a

Casa Melik, minunea ascunsă în măruntaiele Capitalei

- - 61- 174 vizualizari

Undeva în zona veche a Bucureștilor, cum te îndepărtezi de Universitatea și Teatrul Național și te afunzi în străduțele pline de farmec care se desprind vesele din bulevardul Carol, nu departe de Biserica Armenească, se află o minune arhitectonică pe care puțini o mai apreciem la adevărata valoare.

Se numește casa Melik și găzduiește, în zilele noastre, muzeul Theodor Pallady. Ascunsă în spatele unui peisaj viu, cu flori multicolore și umbrișuri misterioase, construcția se poate lăuda că este acolo de multișor, fiind considerată una dintre cele mai vechi clădiri ale Bucureștiului.

Construită în 1750 la comanda unui bogat negustor armean pe care întâmplător îl chema ca pe un mare fotbalist român (Hagi Nazaretoglu), casa este la fel de interesantă la interior precum pe afară.

Pentru că în muzeul Theodor Pallady găsiți, cu condiția să căutați, peste 800 de desene din perioada de ucenicie de la Paris a pictorului, plus peste 1000 de alte piese aparținând unor artiști europeni celebri.

Povestea celei mai vechi case din Bucuresti

Povestea casei Melik este veselă și tristă, cu perioade înfloritoare, ca aceea în care a aparținut arhitectului Jacob Melik, ginerele lui Nazaretoglu, dar și cu unele în care a fost uitată și lăsată să ajungă ruine.

Putem consemna inclusiv o înviere recentă a locului, în 1920, când a fost restaurată de arhitectul Paul Smărăndescu după ce fusese distrusă aproape complet de un incediu devastator, în 1913.

Material realizat in cadrul „Bucuresti-Centenar” – Program Cultural derulat de Primaria Municipiului Bucuresti prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic.

 

61 recommended
174 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »