a

Ionuț Toader, actor: “În ceea ce privește viitorul României sunt destul de optimist”

- - 50- 319 vizualizari

Un interviu cu un tânăr actor al Naționalului bucureștean – care iată ce spune el.

Andrei Crăciun

Drum. Ionuț Toader, actor. De unde vine Ionuț și unde vrea el să se îndrepte? Să privim un pic în urmă către devenirea sa. Cum s-a format actorul de astăzi?
S-a format cu chin și jale/ Ca-n romanele nemuritoare. Nu știu dacă există acest vers undeva, dar asta mi-a venit prima dată în minte când am primit această întrebare. Inițial a început formarea sa pe terenul de fotbal, încă de când era mic. Simțea el că vrea o meserie vocațională, doar ca nu nimerise exact drumul. Apoi a dat întâmplător peste o trupă de teatru care încerca să se formeze la el în oraș. Apoi a dat la facultate, unde în timp ce se chinuia iubea foarte mult ceea ce facea. Pasiune și determinare, muncă și transpirație, foame și prieteni cu ciorbă de la mama, castinguri la Teatrul Național, roluri diverse, și uite așa a devenit actorul de astazi.

Spectacole. Să mergem și mai departe. În ce spectacole ați jucat în stagiunea trecută și ce urmează în această toamnă/iarnă? Unde să vină publicul spectator să îl vadă pe Ionuț apetitul odată deschis după citirea interviului?
Publicul spectator mă poate vedea la Teatrul Național din București în “Romeo și Julieta”, “Furtuna”, “No man’s land”, “Două loturi”, “Viforul”. Și la Teatrul Bulandra în spectacolul “Tango”. De asemnea sfătuiesc publicul spectator să vină la teatru pentru că există riscul foarte mare să-i placă ce vede.

Video. Carieră internațională, filme de cinema, seriale de televiziune – cum stăm cu consacrarea în lumea video?
Mă bucur că mi-ai adresat această întrebare pentru că această consacrare în lumea video nu prea există încă. Așa că doresc să transmit un mesaj. Dragi cineaști, am văzut câte filme au luat la CNC. Vă rog să mă chemați măcar la un casting de film. Dacă nu voi fi chemat, filmul vostru îmi va simți lipsa extrem de mult. Așa că faceți un bine și chemați-mă. Vă mulțumesc! Glumesc, dar nu m-ar deranja să fiu contactat.

Țara. Ce relație are Ionuț cu țara noastră? Se simte bine aici, îi place, vrea să emigreze și să nu mai audă de noi niciodată? Cum vede el viitorul României? Și mergând și mai departe, cu lumea cum stăm – ne îndreptăm într-o direcție greșită?
Mă simt bine aici. Nu-mi doresc să plec. De fiecare dată când plec în afara țării, oricât de frumos ar fi în acele locuri, tot îmi doresc să mă întorc în România. Aici mă simt complet, într-un fel, cu bunele și cu relele acestei țări. În ceea ce privește viitorul României sunt destul de optimist. Simt că oamenii de aici s-au trezit și începe să le pese, nu tuturor, dar măcar e un început. Și simt că e un început care va face diferența în câțiva ani.

Cetatea. Implicare civică, cetățenească. Votează Ionuț? Protestează? Se implică în viața cetății? Cum și de ce?
Se implică în viața cetății. Votează. Protestează. Fac toate aceste lucruri tocmai pentru că simt că fac parte din acel început de care spuneam mai sus. Am auzit de prea multe ori „schimbarea începe cu tine” și am lăsat-o să treacă pe lângă mine fără să o pun în aplicare. Mai apoi mi-am dat seama că poți influența foarte multe lucruri atunci când încerci să fii tu schimbarea. A devenit atât de clișeic totul, că parcă nu mai are deloc valoare ceea ce tocmai am spus. De fiecare dată când am participat la un eveniment neplăcut am încercat să nu trec nepăsător pe lângă el. Dacă fiecare am face acest lucru, cred că va trece mai puțin timp până când România va avea o cu totul altă față.

Idoli. Are Ionuț idoli? Către cine se îndreaptă privirile admirative ale actorului? Ca cine voia să fie atunci când era mic?
Atunci când era mic voia să fie ca David Beckham. De acolo a înțeles că e nevoie de multă muncă dacă vrea să ajungă departe. Mai apoi a început sa descopere lumea artistică. Îi plăcea de Gheorghe Dinică. Și i-a părut foarte rău că nu a reușit să vadă niciun spectacol de teatru cu el. În momentul de față nu am niciun idol foarte bine definit. Am mulți colegi cu care lucrez și pe care îi apreciez. Și intr-un fel pun cap la cap calitățile tuturor și în felul acesta îmi formez un idol. Învăt din fiecare întâlnire pe care o am pe scenă cu câte un artist.

Tineret. Ce tineri ne recomandați din lumea noastră artistică, să-i promovăm în site-ul nostru, să vadă cetățeanul că nu mai avem noi actorii de altădată, dar îi avem pe cei de acum, ceea ce nu e tocmai puțin lucru.Cuvânt de încheiere, povață pentru cei care vin din urmă, de ce nu? Mulțumesc.
De obicei când primeam această întrebare eram tentat să dau numele unor colegi de-ai mei de an, dar pe Constantin Dogioiu, Ilona Brezoianu, Ionut Niculae, Denis Hanganu, deja îi știe lumea. Am fost de curând la un spectacol de licenta de la UNATC, „Clasa noastra”. Și acolo mi-au atras atenția doi tineri actori,Diana Rotaru și Vlad Brumaru, pe care mă bucur că am avut ocazia să îi menționez aici. Dacă își vor construi cariera așa cum au reușit să își facă rolurile din acel spectacol, cu siguranță vom mai auzi de ei de acum încolo. Ca tânăr actor trebuie să muncești foarte mult, ca atunci când ți se oferă o șansă să poți profita de ea. Să nu te prindă nepregătit, că e posibil să nu mai apară a doua oară.

 

CITAT
Am mulți colegi cu care lucrez și pe care îi apreciez. Și intr-un fel pun cap la cap calitățile tuturor și în felul acesta îmi formez un idol. Învăt din fiecare întâlnire pe care o am pe scenă cu câte un artist.
Ionuț Toader, actor

50 recommended
319 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Andrei Craciun