Secţiunea Spotlight a celei de-a XV-a ediţii a festivalului internaţional de film Crossing Europe (25-30 aprilie) este dedicată anul acesta producătorului român Ada Solomon.
Festivalul prezintă 10 producţii şi coproducţii cinematografice româneşti produse de Ada Solomon, două dintre aceastea fiind incluse în programul competiţional, anunţă ICR Viena.
De asemenea, în data de 28 aprilie, începând cu ora 16.00, Ada Solomon va susţine un masterclass în spaţiul OK Deck din Linz.
La festival vor fi prezenţi şi regizorii Ivana Mladenović, Răzvan Rădulescu şi Alexandru Solomon.
În cadrul festivalului vor fi prezentate filme precum „Ursulinensaal”, de Ada Solomon şi Ivana Mladenović, „Cea mai fericită fată din lume” (regia Radu Jude), „Soldaţii. Poveste din Ferentari” (regia Ivana Mladenović), „Oceanul mare” (regia Katharina Copony), documentarul „Ouăle lui Tarzan” (regia Alexandru Solomon), „Poziţia copilului” (regia Călin Peter Netzer), „Lord” (regia Adrian Sitaru), „Alexandra” (regia Radu Jude), „Marilena de la P7” (regia Cristian Nemescu), „Felicia înainte de toate” (regia Răzvan Rădulescu, Melissa de Raaf), „Mar Nero” (regia Federico Bondi).
Ada Solomon (n. 1968) lucrează de peste 20 de ani în domeniul cinematografiei şi este unul dintre cei mai activi cineaşti, atât ca producător, cât şi ca distribuitor de film şi manager de cinema. Înainte de a înfiinţa HiFilm Productions în 2004, a colaborat cu parteneri internaţionali, la proiecte precum „Callas Forever” (Franco Zeffirelli) sau „Offset” (Didi Danquart).
La HiFilm, Ada a produs o serie de scurtmetraje, câştigătoare a numeroase premii internaţionale: „Marilena de la P7” (r. Cristian Nemescu), „Lampa cu căciulă” (r. Radu Jude) şi „Renovare” (r. Paul Negoescu); lungmetraje de debut „Cea mai fericită fată din lume” (r. Radu Jude), „Felicia înainte de toate” (r. Răzvan Rădulescu, Melissa de Raaf), „O lună în Thailanda” (r. Paul Negoescu) sau documentarele regizorului Alexandru Solomon „Cold Waves – Război pe calea undelor” şi „Kapitalism – reţeta noastră secretă”.
Filmul „Toată lumea din familia noastră” (r. Radu Jude, 2012) care a avut premiera la Berlinale, a câştigat Marele Premiu al Festivalului de Film de la Sarajevo.
Ada Solomon a lucrat cu regizorii români din noul val al cinematografiei, care pun numele ţării pe listele marilor competiţii de cinematografie ale lumii, dar şi cu regizori şi actori de pe scena internaţională. Ada Solomon are zeci de filme la activ, unul mai apreciat decât altul, numai în 2017 semnând producţia a încă patru filme, printre care „Un pas în urma serafimilor”, scris şi regizat de Daniel Sandu.
Ea este şi primul producător român cu un film nominalizat la Oscar, „Toni Erdmann”. Este fondatorul şi directorul Festivalului de Film NexT, înfiinţat în memoria lui Cristian Nemescu şi Andrei Toncu.
Şi în acest an, Institutul Cultural Român de la Viena susţine prezenţele cineaştilor români la LET’S CEE Film Festival, Vienna Independent Shorts, Săptămânile Filmului European din Bosnia şi Herţegovina, Sarajevo Film Festival, VIENNALE şi this human world.
Festivalul internaţional de film Crossing Europe din Linz îşi propune încă din 2004 să reunească anual, în luna aprilie, cei mai ambiţioşi şi angajaţi creatori de film contemporan din Europa. Pe durata festivalului, Crossing Europe oferă atât oaspeţilor internaţionali, cineaşti şi jurnalişti, reprezentanţilor din domeniul filmului cât şi publicului autohton, iubitor de cinema, o selecţie de 160 de producţii remarcabile şi reprezentative din genurile: film artistic, documentar şi scurtmetraj.