Regele Mihai I a fost înmormântat, sâmbătă seara, în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, unde a fost înmormântată şi Regina Ana.
La înmormântarea Regelui au fost intonate imnul de stat şi imnul regal şi au fost trase salve de tun. Ceremoniile funerare au început la ora 10.25, la Palatul Regal. în prezenţa membrilor familiei regale a României, a reprezentanţilor a zeci de case regale din întreaga lume, a preşedintelui Klaus Iohannis, a premierului Mihai Tudose, a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, a fostului şef al statului Emil Constantinescu, a membrilor corpului diplomatic, a reprezentanţilor cultelor religioase.
Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoţi au oficiat un scurt serviciu religios în Sala Tronului de la Palatul Regal. Apoi, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai, cu stindardul regal şi cu Coroana de Oţel au fost scoase din Palatul Regal în Piaţa Palatului, în următoarea ordine: semnal de trompetă unic, un soldat care poartă crucea, clerul ortodox, sicriul purtat de opt militari, urmat de Majestatea Sa Custodele Coroanei şi Alteţa sa Regală Principele Radu.
Au fost interpretate marşuri funebre şi au fost trase clopotele de la toate bisericile din împrejurimi. Mii de oameni au venit să asiste la ceremonial. Sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, iar un al doilea semnal funerar de trompetă a marcat începerea ceremoniei religioase şi militare. Apoi, sicriul a fost urcat pe un afet de tun, moment în care miile de oameni care au venit în Piaţa Palatului au aplaudat.
De asemenea, aceştia au strigat ”Regele Mihai”, ”Monarhia salvează România” şi ”Jos comuniştii!”. S-a format un cortegiu funerar, la care au luat parte membrii familiei regale, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea s-a făcut pe jos, iar afetul de tun a fost tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional. Cortegiul funerar a mers pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei, fiind întâmpinat de zeci de mii de oameni. Pe traseu, oamenii au aplaudat, au strigat ”Regele Mihai” şi ”Regele şi patria” şi au aruncat flori în calea cortegiului.
Erau oameni de toate vârstele, foarte mulţi fiind tineri şi numeroşi părinţi împreună cu copiii lor. Pe Dealul Mitropoliei şi la slujba de la Catedrala Patriarhală au avut acces doar membrii familiei regale, reprezentanţii caselor regale din întreaga lume şi oficialii statului român. Înaintea începerii slujbei, Patriarhul Daniel a spus: ”Regretăm că această catedrală este prea mică şi nu pot fi prezenţi tot cei care ar fi dorit”. El a menţionat însă că slujba poate fi auzită în difuzoare.
Slujba a durat aproximativ o oră, iar la final Patriarhul a evocat personalitatea Regelui Mihai. Cortegiul funerar s-a deplasat apoi la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti. Pe tot traseul, oamenii aflaţi pe trotuare au aplaudat, au strigat ”Regele M ihai” şi au aruncat cu flori în faţa cortegiului.
De la Arcul de Triumf, cortegiul a fost însoţit şi de un pluton de cavalerie a Jandarmeriei. La Gara Băneasa, sute de oameni au întâmpinat cortegiul tot cu aplauze şi flori. Trenul regal a parcurs un traseu de trei ore, de la Gara Regală Băneasa până la Curtea de Argeş.
Trenul a mers cu viteză redusă prin localităţile Chitila, Titu şi Piteşti. La Titu, sute de oameni au aşteptat trenul regal. La Piteşti, mii de oameni au venit în gară şi în jurul acesteia, iar când trenul regal a trecut, au aplaudat şi au aprins luminile telefoanelor mobile. Aproximativ 2.000 de oameni au aşteptat trenul regaş la Curtea de Argeş. Ei au aplaudat şi au strigat ”Regele Mihai”. De la gară, cortegiul funerar s-a deplasat la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş.
Sursă: News.ro