a

Un român a renunțat la cariera în IT ca să se facă apicultor: ”Am început aventura după 20 de ani de muncă în corporații!”

- - 78- 24 vizualizari

Bogdan Iordache a lucrat aproape 20 de ani în corporații IT&C, însă la un moment dat și-a dat seama că își dorește altceva, așa că a transformat un hobby într-un nou business.

Bogdan Iordache s-a înscris la un curs de apicultor în 2014, iar de atunci a început să lucreze la un business pe care vrea să-l facă cunoscut în toată lumea.

”Am urmat un curs de profil, am luat prima stupină şi am început aventura. În 2015 am hotărât să fac o aplicaţie pentru managementul stupinei pentru că simţeam nevoia să adaug activităţile pe care le făceam în stupină. Doi ani mai târziu am hotărât ca acest proiect trebuie să evolueze şi am început să caut finanţare, iar în 2018 am obţinut primele finanţări de la două fonduri de investiţii“, a povestit în cadrul emisiunii ZF IT Generation Bogdan Iordache, cofondator şi CEO al Apiary Book.

Investiţia iniţială pentru dezvoltarea aplicaţiei s-a situat la circa 120.000 – 150.000 euro, fonduri personale ale antreprenorului. Apoi, în 2018, Apiary Book a primit o investiţie pre-seed de la fondul local GapMinder, care s-a alăturat şi celei mai recente runde de finanţare cu 50.000 euro. Recent, start-up-ul a reuşit să strângă 170.000 euro prin intermediul platformei de equity crowdfunding SeedBlink.com, peste ţinta iniţială propusă de 150.000 euro. Astfel, valoarea totală a celei mai recente finanţări primite s-a situat la 220.000 euro. Înainte de această rundă de finanţare, proiectul Apiary Book era evaluat la 1,25 mil. euro.

Tot în 2018, spre finalul anului, s-a alăturat echipei Apiary Book şi Ionuţ Ţăranu, specialist cu peste două decenii de experienţă în IT, care a intrat în business atât cu o investiţie, cât şi cu know-how.

„Iniţial am vrut să fac doar o investiţie de tip business angel, însă am hotărât să mă implic mai mult pentru că mi-a plăcut proiectul. O echipă din cadrul companiei mele de outsourcing a ajutat la dezvoltarea proiectului. Eu mai făcusem deja o investiţie pe partea de apicultură – am pornit o afacere în procesarea şi comer­cializarea mierii“, a precizat Ionuţ Ţăranu, cofondator şi manager pentru dezvoltarea businessului în cadrul Apiary Book.

Ce face însă mai exact aplicaţia Apiary Book? „Încercăm să eficientizăm operaţional activităţile dintr-o stupină. Un apicultor când ajunge la stupină poate să identifice stupul, să afle istoricul activi­tăţilor şi starea albinelor din stup, poate să noteze în urma inspecţiei progresul sau regresul familiei de albine. În urma introducerii acestor date, apicultorului i se oferă sfaturi. Datele sunt analizate şi se primesc sfaturi legate de acţiunile ce trebuiesc întreprinse, se pot genera notificări“, a explicat Bogdan Iordache. „Spre exemplu, aplicaţia poate genera notificare atunci când familia de albine urmează să roiască“, a completat Ionuţ Ţăranu, potrivit businessmagazin.ro.

Află întreaga lui poveste, aici!

78 recommended
24 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »