Un belgian a renunțat la țara sa pentru o perioadă și s-a mutat în România unde s-a apucat să cultive cel mai sum condiment din lume: șofranul sau aurul roşu. Un kilogram poate să coste peste 30.000 de euro, în funcţe de calitate.
În floarea de șofran creşte cel mai delicat şi mai scump condiment al lumii. Suntem în comuna Berzovia, în Caraş-Severin. Aici, Vincent de Busson, un belgian stabilit de 12 ani în România, are o cultură de 4.000 de metri pătraţi de “aur roşu”, potrivit Observator Tv.
Vincent, producător: “Pentru un gram trebuie să aduni între 150-200 de flori de şofran. Este o afacere profitabilă dacă se lucrează cu seriozitate.”
Vincent a plantat prima cultură de şofran în urmă cu trei ani. A început cu 300 de metri pătraţi şi cu o investiţie de 17 mii de euro. Acum, trimite condimentul în Belgia, dar şi în câteva restaurante din România.
Şofranul este vândut şi în scopuri terapeutice.
Loredana Gligor, producătoare: “Am întâlnit persoane care spuneau: <>. Au luat 10 doze de şofran. După nu mai aveau vreo problemă.”
Şofranul şi-a câştigat statutul de cel mai scump condiment din lume. În România, un singur gram se vinde cu 110 lei. Iranul asigură peste 90% din producţia totală a lumii: acolo, se recoltează peste 300 de tone de şofran pe an.
Sofranul trebuie pregatit inainte de a fi adaugat in mancare.
Aroma sofranului este eliberata la caldura, asa ca firisoarele rositaice ar trebui inmuiate in lichid cald inainte sa fie adaugate in mancaruri. Poti folosi apa, lapte sau vin, iar lichidul rezultat se va adauga in mancare spre finalul intervalului de gatire. Nu pune sofranul direct in uleiuri sau alte grasimi pentru ca aroma lui nu se va elibera.