a

Despre iubirile lui Hemingway povestite de el însuşi, dialog la Librăria Humanitas de la Cişmigiu

- - 25- 7 vizualizari

Radu Paraschivescu şi Sever Voinescu vor discuta, marţi, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, despre tulburătoarea viaţă a lui Ernest Hemingway, despre evenimentele care i-au marcat existenţa dezvăluite prietenului său de încredere în ultima parte a vieţii şi redate în volumul „Iubirile lui Hemingway povestite de el însuşi şi consemnate de A. E. Hotchner”, apărut recent la editura Humanitas, în traducerea lui Alexandru Macovescu.

„Cu cincizeci de ani în urmă, la câţiva ani după moartea lui Ernest Hemingway, am scris Papa Hemingway, o carte în care am depănat cei treisprezece ani de aventuri, cu bune şi cu rele, petrecuţi împreună. (…) Dar, uitându‑mă în urmă la acei ani, s‑a întâmplat ceva care ne‑a întrerupt periplul: cele două accidente aviatice consecutive suferite de Ernest în jungla africană. În al doilea accident văzuse moartea cu ochii, iar experienţa l‑a dat peste cap şi a vrut să‑mi povestească despre o perioadă dureroasă din viaţa lui, despre care nu mai vorbise, dar pe care ţinea s‑o cunosc în caz că nu mai apuca să o istorisească. În următorii ani, pe când călătoream amândoi, a retrăit agonia perioadei petrecute la Paris pe când scria Fiesta trecând totodată prin suferinţa îngrozitoare de a fi îndrăgostit de două femei în acelaşi timp, o experienţă care avea să nu‑i dea pace până la moarte.[…] Am trăit multă vreme cu povestea lui Ernest în minte. Nu este o amintire îngropată şi scoasă la lumină. Ceea ce mi‑a povestit de‑a lungul călătoriilor noastre mi‑a fost încredinţat cu un scop. Am ţinut povestea în mine atâţia ani, iar acum simt că am obligaţia faţă de Ernest să o aştern pe hârtie, dând frâu liber amintirilor”, spune A.E. Hotchner.

25 recommended
7 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »