Paul Dogioiu (16) și Alex Oltean (15) sunt cei doi elevi de la Colegiul Național „Tudor Vianu” care au reînființat vechea revistă a liceului, „Bitul Liber”. Revista apăruse prima dată după Revoluție și a fost înființată de elevii liceului Vianu. Inițial, revista s-a numit Bitul, fiind vorba de o publicație a unui liceu de informatică, iar în febra evenimentelor postdecembriste, elevii care au creat-o i-au mai adăugat un cuvânt în titlu – „liber”. Asta este și ideologia Bitului, libertatea de exprimare. După o pauză de ani de zile, doi puști care au intrat anul trecut în clasa a IX-a la „Tudor Vianu” au vrut să readucă la viață vechea revistă, dar să facă din ea ceva mai mult decât a fost inițial. Așa se face că acum, Bitul Liber nu mai este doar revista liceului Vianu, ci a tuturor liceenilor care vor să-și exprime gândurile și ideile într-o publicație realizată pentru ei. Paul și Alex au povestit într-un interviu pentru „Viitorul României” cum au ajuns să extindă revista dincolo de liceul „Tudor Vianu” și chiar în afara Bucureștiului.
Viitorul României: Cum ați ajuns să scrieți la revistă?
Paul: În școala generală nu prea am fost atras de scriitură, mie mi-au plăcut foarte mult filmele, de fapt. Multă lume crede că există o diferență între filme și scris, dar eu nu văd diferența.
Sunt medii diferite.
Paul: Ce vreau să spun e că și cinematografia și scriitura de calitate se bazează pe idei bune, diferă doar modul în care sunt implementate.
Tocmai, un scriitor gândește în cuvinte un text, în cinematografie gândești în imagini.
Paul: Și cel care gândește un text, nu gândește de fapt în imagini? Și încearcă să exprime în cuvinte niște imagini?
Depinde ce scrie, poate fi doar informație brută, nu o descriere. Tu când ai început să scrii prima dată jurnalistic?
Paul: Când am ajuns în clasa a IX-a. Am vrut să scriu la revista liceului, despre care auzisem că există. Fac o paranteză aici, e o iluzie pe care o au copiii în clasa a VIII-a față de ce descoperă în clasa a IX-a. Știam că e o revistă de liceu și am vrut să mă alătur ca fotograf, nu ca jurnalist. Visul meu era să fac fotojurnalism. Eh, și am început să contactez lumea să întreb ce e cu Bitul Liber. Îi întreb „ce e cu Bitul”, și ei îmi spun că nu prea se mai știe de revistă, că a fost cândva.
Deci revista nu mai exista?
Paul: Nu, nu mai era, nu mai mergea nici site-ul, se destrămase, nu știu exact ce s-a întâmplat acolo.
Care sunt legendele Bitului?
Alex: În 1989 a apărut ca idee, revistă a liceului, iar în 1990 a apărut primul număr. Când am încercat să reînființăm revista, am căutat legendele și oamenii care au înființat-o atunci. Am ajuns să aflăm mai multe lucruri despre istoria revistei. Noi știm povești de la profesorul de germană Koch.
Paul: Da, s-a numit inițial doar Bitul, în ideea că este revista unui liceu de informatică.
Alex: Odată cu Revoluția a venit curentul acesta de libertate nou-găsită după comunism. Era un val atunci. Așa a ajuns să i se spună Bitul Liber.
Paul: Da, când a devenit Bitul Liber, prima pagină a revistei avea un portret cu un gât disproporționat de lung, de care erau prinse cătușe cu un lanț de zale, iar de lanț era legată o etichetă pe care scria simplu „liber”.
I-ați cunoscut pe oamenii care au făcut atunci Bitul Liber?
Paul: Da, eram acasă la domnul Koch, care l-a chemat pe un fost elev care scria atunci în prima redacție din Vianu. A doua oară am dat prin Sorina Vasile, cea care a scris materialul de la Casa Jurnalistului despre Bitul Liber, de Dorin Boerescu, care e CEO firmelor 2Parale și 2Performant și care a devenit sponsorul nostru între timp, ne ajută foarte mult.
Alex: Bitul Liber, revista originală, a murit când a terminat liceul generația care a înființat-o. Noi i-am rugat să ne ajute să păstrăm tradiția, să aibă o continuitate. Dorin Boerescu ne-a ajutat și cu foarte multe idei.
Paul
Print aveți?
Paul: Încă nu, ar fi ok să putem scoate câteva numere pe an, dar adevăratul impact îl poți avea numai pe online, în zilele noastre. Am vrea să facem și întâlniri să vorbim cu cititorii.
Ce scrieți acum în Bitul Liber?
Paul: În principiu, fiecare cum îi place. Spre exemplu, eu scriu despre filme, probabil că în viitor mă voi implica și pe partea foto.
Alex: Eu le am pe ale mele, cam dezordonat, dar în principiu scriu despre muzică, coordonez categoria de muzică. De asemenea, am avut un interviu cu Linus Torvalds, creatorul sistemului de operare Linux.
Paul: Da, a fost un interviu unic în România.
Alex: Bitul Liber, ca revistă, își propune să promovze orice încercare de exprimare a tinerilor care au ceva de spus argumentat, rațional.
Participă și elevi din alte licee?
Paul: Da, invitația este pentru absolut orice dorește să scrie. Spre exemplu, lunile trecute ne-a contactat un băiat din Dâmbovița care a vrut să participe la Bitul Liber.
Alex: Asta arată că are un impact dincolo de Vianu.
Paul: Și partea foarte tare e că e unul din redactorii care respectă cel mai mult ideologia de libertate a Bitului și scrie și foarte bine.
Câți elevi scriu acum la Bitul Liber?
Paul: Momentan sunt șapte redactori care contribuie constant, în rest sunt elevi care contribuie din când în când. În total, cred că suntem vreo 25.
Din ce licee vin?
Paul: Din Vianu, Sava, Spiru, din Dâmbovița, Coșbuc, Viteazul și cam atât.
Ce vă propuneți să faceți mai departe cu Bitul?
Paul: Ne propunem să schimbăm cultura maselor.
Povestiți-ne despre filosofia Bitului.
Alex: Practic, cred că a început fără nicio filosofie, era doar o revistă de liceu pentru elevii din acel liceu. Nu pornești la drum cu ideea că vei apăra nu știu ce principii, dar odată ce am început să ne dăm seama că am avea mai mult potențial dacă ne-am îndepărta de mediul liceului și am deveni o revistă independentă.
Paul: Am făcut asta fiindcă am vrut să ne asumăm acțiunile, noi să fim responsabili pentru ceea ce se publică în paginile Bitului.
Alex: În legătură cu principiile, vrem să centralizăm gândurilor tinerilor de liceu care au argumente raționale și pot face mai mult decât să asimileze ce învață la școală, care pot să gândească pentru ei, să aibă un spirit critic, care își doresc să își publice ideile într-o revistă. Bitul Liber este o platformă care îi adună pe acești tineri și le promoveză ideile, manifestările artistice.
Paul: Da, avem mulți colegi mai interesați de partea de literatură decât de partea jurnalistică.
Alex
Tineri care publică povești?
Paul: Da, povești, poezii. Personal cred că e și mai ușor.
Alex: Eu nu cred că e mai ușor, jurnalismul se bazează strict pe lumea exterioară, și cred că e mai ușor să scrii despre asta.
Paul: Nu știu, nu cred că e mai ușor jurnalismul.
Ați avut vreodată probleme din partea conducerii liceului?
Alex: Evident că orice publicație de liceu va fi influențată într-o anumită măsură de direcțiune, de profesori, dar noi am refuzat orice fel de intervenție. Au fost propuneri, dar nu le-am pus în practică.
Paul: Mă gândesc că profesorii își imaginează că elevii nu au discernământul și cunoștințele necesare să redacteze o revistă. Apare frica ca nu cumva să scrie ceva care va pune în pericol reputația școlii, iar această temere îi face să dezvolte un spirit care face exact opusul, apără unitatea de învățământ. Asta este evident împotriva ideii de presă liberă.
De ce v-ați rupt de Vianu?
Alex: Ne-am gândit la potențialul pe care l-am putea avea pentru că rămânând în Vianu, nu prea aveam potențial pentru un viitor. După ce terminam clasa a XII-a, Bitul ar fi rămas un proiect din trecut, acum ideea Bitului se răspândește.
Și ce veți face când veți termina liceul, veți rămâne implicați?
Paul: Da, asta vrem, poate chiar să extindem platforma și la studenți.
Alex: Da, ne propunem să avem continuitate.
Vreți să vă faceți jurnaliști?
Paul: Nu știu.
Alex: Nici eu, nu încă.