a

Doi IT-iști români schimbă medicina mondială

- - 96- 438 vizualizari

Când ingineria se întâlneşte cu medicina rezultatele pot fi de-a dreptul spectaculoase. La Oradea, doi tineri dezvoltă un proiect care să ajute persoanele cu dificultăţi motorii. Este vorba de un exoschelet la un preţ accesibil. Lucrează de patru ani la acest proiect care a început să avanseze rapid. Îi cunoașteți pe cei care vor să facă un „Iron Man” de România.

În fiecare familie extinsă din România există cel puţin o persoană cu dizabilităţi. Imaginaţi-vă un oraş din România în care trăiesc doar persoane în scaun cu rotile”. Este ideea de la care a pornit András Kapy, fondatorul AxoSuits.

Da, statistica spune că sunt peste 20 de mii de oameni cu probleme de mobilitate, care stau în scaun cu rotile, însă numărul real celor imobilizaţi este chiar şi de 10 ori mai mare. Persoane cu diverse stadii de paralizie, care sunt prizoniere. În propriile case,sau pe paturile de spital.

„Aceşti pacienţi sunt rezultatul accidentelor rutiere, accidentelor sportive, prin cădere de la înălţime, traume de diferite feluri. Majoritatea pacienţilor cu traumatism vertebro-medular, chiar şi cranio-cerebral, sunt pacienţi tineri, activi, majoritatea bărbaţi, bărbaţi tineri, media de vârstă este de 35 de ani. Ei îşi pierd performanţa de a merge”, arată Ioana Cheregi, doctor la Spitalul de Recuperare Băile Felix.

„În lume se apreciază că 1% din populaţie are un accident vascular cerebral, iar dacă din aceşti pacienţi, jumătate supravieţuiesc, jumătate din supravieţuitori rămân cu dizabilităţi severe”, spune Daiana Popa, secretarul Societăţii Române de Recuperare Medicală și membru în Comisia Europeană de Robotică Medicală.
Citește continuarea pe Digi24.ro

96 recommended
438 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei