a

Liliana Arnaut, artist vizual: „Mutarea dintr-un oraș mic din Republica Moldova în capitala României a avut un impact major asupra mea”

- - 72- 439 vizualizari

Liliana Arnaut este artist vizual și ilustrator. A început să studieze pictura în Republica Moldova, la Orhei, și a continuat la București, mai întâi la Liceul Tonitza, apoi la Universitatea Națională de Artă.

Astăzi, lucrările Lilianei Arnaut, prin care încearcă să aducă arta mai aproape de viața cotidiană, să o facă mai accesibilă, se vând în librăriile Cărturești, în Gift Shop-ul din Grădina Botanică, la mall, la Chișinău sau călătoresc prin lume odată achiziționate online. Pe Liliana o puteți întâlni și la Fundația Calea Victoriei, unde ține ateliere de pictură și ilustrație (urmează: Curs de inițiere în pictură, din 15 martie). Cum se trăiește din artă vizuală în România mileniului III? Iată!

O scurtă prezentare. Cine este Liliana Arnaut?

Liliana Arnaut este artist și ilustrator. Pictez mesaje motivaționale care mă inspiră și pe care le simt aproape. Lucrările mele sunt pline de motive florale și culori vibrante prin care încerc să transmit bucurie și inspirație. Picturile mă reprezintă și sunt o parte importantă din ceea ce este Liliana Arnaut.

Cum ai ales artele, în copilărie, când ai început să studiezi la școala de pictură din Orhei? Ce îți amintești azi despre fetița care picta?

Nu am ales artele în mod conștient. Pictez de când mă știu, am făcut-o în mod natural, fără să mă gândesc atunci sau să conștientizez că vreau să devin pictor. Când eram mică, pictatul părea pentru mine la fel de natural ca mersul, mâncatul sau somnul de fiecare zi. Artele plastice mi-au adus mereu multă bucurie. Îmi amintesc că la grădiniță, dacă primeam de la doamna educatoare acuarelă și hârtie, puteam să stau ore în șir țintuită într-un loc și să mă bucur de farmecul și simfonia culorilor. Acel entuziasm al culorilor a fost sămânța care cu timpul a crescut și pe care am îngrijit-o prin studiile de specialitate pe care urma să le parcurg mai târziu.

Ce s-a schimbat pentru tine, odată cu venirea în București, la Liceul Tonitza și mai apoi la Universitatea Națională de Artă? Cum ai rememora acea perioadă?

Odată cu venirea în București, am devenit și mai motivată să-mi urmez calea în domeniul artistic. Mutarea mea în București și urmarea studiilor de arte plastice, la Liceul Nicolae Tonitza și la Universitatea Națională de Artă, concretizau faptul că ceea ce îmi plăcea să fac încă de la vârsta de 2-3 ani nu era un moft. Nu era nici o dorință a părinților mei, era visul meu. Mutarea dintr-un oraș mic de provincie din Republica Moldova în capitala României, o metropolă de peste 2 milioane de locuitori, a avut un impact major asupra mea. Am realizat instantaneu că trebuie să fiu competitivă și că trebuie să petrec în atelier majoritatea timpului pe care îl am la dispoziție.

Cum trăiește un artist vizual în România mileniului III, cum trăiești tu?

Viața unui artist vizual este de cele mai multe ori instabilă și foarte variată. Un artist plastic al mileniului III nu este neapărat o persoană talentată, nonconformistă, care pictează într-o mansardă și vinde tablouri pe bani mulți. Un artist este propriul lui manager, administrator, contabil, PR etc. Variația asta nu este neapărat un aspect negativ, trebuie doar să existe echilibru între toate și îți consumă din timpul alocat atelierului de pictură. Un lucru pe care vreau neapărat să îl menționez este faptul că talentul unui artist este foarte important în a urma o carieră de succes, însă nu este mereu suficient. Talentul este nativ și determinant, însă fără a face zilnic antrenament, fără multe ore petrecute în atelier, fără studiu, fără devotament, crește considerabil gradul de nereușită.

Artiști online. Ai un shop online, cât de important este internetul pentru un artist care vrea să ajungă la publicul său azi?

Internetul este un instrument important în promovarea creațiilor unui artist. Partea bună este că vizualul se accesează ușor, oferă un impact major asupra privitorului și se creează o relație imediată între artist și client.

Ții cursuri la Fundația Calea Victoriei, cum este să îi familiarizezi cu pictura pe adulți? Căror persoane le pot fi de un real ajutor aceste cursuri și cum să extragă avantaje cât mai mari din ele?

Cursurile pe care le țin la Fundația Calea Victoriei îmi aduc multă satisfacție. Mi s-a confirmat faptul că îmi place să lucrez cu oamenii și sunt foarte entuziasmată de fiecare dată când încep o nouă serie de cursuri. Mă inspiră creativitatea fiecăruia și mă bucur să văd la sfârșit, cum din simpla lor curiozitate de la început și cunoștințele acumulate pe parcursul atelierului, rezultă lucrări de-a dreptul minunate. Prin atelierele practice pe care le țin într-o atmosferă foarte relaxantă, cursantul învață prin exercițiu elementele de bază în domeniul picturii și artei.

Printre obiectele create de tine, regăsim tablouri, insigne, felicitări, semne de carte, broșe, brelocuri, trăistuțe și câte și mai câte – ce te inspiră și care este marea provocare atunci când te așezi la masa de lucru?

Prin produsele pe care le realizez, încerc să aduc arta mai aproape de viața cotidiană, o fac mai accesibilă, o cobor de pe un piedestal foarte înalt și o aduc „la firul ierbii”. Când mă așez la masa de lucru, nu mă gândesc la ce pot să fac cu acea ilustrație sau la valoarea ei economică, ci pictez pentru a fi eu însămi. Dacă aș face altfel, aș simți o presiune și nu cred că aș mai putea produce ceva la fel de frumos și de natural.

Ce înseamnă pentru tine frumusețea și ce i-ai sfătui pe cei care vor să se înconjoare de frumos?

Cea mai complexă sursă de frumusețe și inspirație se află în natură și în mediul înconjurător. Frumusețea, ca și fericirea de altfel, nu reprezintă o constantă. Sunt locuri frumoase peste tot – dar depinde de ochii care privesc. Cred foarte mult în zicala „nu-i frumos ce este frumos, ci este frumos ceea ce îți place ție”. La fel de mult, cred că frumosul este atât de personal, încât nu putem să îl limităm în definiții și noțiuni.

Schimbare. Ce ți-ar plăcea să se schimbe odată cu generația ta în România?

Îmi doresc mai multă valoare reală în România mea. Mi-ar plăcea să crească doza de curaj și răbdare, și mai ales puterea de a realiza care sunt adevăratele obstacole pe care trebuie să le depășim. Nu țin să nominalizez lucrurile negative pe care le regăsim astăzi în societatea românească – le cunoaștem cu toții. Vreau doar să pun în lumină faptul că îmi doresc foarte mult să evoluăm în plan vertical – și să nu mai punem accent pe așa zisa evoluție pe orizontală, ce ține de consumerism și risipă.

Te-ai gândit vreodată să părăsești România și să trăiești din artă într-o altă țară (mai ales că ilustrațiile tale călătoresc de mult prin lume)?

Îmi place foarte mult să călătoresc în alte țări, și o fac mereu cu bucurie, dar nu m-am gândit să părăsesc România Mare. Aici sunt acasă, e țara părinților și a bunicilor mei. Iubesc limba română, ea este întipărită foarte bine în ADN-ul personal, și dincolo de un peisaj frumos, nu știu dacă o altă țară îmi poate oferi acest sentiment profund de „Acasă”.

Ce te motivează în ceea ce faci?

Trăiesc o bucurie și un entuziasm de nedescris când pictez. Cand mă așez la masa de lucru am un sentiment profund că fac ceea ce trebuie sa fac și nu mai am nevoie de vreo motivație suplimentară. Trăiesc fiecare zi făcând ceea ce îmi place cel mai mult.

Unde putem găsi lucrările tale, în afară de mediul online?

O parte dintre lucrările și produsele mele se pot găsi în lanțul de librării și magazine Cărturești – din București și din provincie, la Librăria Sophia, Gift Shop din Grădina Botanică București, Signum din Sun Plaza, MolDeco din Chișinău, și în atelierul personal din Știrbei Vodă.

„Viața unui artist vizual este de cele mai multe ori instabilă și foarte variată. Un artist plastic al mileniului III nu este neapărat o persoană talentată, nonconformistă, care pictează într-o mansardă și vinde tablouri pe bani mulți. Un artist este propriul lui manager, administrator, contabil, PR etc.”
Liliana Arnaut

Foto: Vanilla Roads, arhiva personală a intervievatei

72 recommended
439 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Alina Vîlcan