Alin Apostu este unul dintre acei tineri zâmbitori, creativi și implicați. A studiat în străinătate, dar s-a întors în România să construiască. Și construiește în fiecare zi, alături de comunitatea de antreprenori din care face parte. Alin este coordonatorul proiectului „Vreau să fiu Antreprenor”, un proiect care și-a propus să aducă antreprenoriatul mai aproape de tineri. Alin a mers în zeci de licee din întreaga toată țara și a motivat sute de tineri să aibă încredere în ei și să se dezvolte.
Care sunt primele trei cuvinte ce îl definesc pe Alin Apostu?
Alin Apostu: Cele 3 cuvinte sunt antreprenoriat, inovație și fericire. Și o să mai adaug înca unul bonus fiindcă este ceva ce des uităm și anume sustenabilitate. Antreprenoriatul este modul prin care eu văd că ne putem schimba felul în care ne uităm la lucruri. Și mai mult decât antreprenoriat este gândirea antreprenorială. Iar asta se aplică indiferent că vrei să începi un business, că ești angajat (și poți acționa antreprenorial în companie) sau cetățean mai activ. Este despre acțiune și responsabilitate. Legat de inovație este ceva de care vom avea nevoie din ce în ce mai mult în viitor. Despre a îndrăzni să gândim diferit, să fim creativi, să fim curajoși și să vedem cum putem produce mai multă valoare decât o facem deja. Fericire, deși poate sună puțin utopic, este o stare în care îmi doresc să fiu din ce în ce mai mult. Să trăiesc și să fac lucrurile dintr-o stare de liniște, energie și împlinire sufletească. Sustenabilitate este fiindcă văd atât de des în jurul meu atât proiecte cât și felul în care trăim că nu este sustenabil. Unele proiecte care sunt gândite pe termen scurt, fără să ia în calcul cum pot ele să se susțină pe viitor din punct de vedere al resurselor, dar și întreaga noastră planeta. Consumăm mai mult decât poate planeta să producă și ușor, generațiile viitoare rămân fără resurse.
Alin: Tinerii au nevoie de informații, inspirație și modele de antreprenori. Antreprenorii au o altă perspectivă, iar tinerii au nevoie să fie încurajați și susținuți. Au nevoie să vadă și să creadă că se poate.
Care este povestea din spatele proiectului ,,Vreau să fiu Antreprenor?” Cum a luat naștere proiectul?
Alin Apostu: Proiectul a luat naștere la Summitul Romanian Business Leaders din 2013. Este un proiect creat de antreprenori pentru a schimba percepția tinerilor cu privire la antreprenoriat și antreprenori. De-a lungul timpului, misiunea a evoluat către a promova gândirea și acțiunea antreprenorială. Tinerii au nevoie de informații, inspirație și modele de antreprenori. Deși găsesc multe resurse pe internet, avem nevoie să luăm în calcul nevoia lor de interacțiune directă cu oameni, ceea ce spune media despre antreprenoriat și despre oportunitățile din România. Antreprenorii au o altă perspectivă, iar tinerii au nevoie să fie încurajați și susținuți. Au nevoie să vadă și să creadă că se poate.
Ce reprezintă pentru Alin Claudiu Apostu ,,Vreau să fiu Antreprenor?”
Alin Apostu: Mi-a venit acum în gând cuvântul manifesto. Este felul meu de a arăta că se poate. Este un proiect de schimbare a gândirii noastre de la nu se poate, nu avem cum către uite că se poate. Este despre a îi încuraja pe tineri, despre a le schimba percepția cu privire la antreprenoriat și gândirea antreprenorială. Chiar dacă nu vor începe ei un business, măcar să îi susțină pe copii lor atunci când va fi momentul. Este un proiect în care arătăm oportunitățile din România și prin care îmi doresc să creăm un ecosistem antreprenorial sănătos în țara noastră.
Alin: E ceva adânc înrădăcinat în societatea noastră această lipsă de încredere. Și am învățat să mă lovesc, să mă ridic și să continui. Și încă învăț asta.
Vreau să fiu antreprenor înseamnă până acum peste 200 de evenimente la care au participat în jur de 27.000 de tineri. Ați ajuns în 68 de orașe și sate din 38 de județe. Care este cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o de-a lungul timpului?
Alin Apostu: Eu am avut o mare problemă cu frica de eșec. Din copilărie am fost învățat să fiu copilul perfect. Să obțin note bune la scoală și să stau în banca mea. Nu îmi asumam provocări ce știam că nu le pot îndeplini cu succes. Zona de confort mi-o depășeam încetul cu încetul. Încercam să controlez lucrurile cât se poate de mult. Prin antreprenoriat și prin VSFA mi-am dat seama că am nevoie să mă arunc în gol câteodată. Câteodată îmi ies lucrurile iar … câteodata învăț. Am nevoie să îmi asum riscuri mai mari și să am încredere. În primul rând încredere în mine și apoi în ceilalți. E ceva adânc înrădăcinat în societatea noastră această lipsă de încredere. Și am învățat să mă lovesc, să mă ridic și să continui. Și încă învăț asta.
De ce este necesar să le dezvoltăm gândirea antreprenorială tinerilor din România?
Alin Apostu: Fiindcă ne dorim cu toții să trăim mai bine. Ne dorim să avem bani însă nu înțelegem ce înseamnă valoarea muncii noastre. Ne dorim să avem o comunitate curată însă nu îi rugăm pe oameni să nu mai arunce ambalajele și țigările pe jos. Ne dorim să avem un oraș sau un sat bine guvernat însă nu ieșim la vot sau nu ne implicăm direct în comunitate. Așteptăm ca statul sau alți oameni să facă. De acord că este și de datoria lor, însă atunci când lucrurile nu se întâmplă așa cum ne dorim gândirea antreprenorială te îndeamnă să îți asumi responsabilitatea și să treci la acțiune. Schimbarea pleacă de la noi și se întâmplă prin noi.
Pentru Alin ce reprezintă antreprenoriatul?
Alin Apostu: Un spațiu dinamic, plin de provocări, cu multe oportunități de creație și dezvoltare, un loc cu oameni interesanți, deschiși la minte și care te solicită la maximum. Un loc în care îmi doresc să fiu din ce în ce mai mult și nu doar prin proiecte de educație. Un loc ce te ține conectat la ce se întâmplă în lume, un loc cu multă adrenalină și un loc în care te poți testa și te poți cunoaște foarte bine.
Cum a avut loc trecerea de la Vreau să fiu Antreprenor la Insights? Care sunt obiectivele pe care și le-a propus proiectul ,,Insights”?
Alin Apostu: A venit ca un pas natural atât pentru mine, pentru tineri dar și pentru România aș zice. Tinerii pe care i-am adunat în comunitățile noastre din țară sunt antreprenoriali și creativi. Au făcut diferite proiecte locale și ca orice tânăr antreprenor, îți dorești mai mult. România pe de altă parte nu investește foarte mult în inovație. Companiile duc lipsă de resurse, iar cum inovația este mama sărăciei ca să citez un antreprenor de succes din România, noi îi ajutăm. Luăm provocări reale cu care aceste companii se confruntă și aducem acești tineri care vin cu soluții creative și noi moduri de a vedea și a face lucrurile. Procesul este unul facilitat de inovație, dezvoltat de una din cele mai cunoscute companii de consultanță în inovație din lume. Noi practic suntem liantul dintre companii care au nevoie de soluții și abordări creative și tinerii care le au. Ne propunem să sprijinim cât mai multe companii din România să vină cu abordări creative și generatoare de rezultate. Vrem să arătăm că putem produce soluții creative, chiar inovatoare cu tinerii pe care îi avem în România, că țara aceasta are un potențial mare. Putem produce valoare adăugată și că programe de genul acesta sunt o investiție în companie deoarece produc rezultate pozitive (ROI pozitiv).
Ai studiat în străinătate. Ce te-a determinat să te întorci în România?
Alin Apostu: M-am întors în țară pentru că mulți dintre colegii mei au rămas în străinatate și mi-am dat seama că dacă nu vom face ceva așa se va întâmpla în continuare. Pe de-o parte este o schimbare la care vreau să contribui în România. Am avut ocazia de a vedea cum arată alte ecosisteme antreprenoriale și mi-am dorit să pot contribui la crearea unuia în România. Pe de altă parte sunt multe oportunități în România pe care nu le fructificăm. Este mult spațiu de creștere și dezvoltare în România. Din unele puncte de vedere suntem în urmă însă din punct de vedere al lucrurilor pe care le putem face este mult spațiu comparat cu țările dezvoltate.
Alin: Ne lipsește o clasa politică care să guverneze în interesul cetățeanului și pe de altă parte o societate care să aibă capacitatea să sancționeze derapaje. Ne lipsește încrederea și câteodată speranța că ne poate fi mai bine. Ne lipește interesul și implicarea pentru o discuție pe bune legată de viitor și ce putem face.
Cum arată în acest moment societatea din țara noastră? Ce îi lipsește?
Alin Apostu: Văd România ca o țară în proces de tranziție. O tranziție prelungită aș putea spune. Cred că sunt multe lipsuri. Despre gândirea antreprenorială am vorbit deja. Ne lipsește o clasa politică care să guverneze în interesul cetățeanului și pe de altă parte o societate care să aibă capacitatea să sancționeze derapaje. Ne lipsește încrederea și câteodată speranța că ne poate fi mai bine. Infrastructura este o cutie a Pandorei ce reprezintă un subiect în sine însă are implicații investiționale, de atractivitate la nivel de business, de legătură între oameni. Sunt lucrurile pe care le tot vedem dezbătute în diferite medii. Tehnologia este iarăși un capitol foarte amplu și la care suntem conectați foarte puțin cu ce se întâmplă internațional: smart cities, inteligență artificială, big data, machine learning – toate trendurile viitorului. Ne lipește interesul și implicarea pentru o discuție pe bune legată de viitor și ce putem face.
Cum arată sistemul românesc de învățământ în viziunea ta? De ce școala a ajuns să îi sperie pe elevi, în loc să îi apropie sau, din contră, școala românească îi pregăteste pe elevi pentru viață?
Alin Apostu: Cred că sistemul de învățământ este decuplat de la realitate, iar relația guvern-academie-business nu este funcțională (în engleză se numește triple helix). Se practică în continuare un învățământ centrat pe profesor și nu pe elev, iar asta în contextul în care generațiile sunt din ce în ce mai sofisticate din punct de vedere educațional. Nevoile lor sunt din ce în ce mai mari și accesul la informații este din ce în ce mai ușor. Tinerii nu mai au nevoie să fie învățați fiindcă au deja acces la toate informațiile necesare ci mai degrabă au nevoie să fie ghidați să înțeleagă și să-și filtreze conținutul. Mecanisemele de învățare sunt din ce în ce mai complexe, iar sistemul de învățământ a rămas în urmă din acest punct de vedere. Ca lucrurile să funcționeze trebuie să înțelegem că cei care trebuie să se adapteze sunt adulții și sistemul, nu elevii.
Ce te motivează în viața de zi cu zi?
Alin Apostu: Cel mai mult timp m-a motivat dorința de schimbare. Având în vedere ce se întâmplă și cât de greu se întâmplă aceste lucruri, a mai scăzut influența care o are asupra mea. Cel mai mult mă motivează acum tinerii ale căror viață o văd influențată, deci aș zice rezultatele a ceea ce fac și apoi oamenii cu care interacționez. Am prilejul să lucrez sau să fiu înconjurat de oameni minunați. Și acum sunt într-un proces de descoperire individual și văd cum lucrurile se re-așează în viața mea.
Când îți pierzi energia, unde îți place să te regăsești?
Alin Apostu: Spuneam mai sus despre re-așezare. Până acum mă regăseam în interacțiunile cu oameni și conexiunile frumoase pe care le creez cu aceștia. Acum descopăr și valoarea timpului petrecut cu mine, timpului în natură, sportului și odihnei. 🙂 Învăț să mă bucur de lucrurile mici, iar asta este cel mai provocator pentru mine. Fiind o persoană a proiectelor mari și care mereu urmărește rezultate ambițioase, astfel de lucruri de-altfel necesare pentru un om echilibrat, par lipsite de importanță. Îmi place să experimentez lucruri și mereu descopăr câte ceva nou despre mine. Mă entuziasmez foarte repede de lucrurile noi.
Dacă ar fi să le dai un sfat tinerilor din România, care ar fi acela?
Alin Apostu: Să creadă în ei. Sunt la o vârstă în care își permit să riște să înceapă un proiect sau un business, dar să își asume riscurile calculat. Mai mult de atât îi sfătuiesc să își caute un mentor. Să aibă o persoană care să îi ghideze în călătoria lor. Adulții, indiferent de reputație sau câți bani fac, sunt dispuși să fie mentori tinerilor. Am văzut asta de la antreprenori de top în România. Ei își doresc să dea înapoi însă tinerii nu au curajul să îi aboredeze. Aveți încredere în voi și în ceea ce vă doriți.
Care sunt hobby-urile lui Alin, ce îi place să facă în timpul liber?
Alin Apostu: După mulți ani în care timpul liber pentru Alin era despre și mai multe proiecte acum se bucură efectiv de timp liber. Îmi place să petrec timp în natură și să călătoresc. Am redescoperit cititul. Sportul încep să îl integrez din ce în ce mai mult în viața mea. Îmi aloc un spațiu de creație în care vin cu diferite idei: spre exemplu anul acesta mi-am gamificat obiectivele. Mă bucur de timp cu prietenii sau experimentez diferite lucruri. Recent am fost la parapanta, hotpod yoga sau acroyoga. Îmi place sa dansez și iubesc conversațiile de suflet: autentice și profunde.