a

TIFF aduce miercuri, în Sibiu, „Insula câinilor” – filmul de animaţie care a deschis Berlinala

- - 37- 63 vizualizari

Cinefilii au ocazia să vadă miercuri seara, în prima zi a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în Piaţa Mare din Sibiu, „Insula câinilor”, animaţia care a deschis Berlinala.

Pelicula ”Isle of Dogs”, semnată de regizorul american Wes Anderson, este o animaţie inedită despre un oraş din Japonia care îşi deportează câinii la groapa de gunoi de pe o insulă în timpul unei epidemii de gripă canină.

Animaţia spune povestea lui Atari, fiul de 12 ani al primarului oraşului, care pilotează un avion către insulă pentru a-l salva pe iubitul său câine Spots. Primarul insulei îl împiedică pe un om de ştiinţă să vindece animalele, iar unei eleve venite într-un program de schimb la o şcoală locală i se retrage viza când sugerează că edilul încearcă să întoarcă oamenii împotriva câinilor.

Anderson a spus că, într-o primă fază, ideea era să spună o poveste despre câini combinată cu vechea sa dragoste pentru Japonia. Abia ulterior a început să dezvolte politicile care se învârt în jurul oraşului SF Megasaki City.

”Am inventat politica acestui oraş imaginar din Japonia, dar apoi, pentru că munca la film a durat atât de mult, lumea a început să se schimbe… şi, dintr-o dată, a părut potrivit pentru momentul actual”, a spus Anderson la conferinţa de presă care a urmat proiecţiei filmului la Berlin.

Potrivit regizorului, acest film „este o poveste care credem că se poate întâmpla oriunde şi oricând”.

Bryan Cranston, care îşi împrumută vocea unuia dintre personajele canine, a spus că filmul se încadrează în preocupările actuale. ”Rezonează cu societatea din ziua de astăzi despre reforma imigraţiei, despre frică şi cei care răspândesc frica”, a spus actorul pentru Reuters.

Cu toate acestea, proiectul filmului a început cu mult timp înainte de controversele referitoare la imigraţie şi ziduri ridicate la frontiere, teme care domină în prezent media americană. ”Când am început, Donald Trump era cineva despre care credeam că doar va apărea foarte mult la televizor”, a spus Bill Murray, care se află de asemenea în distribuţia peliculei.

Întrebat cum a reuşit să reunească o distribuţie plină de nume mari – printre care vocile nominalizaţilor la Oscar Greta Gerwig, Jeff Goldblum şi Scarlett Johansson – Anderson a spus că a mai lucrat cu unii dintre aceştia şi că îi admiră de mult timp.

”Când vine vorba de un film de animaţie, nu poţi spune că nu eşti disponibil. Putem spune: ‘Bine, atunci, putem lucra oricând, acasă la tine, la orice oră şi chiar nu există scuză’, iar acest lucru ne-a ajutat”, a spus regizorul.

TIFF va avea loc în judeţul Sibiu de miercuri până duminică, cu proiecţii gratuite în aer liber, dar şi cu filme care se pot vedea la Teatrul „Gong”, unde preţul unui bilet va fi de 12 lei, potrivit site-ului festivalului.

37 recommended
63 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »