a

Expoziţia “România în Primul Război Mondial”, la Muzeul Armatei din Toledo

- - 89- 174 vizualizari

Institutul Cultural Român de la Madrid deschide seria proiectelor dedicate Centenarului Primului Război Mondial şi a Centenarului Marii Uniri cu expoziţia “România în Primul Război Mondial” la Muzeul Armatei din Toledo, în perioada 25 ianuarie – 20 februarie.

Inaugurarea va avea loc în data de 25 ianuarie, în prezenţa ambasadorului României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău, şi a Generalului Antonio Rajo Moreno, directorul Muzeului Armatei din Toledo.

Expoziţie prezintă pas cu pas istoria războiului şi unificarea naţiunii române, cu ajutorul fotografiilor, documentelor şi obiectelor expuse care prezintă oameni, locuri şi fapte.

Colecţia de obiecte, care aparţine familiei Herranz-Teodorescu, completează discursul istoric prezentat pe panourile cu texte şi fotografii din perioada Marelui Război, şi încearcă să transpună vizitatorul în perioada respectivă, permiţându-i să cunoască realitatea vieţii din timpul epocii.

În ciuda faptului că Spania s-a menţiut neutră în Primul Război Mondial, această expoziţie reprezintă interes pentru publicul spaniol datorită prezentării istoriei războiului şi a viziunii spaniole asupra aceste conflagraţii mondiale, dar mai ales datorită obiectelor expuse, printre care: brevete pentru diferite distincţii acordate unor cetăţeni români şi străini precum „Ordinul Steaua României”, „Crucea Comemorativă a Primului Război Mondial”, „Medalia Virtutea Militară clasa a II-a”; Cască tip „Adrian” folosit de majoritatea armatelor Antantei în timpul Primului Război Mondial, inclusiv de Armata Română; insignă de rănit din timpul Primului Război Mondial, livrete militare, barete, medalii, decoraţii româneşti acordate, atât militarilor cât şi civililor, în timpul Marelui Război dar şi după încheierea acestuia, reviste, publicaţii.

Colecţia Herranz-Teodorescu aparţine unei familii mixte, româno-spaniole, pasionate de istoria României şi care de-a lungul anilor a achiziţionat diferite piese (decoraţii şi brevete ale acestora, barete; medalii; documente; obiecte) formând astfel această colecţie privată inedită.

Colecţia cuprinde peste 500 de piese din secolele XIX şi XX. Cei doi colecţionari merg periodic la târgurile de antichităţi din România pentru a descoperi noi obiecte de valoare pe care să le achiziţioneze.

Expoziţia este curatoriată de dr. Cristina Păiuşan-Nuică şi Tudor-Alexandru Martin, cercetători ştiinţifici în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României, iar grafica panourilor este semnată de Cristiana Tătaru.

89 recommended
174 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

Românul cunoscut în toată lumea drept omul care alină durerile. “De fiecare dată când plecăm în ţară şi ne întoarcem aici e un sentiment de parcă ţi se rupe ceva “

-

Se numește Constantin Tuleașcă, dar oamenii îl știu drept românul care vindecă suferința. Are 35 de ani, este neurochirurg și a găsit leacul pentru nevralgia de trigemen, adică durerile atroce din zona feței, asemănătoare cu electroșocurile. Constantin a studi... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Raluca Mureșan, omul care te face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. A ajuns la New York cu 100 de dolari în buzunar: ”Mi-am demonstrat că se poate”

-

Raluca Mureșan este omul care te-ar face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. Atât de frumos vorbește despre țara ei și atât este de bună în meseria de ghid turistic. A studiat și a muncit la New York, și a ajuns în America pentru că, spune ea, uitâ... Mai mult »