Fără categorie

„Pororoca”, de Constantin Popescu, în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Göteborg

- - 55- 164 vizualizari

„Pororoca”, cel mai recent lungmetraj al regizorului Constantin Popescu, a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Göteborg, Suedia, care va avea loc în perioada 26 ianuarie – 5 februarie.

„Pororoca” se numără printre cele 20 de titluri nominlizate la premiul pentru cel mai bun film internaţional, alături de pelicule precum „The Death of Stalin”, în regia lui Armando Iannucci, şi „Disobedience”, de Sebastián Lelio. Filmul „Pororoca” a fost lansat la nivel internaţional la Festivalul de la San Sebastian, acolo unde Bogdan Dumitrache a fost premiat cu trofeul pentru cel mai bun actor.

În România, filmul a fost lansat pe 19 ianuarie şi rulează, în prezent, în 20 de oraşe.
La sfârşitul acestei săptămâni, „Pororoca” va concura şi în secţiunea Voices a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam, alături de 25 de producţii din întreaga lume, ale unor regizori care „au o voce unică şi care prezintă condiţia umană dintr-un punct de vedere unic”.

„Pororoca” spune povestea lui Tudor (Bogdan Dumitrache) şi a Cristinei (Iulia Lumânare). Cei doi duc o viaţă de cuplu obişnuită, fără alte griji aparente, altele decât cele inerente, legate de creşterea şi educaţia copiilor: Maria, în vârstă de 5 ani, şi Ilie, în vârstă de 7 ani. Într-o duminică dimineaţă, Tudor iese cu copiii în parcul din apropierea blocului. Într-o clipă de neatenţie a tatălui, Maria dispare. Împreună cu alţi părinţi, Tudor o caută frenetic prin zonă. 30 de minute mai târziu, Tudor anunţă poliţia. Maria este considerată, oficial, dispărută.

„Filmul îşi propune să prezinte o situaţie dramatică des întâlnită, dispariţia unui copil. Modul în care ea afectează viaţa unui cuplu, cum îl erodează, cum îl descompune, în ultimă instanţă, în elementele de bază ce alcătuiesc sentimentele care ies la iveală în urma unei astfel de drame – vina, durerea, furia, deznădejdea. Ca şi modul în care cuplul încearcă să facă faţă unei astfel de încercări tulburătoare, în lipsa răspunsurilor de orice fel. Povestea se concentrează, încetul cu încetul, pe transformarea lui Bogdan şi pe modul în care acesta încearcă, obsesiv, să-şi găsească fetiţa sau măcar să afle ce s-a întâmplat cu ea”, spune regizorul Constantin Popescu.

„Pororoca” este denumirea unui fenomen care se petrece pe Amazon, când apele Oceanului Atlantic se năpustesc în sus pe fluviu şi râurile adiacente, formând valuri care pot atinge înălţimi de patru metri. Numele său provine din limba indigenă Tupi, tradus „răget puternic” sau „care poate distruge totul cu o furie intensă”.

„Tudor Ionescu, personajul nostru – este într-un moment al vieţii lui în care viaţa s-a întors împotriva lui şi totul curge nefiresc”, spune Bogdan Dumitrache, care pentru acest rol a lucrat cu un psiholog şi a trebuit să slăbească 10 kilograme în 5 săptămâni.

„Pororoca” este o producţie Scharf Film, Irrévérence Films, susţinut de CNC România, Centre national du cinéma et de l’image animée, Aide aux Cinémas du Monde, Institut Français, cu sprijinul Eurimages.

Scenariul şi regia sunt semnate de Constantin Popescu. Din distribuţia filmului fac parte Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare, Adela Mărghidan, Ştefan Răuş, Constantin Dogioiu, Elvira Deatcu, Ioana Flora, Adina Lucaciu, Emanuel Pârvu, Izabela Neamţu, Dragoş Olaru, Angel Popescu, Mircea Gheorghiu. Imaginea este semnată de Liviu Mărghidan, montajul – Corina Stavilă, sound design – Mihai Bogos.

„Pororoca” este distribuit în cinematografele din România de Bad Unicorn, începând cu data de 19 ianuarie.

Constantin Popescu a regizat scurtmetrajul „Porcul” din filmul-omnibus „Amintiri din epoca de aur” (2009). Primul său lungmetraj, „Portretul luptătorului la tinereţe” (2010), a participat la Berlinale Forum, iar cu al doilea, „Principii de viaţă” (2010), a fost prezent în secţiunea Zabaltegi, dedicată tinerilor regizori, a Festivalului de la San Sebastian.

Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg este cel mai mare eveniment de profil din ţările nordice şi a ajuns la cea de 41-a ediţie. Pe parcursul celor 11 zile de festival vor fi proiectate peste 450 de filme din aproximativ 80 de ţări.

Anul acesta, actriţa Juliette Binoche va fi prezentă la festival pentru a primi premiul de onoare (Honorary Dragon Award).

De asemenea, Festivalul de Film de la Göteborg va găzdui un focus special Ingmar Bergman pentru a sărbători 100 de ani de la naşterea marelui regizor suedez.

55 recommended
comments icon 0 comments
164 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

HaiHui în Doi, aventura a doi tineri care au decis să exploreze Asia pentru un an: „Nimic din ceea ce există în Asia de Sud Est nu are nicio legătură cu România sau cu Europa!

-

Andreia și Ionuț Chiperi sunt doi tineri frumoși, curajoși și cu o poveste delicioasă despre o experiență pe care puțini au ocazia să o trăiască. Sătui de rutina de acasă, au decis să își ia un an sabatic în care să exploreze cultura, obiceiurile și stilul de ... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Alice Teodorescu, cercetătoare și iubitoare de educație: „Cred că marea provocare pentru tineri acum e să folosească tehnologia ca pe un mijloc deștept de a naviga prin viața, nu ca pe ceva prin care își trăiesc viața”

-

Alice Teodorescu este o tânără pasionată de cultură, identități și, nu în ultimul rând, de animații. A făcut un master de cercetare în studii media la Universitatea din Amesterdam (UVA) și spune că a fost cea mai bună decizie pe care o putea lua. Iubește educa... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Alexandru Săvoiu, fost bancher pe Wall Street actual student la Inteligență Artificală în cadrul Stanford: „Dacă ești proactiv și competitiv, America îți oferă numeroase oportunități!”

-

Alexandru Săvoiu este un tânăr pasionat de finanțe, motiv pentru care a ajuns ca după terminarea facultății să devină bancher pe Wall Street. Cu timpul, a realizat că inteligența artificială este domeniul viitorului, așa că va avea nevoie de cunoștințe în aces... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Bianca Costin, tânăra pasionată de programare care a făcut internship la Google: „Idealul meu e să lucrez mereu la proiecte în care cred, care pot avea un impact pozitiv în lume”

-

Bianca este o tânără pasionată de informatică și tehnologie A făcut un internship la Google și acum lucrează la un proiect numit Wellcode, care își propune să îi învețe pe tineri programare de la zero. Spune că, indiferent de zona geografică în care te afli, t... Mai mult »