a

Aplicația românească, bazată pe dieta mediteraneană, care te învață să mănânci sănătos și te ajută să economisești timp

- - 46- 1203 vizualizari

de Ionuț Axinescu

Economistă de profesie, Daniela Tatu-Chițoiu a fost mereu interesată de alimentația sănătoasă. Interesele ei s-au concretizat prin lansarea DAHNA, o aplicație apărută la sfârșitul lui iunie 2019, care are la bază principiile dietei mediteraneene.

Construită cu respectarea recomandărilor experților în cardiologie, aplicația le oferă utilizatorilor meniuri personalizate zilnice și configurează automat lista de ingrediente necesare pentru prepararea acestora. Disponibilă pe Android și pe iOS, DAHNA nu este gratuită. Costă 31 de lei, însă poate fi testată fără plată timp de trei zile.

Daniela Tatu-Chițoiu a fondat aplicația împreună cu soțul ei, medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu, cu mulți ani de experiență în domeniu.

Cum a apărut ideea aplicației?
A fost ceva spontan. Ieșeam dintr-un supermaket, de la cumpărături, împreună cu soțul meu. Eram amândoi mirați văzând ce pun românii în coș și cât de puțin sunt înclinați să mănânce sănătos. De fapt, e un comportament observat de noi de-a lungul timpului. Mulți români stau și se gândesc oare ce să mai pună în coș. Sunt haotici, nu prea știu ce au de făcut.

Atunci ne-am gândit: „Cum ar fi dacă oamenii ar avea la dispoziție un instrument facil care să le ofere, într-un timp scurt, meniuri predefinite, care să respecte principiile unei diete sănătoase și care să le genereze implicit lista de cumpărături?”. De altfel, soțul meu e preocupat de mult timp de prevenția cardiovasculară. Se confruntă tot mai des cu cazuri în care oameni tineri se prezintă la medic în stare gravă. De ce?Poate n-au avut grijă de ei, n-au mâncat ceea ce trebuie, n-au ținut cont de niște lucruri banale, dar atât de importante.

Cât a durat de la idee la implementare și cine a lucrat la dezvoltarea aplicației?
De la idee la implementare au trecut doar două săptămâni. Am lucrat inițial eu și cu soțul meu. Poate mai mult eu. A existat mai întâi o perioadă de documentare, pentru că aplicația e construită cu respectarea direcțiilor experților în cardologie și ale societăților de prestigiu din domeniu. Are la bază strict profilul metabolic al utilizatorului, informații găsite în ghiduri medicale și de nutriție.

Mai apoi, a urmat o muncă de colaborare între trei echipe, în total circa 10-15 oameni. Aplicația e dezvoltată din fonduri proprii, nu în scop de business. Ne propunem să fie un instrument de educare și de prevenție medicală.

Ce face concret aplicația și cum funcționează?
În primă fază, după introducerea datelor personale (vârstă, greutate, înălțime, activitate fizică), îți cunoști profilul metabolic și afli câte calorii poți consuma zilnic. Apoi, în zona de meniuri a aplicației, îți sunt atribuite imediat rețete zilnice personalizate (între 30 și o sută). Ai acolo inclusiv modul de preparare, simplu și rapid.

Alegi meniurile care îți plac, numărul de porții și numărul de zile. Adaugi aceste opțiuni și în secunda următoare îți apare creată lista de cumpărături, care conține exact cantitățile necesare. Poți să faci tu cumpărăturile sau să apelezi la un livrator care să-ți aducă alimentele acasă. A doua zi, primești pe telefon notificări care îți reamintesc meniurile alese de tine.

Înțeleg că unul dintre obiectivele aplicației este să reducă risipa de alimente. De ce e important acest aspect și cum ajută aplicația la îndeplinirea acestei „misiuni”?
Risipa de alimente și cumpărăturile excesive reprezintă o problemă. Statisticile arată că un român aruncă, anual, la coșul de gunoi circa 130 de kilograme de alimente. Cam un sfert dintre acestea sunt mâncăruri gătite. De ce? Pentru că, în mare, doi din cinci consumatori nu își estimează bine nevoile; cumpără în plus. Motivele sunt diverse, cel mai întâlnit fiind acela că toți consumatorii reacționează emoțional la cumpărături, la promoții. De exemplu, de sărbători se cumpără de patru ori mai multă mâncare decât este nevoie.

Paradoxal, cea mai mare risipă alimentară se produce tocmai în țările mai puțin dezvoltate ori în familiile care nu au o situație financiară bună. În țări precum Italia, Belgia sau Franța, risipa de alimente este ilegală. Există pedepse cu amenzi foarte mari sau chiar cu închisoarea, în unele cazuri. În concluzie, e nevoie de educație în acest sens, iar DAHNA își propune să facă (și) asta, prin calcularea exactă a cantităților de ingrediente necesare pentru o rețetă.

Auzim mereu sintagma „mâncat sănătos”. Concret, ce înseamnă asta, care sunt direcțiile principale de urmat?
E important de precizat că aplicația noastră nu-și propune să înlocuiască specialistul nutriționist. Utilizatorii care au un indice de masă mai mare decât cel normal (adică peste 25) sunt îndrumați către un specialist. Aplicația nu este nici pentru slăbit. Ea doar vrea să învețe consumatorul să aplice o dietă sănătoasă.

Altfel, există formule simple care calculează necesarul de calorii al fiecărei persoane. Inclusiv în aplicația DAHNA este adăugată această opțiune. Mai nou, nutriționiștii și cardiologii recomandă să mănânci atunci când îți e foame. Să ai minimum două mese pe zi, dar să lași senzația de foame să se manifeste; să o simți. Există persoane care mănâncă de trei ori pe zi și servesc și gustări între. Câtă vreme nu depășești numărul de calorii recomandat, nu e nimic greșit.

Cum au fost alese rețetele din aplicație și de ce dietă mediteraneană?
Cele două sute de rețete care alcătuiesc meniurile au fost folosite de mine și de soțul meu pe parcursul vieții. Sunt rețete simple, de zi cu zi. Nu conțin nimic prăjit, totul e făcut pe grătar, fiert sau înnăbușit. Nu se folosesc alimente cu grăsimi în exces, precum carnea de porc. Există meniuri vegetariene, cu pește sau cu pui. Carnea de vită e foarte puțin întâlnită în meniuri.

De ce această dietă? Studiile de specialitate arată că ea are valoare în prevenirea bolilor cardiovasculare. Totodată, e potrivită pentru a preveni obezitatea, diabetul sau cancerul.

Câți oameni au folosit aplicația până acum și ce feedback ați primit?
Sunt cinci mii de descărcări deocamdată (mai multe pe sistemul Android decât pe iOS), un număr încurajator, după numai două luni de la lansare. Avem un rating bun, deși au fost și persoane nemulțumite că aplicația este monetizată. Noi am tot spus: acel cost e modic și ne ajută să susținem și să întreținem aplicația.

Câteva persoane mai în vârstă ne-au transmis că ar vrea să aibă posibilitatea de a printa lista, să nu se ducă la cumpărături cu telefonul. Însă noi nu am introdus această opțiune în ideea de a proteja mediul. Alte sugestii de îmbunătățire au coincis cu planurile noastre, pentru că lucrăm intens la îmbunătățirea aplicației. Unul dintre update-uri, care va fi disponibil în scurt timp, este corelarea dintre necesarul teoretic de calorii cu activitatea fizică făcută în ziua respectivă.

Ce are în plus DAHNA față de alte aplicații de nutriție?
Noutatea, pe lângă expertiza cardiologică și faptul că reprezintă un instrument de educare, este aducerea sub aceeași umbrelă a tuturor activităților dedicate alimentației. De la alegerea meniului până la servirea lui. Practic, reprezintă o mare economie de timp. Într-o perioadă de trei-cinci minute, realizezi toate activitățile legate de alimentație, de la momentul în care alegi ce să mănânci și până la crearea listei de cumpărături necesare.

46 recommended
1203 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Ionut Axinescu


Bookmark?Remove?

Csibi Magor, ecologistul român stabilit în Coreea de Sud care luptă pentru salvarea planetei:„Soluția este să ne unim, nu să împărțim oamenii în buni și răi!”

-

Politolog la bază, Csibi Magor a reprezentat România în Parlamentul European între 2007 și 2009, a lucrat o perioadă și ca jurnalist, însă în ultimii ani s-a dedicat exclusiv protejării mediului în care trăim. „Am realizat destul de repede că tema centrală a d... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Giorgiana Vlăsceanu, informaticianul care le învață pe românce secretele din IT: ”Avem un procent mare de femei care lucreaza in zona tech, cu mult peste media UE, iar asta este un plus pentru Romania!”

-

Giorgiana Vlăsceanu este absolventă a Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica din București, unde acum urmează un program de master. Printre numeroasele sale activități de educație digitală pentru copii și de voluntariat, ... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Irina Țuca, studentă la drept în Marea Britanie: „Tinerilor romani trebuie să li se ofere mecanismele necesare prin care să facă viitorul să arate cât mai bine”

-

Absolventă a Colegiului Național „Sfântul Sava” și campioană la debate în perioada liceului, Irina Țuca studiază acum dreptul la cunoscuta universitate Cambridge, din Marea Britanie, din „ambiția de a-și depăși limitele și pentru a-și da șansa să încerce ceva ... Mai mult »