a

Despre Mița Biciclista și superba ei casă.  Simbolul Bucureștilor de odinioara

- - 26- 216 vizualizari

Mița Biciclista. În 1885 se năștea la Didești, Prahova, o fetiță care în scurt timp va fi devenit un simbol al Bucureștilor de odinioară. O chema Maria Mihăescu și era fată de spălătoreasă. Dar, precum într-o poveste de Hugo sau Dumas, la o vârstă total nepotrivită, circa 15 ani, spune-se, frumoasa Maria se mută în capitală își începe cariera de curtezană, sub numele de scenă de ”Mița”.

Dar nu asupra laturii profesionale a Miței ne vom concentra acum, ci asupra faptului că e posibil să fi fost prima femeie care a adus emanciparea suratelor ei pe meleaguri românești. Mița era o demimondenă de mare succes și și-a câștigat porecla de ”Mița biciclista” (cu care a rămas, iată, în istorie) pentru că pedala de zor prin tot Bucureștiul, ”ca să-mi mențin silueta, monșer”, cum chiar ea motiva bărbaților care o sorbeau din priviri pe la Capșa.

Acum o femeie pe bicicletă poate nu vă pare mare lucru, dar imediat după primul război mondial era considerat total nepotrivit ca o doamnă să pedaleze. Miței nu-i păsa, însă.

Așa cum nu i-a păsat prea tare nici de amantul putred de bogat care, amorezat până peste poate, i-a făcut cadou o casă pe care astăzi o găsiți în orice broșură drept ”Casa Miței Biciclista”.

Situată în Piața Amzei nr. 3 și proiectată de arhitectul N.C. Mihăiescu reprezintă și astăzi nu doar o capodoperă arhitecturală a Bucureștilor, ci și o amintire a fetei cu mașină coupe și bicicletă care a frânt inimile multor bărbați celebri, între care regele Ferdinand, Octavian Goga și chiar regele Portugaliei.

 

Material realizat în cadrul „București-Centenar”- Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

26 recommended
216 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »