a

Voica Oltean, actrița de 18 ani, nominalizată la Premiile Gopo: “Nu vreau să plec din România. Rămân aici. Promit!”

- - 56- 1712 vizualizari

Voica Oltean (18 ani) a primit, în acest an, două nominalizări la Premiile Gopo. Poate triumfa și la “Tânără Speranță” și „Cea mai bună actriță în rol principal” pentru rolul din filmul Breaking News.

Un articol de Andrei Crăciun

Voica Oltean (originară din Târgu Mureș) este încă elevă de liceu, în clasa a XII-a, la Dinu Lipatti, în București. Când s-a născut, părinții ei așteptau un băiat. Îi pregătiseră și un prenume aparte: Horia. Îi cumpăraseră și hainele albastre. Dar uite că… Pe fiica medicului care a ajutat-o la naștere pe mama Voicăi o chema Voica și de aici totul. Țineți minte numele acesta, fiindcă veți mai auzi de el: Voica Oltean. Actriță.

Voica, cine ești dumneata, de unde ai apărut pe marile noastre ecrane? Și ce ai de gând să faci mai departe cu viața ta?

Voica Oltean: Voi începe cu lucrurile basic pentru că la întrebarea “cine ești” nici eu însămi nu știu să-mi raspund. Sunt Voica (da, ăsta îmi e prenumele), înca elevă la Colegiul Național de Arte “Dinu Lipatti” din București, în clasa a XII-a. M am născut în provincie (ador cuvântul âsta), la Târgu Mureș și am ajuns in București în clasa a IX-a, când am dat admiterea la liceu, la secția arta actorului. Am apărut pe marile voastre (sau noastre) ecrane, după un casting lung pe care l-am dat pentru Breaking News, în 2015. Apoi Iulia Rugină (n.r. – regizoarea) și-a dat seama că sunt cea mai potrivită pentru rolul Simonei, am filmat, ei au montat și gata filmul pe ecrane. Pare simplu, nu? Am de gând să-mi iau bacul, să dau la facultate, la UNATC, și să și intru, sper, să trag și mai mult de mine și să “mă fac” actriță.

Cum e cu nominalizarea la Gopo, dumneata abia acum studiind tainele actoriei? Ai fost primită cu pizma în tagma actorilor? Sau – dimpotrivă – colegii și colegele ți-au îmbrățișat talentul?


Voica Oltean: Nominalizări. Că-s două! Asta m-a șocat. Speram din suflet să fiu nominalizată la “Tânără Speranță” și știu ca timp de două săptămâni am tot verificat site-ul Premiilor Gopo ca să văd dacă n-au anunțat. Și știu ca dădeam scroll ca să ajung la ”Tânăra Speranță” și mi-am vazut numele altundeva. Nu cred c-am putut să spun nimic, eram șocată, dar fericită în același timp. După, i-am sunat pe ai mei și le am spus. Deci, a venit pe neașteptate. Până acum am dat de colegi/actori foarte drăguți, dar e nasol că în general lumea nu-ți spune adevărata părere pe care o au despre tine. Deci a părut că lumea se bucură pentru mine și că le-a plăcut de mine în film. Asta mă bucură. Eu nu fac decât să încerc să mă ridic la nivelul lor, dar asta se face prin foarte multă experiență și muncă.

Ți s-a urcat la cap? Ai dobândit aere de vedetă? Cum te-a schimbat succesul filmului Breaking News?


Voica Oltean: Probabil că mi s-ar fi urcat la cap, recunosc. Dar aici am noroc cu cei șapte ani de acasă și cu un exemplu de părinți mega-modești, pe care i-am urmat, și cu Iulia. Toți m-au ținut pe linia de plutire când era să mă mai abat de la drum, deci lor trebuie să le mulțumesc. Iar eu cu mine sunt destul de drastică și critică. Nu cred că mi-aș permite să mi se urce la cap. Mereu îmi spun că trebuie să muncesc și mai mult și că ăsta nu e decât începutul. Sper să nu mă fi schimbat prea mult. În afară de a mă maturiza, ceea ce e absolut firesc, și de a evolua, sper să fi rămas aceeași Voica.

Ia zi, cum a fost cu petrecerea din ultima zi de filmare, care a coinicis cu ziua ta de naștere. Am auzit că s-a făcut și s-a dres cu acea frumoasă ocazie.


Voica Oltean:  
Da, s a făcut un party pe cinste! Mă așteptam ca lumea să-mi cânte ”la mulți ani”, maxim să suflu și într-o lumânare. Toată lumea era la petrecere, iar pe la 22.30 s-au stins luminile, a intrat pe ușă un tort gigantic de vreo tre etaje, iar toată lumea a început să-mi cânte ”La mulți ani”. Cred c-am început să plâng pentru că nu mă așteptam. Toată lumea țipa să-mi pun o dorință pe care să n-o regret mai târziu. Tortul era plin de poze de la filmare, era din marțipan, așa că am luat câteva pentru a le păstra. Înca le am în frigider, dar s-au cam lipit unele de altele și nu mai pot face mare lucru cu ele. Am primit cele mai frumoase și simbolice cadouri, am făcut poze și am dansat cu Andi Vasluianu pe “Sitting on the dock of the bay”. Pe la 12 m-au sunat și ai mei plângând și mi-au spus că sunt foarte mândri de mine. Mi-au spus asta de două sau trei ori până acum în toată viața, deci chiar înseamnă ceva. Atunci mi-am dat seama că asta trebuie să fac și pentru mine, pentru că eram foarte fericită, dar și pentru ei, pentru că doar așa puteam să-i fac mândri.

Nu am mai avut de mult optișpe ani, așa, ca tine. Zi-ne și nouă, celor mai în etate, cum mai e să ai vârsta asta în ziua de azi? Ce faceți voi, tineretul? Cum vă trăiți această frumoasă etapă a existenței pe pământ? Se mai merge la discotecă? Mai există cuvântul discotecă? Stați pe snapchat? Ce este snapchatul?

Voica Oltean:  E greu să ai 18 ani în zilele de azi. Ne luptăm cu foarte multă hateareală, cu răutăți gratuite din partea tuturor și mai ales cu expresia ”n-o sa mai fie niciodată generația pe care am avut o noi, actori ca Stela Popescu sau Sergiu Nicolaescu…”. Îmi vine și să râd și să plâng când aud asta. E o generație care are acces la foarte multă informație (și asta nu e rău), ce e rău probabil e că din cauza unui ritm foarte alert de viață facem niște lucruri, noi adolescenții, poate prematur. Suntem precoce. E destul de greu să știi să alegi la vârsta asta ce e bine pentru tine și ce nu. Cred că asta te ține pe linia de plutire în 2018. Ah, nu se mai merge la discotecă, se merge la club, deși-mi place mai mult cuvântul discotecă. Mai prind în Apollo câte un party anii 60-70-80 și merg, că-mi place de înnebunesc. N am snapchat și poate pot să fac un mesaj de interes public cu ocazia asta: fetelor, nu vă mai ascundeți fața voastră sub fețe de câini plouați, vă implor! Sunteți mai frumoase fără limbi scoase și urechi de cățel.

Voica, ai și tu oameni pe care îi admiri în profesia aleasă? Cam care ar fi reperele dumitale? Unde ai vrea să ajungi?


Voica Oltean:  
Nu vreau să ajung la Hollywood, zic asta pentru c-am fost întrebată prea des. Normal că am exemple, dar încerc să mă iau dupa noua generație, că mi-e ușor să zic Sophia Loren. Admir actorii tineri și talentați și de la noi dar și de afară. Sunt noua fană a lui Timothée Chalamet, m-a rupt în “Call me by your name”, dar n-am vreun reper. Vreau sa ajung eu, Voica, undeva, dupa felul în care văd eu meseria asta, nu alții.
Către viitorul țării și lumii noatre cum te uiți? Prezinți un nejustificat optimism, specific vârstei tinere? Sau cum?


Voica Oltean:  
Eu în general sunt destul de optimistă. Cred că trebuie doar sa ne adaptăm, pentru că lumea evoluează și trebuie să o luăm ca atare. Văd că din ce în ce mai multă lume devine vegetariană, fetele se machiază din ce în ce mai puțin, văd fete în club care poartă teniși, deci se poate! Poate dacă nu ne-am lășa conduși ca țară de cine suntem conduși, am fi și mai bine, dar sper ca lucurile să se schimbe cu timpul. Și mai cred și c-o să avem mai multe autostrăzi, doar să avem rabdare. Nepoții noștri sigur se vor bucura de ele.

O să pleci și tu din țara noastră și ne lași ai nimănui? Rămâi aici, cu noi, neplecații?
Nu vreau să plec din România. Rămân aici și mă zbat. Promit!


„Eu în general sunt destul de optimistă. Cred că trebuie doar sa ne adaptăm, pentru că lumea evoluează și trebuie să o luăm ca atare. Văd că din ce în ce mai multă lume devine vegetariană, fetele se machiază din ce în ce mai puțin, văd fete în club care poartă teniși, deci se poate!”

Voica Oltean, actriță

56 recommended
1712 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »