a

Ziua mondială a teatrului, sărbătorită prin spectacole și concerte

- - 22- 49 vizualizari

La 27 martie este aniversată Ziua mondială a teatrului. În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internațional este invitată de Institutului Internațional de Teatru al UNESCO să transmită reflecțiile sale asupra celei mai vechi forme artistice, teatrul, scrie Agerpres.

Mesajul este tradus apoi în peste 20 de limbi, citit spectatorilor înaintea reprezentației din seara zilei de 27 martie, publicat în ziare și reviste, difuzat la radio și la televiziune. Primul mesaj pentru Ziua mondială a teatrului a fost cel al scriitorului, dramaturgului și cineastului francez Jean Cocteau în 1962. Mesajul internațional din 2017 este semnat de actrița franceză Isabelle Hupert, cea mai nominalizată artistă pentru câștigarea Premiul Cesar. Din cele 16 nominalizări, Hupert a câștigat două trofee Cesar. A fost nominalizată la Oscar, a câștigat un trofeu Golden Globe, dar și două distincții la Cannes.

Diverse evenimente naționale și internaționale de teatru sunt organizate pentru a marca acest eveniment. Ziua mondială a teatrului este sărbătorită și prin spectacole și concerte.

De asemenea Ziua mondială a teatrului va fi marcată în acest an la Teatrul „Gong” din Sibiu prin premiera spectacolului „Visând Glasuri”, după un concept de Nicoleta Lefter, în cadrul căruia pentru prima data în ţară va fi folosit limbajul semnelor şi vor urca pe scenă doi copii cu deficienţe de auz. Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” din Sibiu, înfiinţat în anul 1949, este singurul teatru din România ce deţine o secţie germană de teatru de animaţie pentru copii, care funcţionează, cu o mică întrerupere de patru ani, încă din anul 1950, potrivit www.teatrulgong.ro.

Organizată pentru prima dată la Viena, în 1961, în timpul celui de-al IX-lea Congres mondial al Institutului Internațional de Teatru, Ziua mondială a teatrului a devenit, din 1962, un eveniment anual, organizat de Centrele naționale ale Institutului Internațional de Teatru. Înființat în 1948, la inițiativa UNESCO, Institutul Internațional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizație non-guvernamentală din domeniul artistic.

22 recommended
49 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »