, din fericire am avut activitate și niște întâlniri profesionale foarte frumoase. Dar lipsa de predictibilitate  poate dăuna  creativității  și continuității. Pe de altă parte, perioada pandemică m-a învățat să iau lucrurile step by step, să trăiesc mai mult în prezent (credeam că e un clișeu, dar iată!), să mă bucur de trandafirul de la colțul blocului, de întâlnirile (rare), conversațiile cu cei dragi  și să-mi doresc, înainte de orice, sănătate pentru noi toți.

Ce ar putea să facă publicul larg pentru a fi mai aproape de independenții noștri în aceste clipe grele, de cumpănă? Ce să facem? Cum putem fi de folos?

Sunt artiști care au dezvoltat mici business-uri în perioada asta. Îi admir pentru determinarea lor. Publicul îi poate susține cumpărându-le produsele și răspândind vorba. Să te reinventezi în astfel de vremuri, nu-i puțin lucru. De asemenea, alții au creat conținut online, atât artiști independeți, cât și trupele teatrelor de stat, din dorința de a fi în continuare aproape de oameni. Deci ideea ar fi așa: apreciați-le activ munca, urmăriți-i, duceți vorba mai departe.

Te văd foarte activă în on-line, în virutal, pe youtube, unde nu mai prididești cu parodiile, ba cu alde Budeanu, ba cu prințesa Diana, Dumnezeu s-o ierte, ba cu prințul Charles (https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR3p1uHxCixO8S1Xl4LP9MKn9th80afObyZWeMOO6BE-bQhVz1XTz4mMC1I&v=Q4QedlUcbWc&feature=youtu.be). Care e treaba cu acest poiect al dumitale? Cine mai urmează să fie luat la mână? Cine să se teamă?

Cu câteva luni înainte ca pangoliciul să împrăștie virusul vieții, mă apucasem de stand-up. Și aveam un material în care, printre altele, imitam niște persoane publice. Prietena și my comedy pal, Simona Cuciurianu, mi-a sugerat  să încerc să dezvolt un personaj pornind de la doamna Budeanu și să fac un material video. Am uitat, lunile au trecut, s-a instalat și pandemia. Închisă în casă de ceva timp, ca noi toți de altfel, am zis hai să văd care e treaba cu fenomenul Budeanu. Am studiat-o nițel și am zis: băi, chiar e un personaj ofertant. Am scris textul după ce am improvizat un pic, i-am pus niște aforisme de-ale lui Cioran în brațe, că tot se apropia ziua dumnealui, și am filmat clipul. Apoi, după câteva videouri, simțeam nevoia de diversitate și am trecut și la alte personagii. Dincolo de partea de impersonare ( sună mai mișto decât imitație), ceea ce mă interesează este să vorbesc prin clipurile astea despre lucrurile care mă preocupă. Mă las purtată de moment și văd cine și ce mă inspiră. Acum sunt în tripul The Crown, deci probabil voi mai aborda ceva personaje de pe-acolo în viitorul apropiat.

Profețește-ne: ce urmează pentru țară, lume și teatru? Cum o să schimbe ce s-a întâmplat în 2020 felul în care se va juca în continuare teatru pe pământ?

Pfff… greu de răspuns la asta. Cred că simțul responsabilității ne poate salva, atât la nivel global, cât și local.  Nu-mi dau seama cât se va schimba teatrul în România, la nivel estetic și de conținut,  dar cu siguranță comportamentul consumatorului de spectacol va avea de suferit. Presupun că spectatorii vor fi mai selectivi când își vor alege evenimente live, cel puțin cât virusul ăsta va mai sta printre noi. Sper ca românii să devină cât mai receptivi la ideea de vaccinare ca să terminăm cât mai repede cu molima asta.

Marele ecran. Te-ai mai dres cu prezențe în filme de cinema, reclame și în seriale de televiziune sau cum? Pe unde să te mai vedem? Povestește-ne.

Iaca, m-am dres cu o apariție în noul film a lui Radu Jude; ceva scurt, dar intens, M-a bucurat colaborarea asta, e un regizor pe care-l admir. Am filmat și pentru  noul scurt-metraj al Alinei Șerban, o artistă ambițioasă și plină de energie. Filmele vor putea fi văzute când se va putea.

Emigrare. Ce mai zici cu România? Pleci și ne lași baltă sau dimpotrivă rămâi alături de noi, pentru viitorul țării și nu numai? Ia spune dumneata adevărul, tot adevărul și numai adevărul (dacă se poate).

Mi-ar plăcea să lucrez și pe alte meleaguri, dar o emigrare totală și irevocabilă nu e luată în calcul momentan. Nici nu aș putea să mă arunc acum într-o mare de incertitudini doar pentru că-mi pute în România, mai ales cu noua realitate. M-am întristat când am văzut prezența mică de la vot, atunci mi-am dat seama ( din nou) că schimbările se înfăptuiesc greu în țara asta, dar, de altfel, ”schimbare” nu e un cuvânt simplu pentru niciunul din noi, oamenii. Dincolo de orice, cred că prioritatea noastră, guvernanți și civili deopotrivă, ar trebui să fie  îmbunătățirea sistemului sanitar. E înfiorător că România are cea mai mare rată de mortalitate covid din Europa. So, să avem grijă de noi și să punem presiune pe ei, domnii  conducători, să fie mai atenți cu viețile celor care le oferă acest statut privilegiat.

CITAT
Dincolo de orice, cred că prioritatea noastră, guvernanți și civili deopotrivă, ar trebui să fie  îmbunătățirea sistemului sanitar.
CRISTINA DRĂGHICI, ACTRIȚĂ

53 recommended
90 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Andrei Craciun