a

Cătălin Asanache, actor: “N-am de gând să mă stabilesc în altă țară”

- - 36- 281 vizualizari

Încă un foarte tânăr actor (24 de ani) ne împărtășește din speranțele dumisale la început de drum.

Andrei Crăciun

Drum. Cătălin Asanache (remarcat în acest an la Gala HOP a tânărului actor), actor. De unde vine el și unde vrea să se îndrepte? Să privim un pic în urmă către devenirea sa. Cum s-a format actorul de astăzi?M-am născut în București, însă, deși în timpul liceului nu am avut în vedere o asemenea perspectivă, am ajuns să fiu absolvent al Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca. După ce am terminat liceul am dat examen în București, la UNATC, și n-am intrat,așa că am continuat să mă pregătesc pentru admiterea din anul următor. Între timp am aflat de facultatea de la Cluj și a început să îmi fie destul de clar că acolo vreau să studiez. Nu pot spune despre mine că sunt doar actor, în sensul că activez în mai multe domenii. În ultimii ani am studiat regie și fotografie.

Spectacole. Să mergem și mai departe. În ce spectacole ați jucat în stagiunea trecută și ce urmează de la toamnă? Unde să vină publicul spectator să vă vadă, apetitul odată deschis după citirea interviului?
În stagiunea trecută am jucat în Living Shakespeare , one-man show scris și regizat de mine. Nu știu încotro mă poartă drumul pe care încă mă aflu dar îmi doresc ca în următoarea perioadă să lucrez ca regizor. Am început și câteva proiecte despre care aș preferasă nu vorbesc încă.Totuși, n-aș refuza să joc într-un spectacol sau într-un film, mai ales dacă e un proiect din care vreau să fac parte.

Video. Carieră internațională, filme de cinema, seriale de televiziune – cum stăm cu consacrarea în lumea video?
Ca actor n-am avut încă șansa de a lucra în film atât de mult pe cât mi-aș fi dorit. Bineînțeles, am apărut în scurtmetraje, am filmat în clipuri, dar n-am jucat încă într-un lungmetraj important.

CELIBIDACHE, TARKOVSKY, VAN GOGH, SALGADO, SHAKESPEARE…

Țara. Ce relație are Cătălin cu țara noastră? Se simte bine aici, îi place, vrea să emigreze și să nu mai audă de noi niciodată? Cum vede el viitorul României? Și mergând și mai departe, cu lumea cum stăm – ne îndreptăm într-o direcție greșită? De referendumul ăsta nou, ce ziceți?
Mă simt bine aici, alături de cei dragi, și n-am de gând să mă stabilesc în altă țară. Cât despre viitor, nu știu… pare din ce în ce mai sumbru și nesigur. Iar de referendumul ăsta nou eu spun că am stat acasă.

Cetatea. Implicare civică, cetățenească. Votează Cătălin? Protestează? Se implică în viața cetății? Cum și de ce?
Votează. Mai și protestează. E mult spus,cred că mai degrabă mă implic în viața celor apropiați și încerc să fac bine oamenilor din jurul meu.

Idoli. Are Cătălin idoli? Către cine se îndreaptă privirile admirative ale actorului? Ca cine voia să fie atunci când era mic?
Nu am idoli însă îi admir pe Sergiu Celibidache, Andrei Tarkovsky, Vincent van Gogh, Anton Bruckner, Sebastiao Salgado,William Shakespeare și așa mai departe.

Tineret. Ce tineri ne recomandați din lumea noastră artistică, să-i promovăm în site-ul nostru, să vadă cetățeanul că nu mai avem noi actorii de altădată, dar îi avem pe cei de acum, ceea ce nu e tocmai puțin lucru.
Îi recomand pe Lavinia Pele, Andreea Tănase, Ciprian Nicula. Mă consider un om norocos datorită faptului că suntem colegi de generație. Îi recomand cu drag și pe Dan Pughineanu, Alex Popa, Radu Dogaru, Irina Sibef, Maria Teișanu și Blanca Doba.


Cuvânt de încheiere, povață pentru cei care vin din urmă, de ce nu?
Stay true to yourself.

CITAT
Îi recomand pe Lavinia Pele, Andreea Tănase, Ciprian Nicula. Mă consider un om norocos datorită faptului că suntem colegi de generație.
Cătălin Asanache, actor

 

36 recommended
281 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Andrei Craciun