a

Tânăra româncă Cornelia Olsson a depășit granițele țării reușind o carieră de succes în Suedia

- - 37- 280 vizualizari

Cornelia Olsson este o tânără care a știut în viață să fie bună prietenă cu determinarea, ambiția, onestitatea și munca. Este un om cu o viziune care are la bază inovația și încurajarea tinerilor în domeniul antreprenorial. Nu așteaptă totul de-a gata, ci din contră, invitata mea de azi se încadrează fără doar și poate în categoria oamenilor curajoși, care a știut că succesul în viață se face treptat, urcând scară cu scară pentru a ajunge în punctul în care este mulțumită sufletește în acest moment.

La 20 de ani, atunci când alte tinere de vârsta ei sunt încă visătoare, nu s-a lăsat deznădăjduită de provocări și temeri, astfel încât a luat decizia de a pleca în Suedia să studieze, acolo unde a și obținut diplomă în Service Management la Lunds University, Suedia. Drept dovadă a rezultatelor bune sunt acei ani petrecuți în domeniul corporatist pe o funcție de Customer Service Manager. Ulterior, pentru că viața este compusă din alegeri, a decis să își continue parcursul profesional spre a câștiga mai mult timp creând propriul business ce constă într-o platformă/comunitate pentru femei antreprenor care apelează să își însușească mai multe instrumente ce le pot ajuta în afacerea lor. Și se întâmplă acest lucru, căci Cornelia s-a perfecționat continuu

Nu cunosc dacă invitata mea de azi s-a născut cu un simț al antreprenoriatului sau și l-a dezvoltat pe parcurs, dar știu că provocările mereu le-a văzut ca pe alte experiențe pe care le va trece cu optimismul caracteristic. Mereu a fost conștientă că pentru a reuși trebuie să fie în mână dreaptă cu autodisciplina, astfel încât a ținut strâns de ea.

Acum, pentru că a câștigat timp datorită faptului că a optat să fie pe cont propriu, își bucură sufletul ba cu o carte bună, ba cu o plimbare mai lungă cu Rocky, câinele său, ba pe o plajă în Thailanda alături de o gașcă simpatică. Nu încurcă viața personală cu cea profesională, astfel încât știe să distingă plăcerile din timpul liber față de task-urile pe care le are de îndeplinit în tot ceea ce și-a propus, având în vedere și faptul că lucrează în România la un Start-up care recrutează forțe de muncă din România în Suedia.

De 15 ani locuiește în Suedia, a găsit tot ce o împlinește acum, dar se întoarce și în țara sa pentru a da și altora ce a obținut ea mai bun: disciplină, educație frumoasă, cunoștințe, toate însoțite de zâmbet și mare expresivitate. În rândurile de mai jos aflați despre tânăra Cornelia Olsson, sinceră pentru voi, dragi cititori. Pentru mulți poate fi sursă de inspirație.

Cine ești tu, Cornelia Olsson? Dacă ar fi să alegi 5 cuvinte să te descrii, care ar fi acelea?

Sunt româncă născută și crescută în România. M-am mutat în Suedia în jurul vârstei de 20 de ani, am absolvit Lunds University unde am obținut diploma în Service Management și am dezvoltat o carieră în sectorul financiar. După câțiva ani de carieră corporatistă de succes, am decis să părăsesc lumea corporativă și să-mi creez propria afacere (LinkedIn http://linkedin.com/in/cornelia-olsson) . Cuvintele care consider că mă descriu cel mai bine ar fi: luptătoare, empatică, petrecăreață, muncitoare, dură(când este cazul).

Cum definești succesul în accepțiunea ta? Ce înseamnă pentru tine un succes frumos?

“Success is liking yourself, liking what you do and liking how you do it” – Maya Angelou. Nu aș putea descrie cu cuvinte mai frumoase despre ce înseamnă succes pentru mine. Rețeta mea pentru succes este următoarea: de câteva ori pe an reflectez asupra a ceea ce simt, unde mă aflu în acel moment în viață, în relație. Dacă nu este ceea ce îmi doresc, îmi fac o viziune imaginară asupra a ceea ce îmi doresc, de fapt. Apoi, îmi scriu o listă/plan cu ce ar trebui să fac ca viziunea mea să devină realitate. Pun acest plan pe o perioadă de timp și stabilesc dead-line-uri pentru fiecare activitate. De fiecare dată când îmi reușește câte o activitate, mă răsplătesc cu un răsfăț. Am învățat pe parcurs că oricât de greu ar fi, nu trebuie să renunț. Hard work pays off!

            Care sunt valorile morale cu care ai plecat la drum în viață transmise de familia ta?

Am fost o fată destul de independentă și am ales de-a lungul timpului să învăț de la exemple pozitive pe care le-am întâlnit în cale și anume: ajută pe alții fără interes, nu înșela și păcăli, dacă îți dorești ceva, luptă până ce obții, nu aștepta de la alții.

            Cum te mobilizezi când ai o zi proastă?

De obicei, încerc să accept că acea zi nu este în top și îmi iau timp pentru mine, să mă gândesc de ce mă simt așa și ce aș putea să schimb. De obicei, îmi iau câteva minute și îmi fac o listă cu lucruri pentru care sunt recunoscătoare, fiind o metodă care funcționează super pentru mine. Am și un blog unde scriu în fiecare zi strategii pe care le folosesc pentru a-mi îmbunătăți mindset-ul și dezvoltarea personală.

            Care este cea mai bună decizie pe care ai luat-o cu privire la cariera ta?

            Nu am dorit să mă concentrez pe partea materială. O decizie înțeleaptă pentru a nu-mi forma frustrări. Primul meu job de manager a fost foarte slab plătit, dar știam că voi face o treabă extraordinară și că mă va ajuta pe mai departe în carieră. După opt luni la acel post, am primit o funcție la un nivel mai înalt și plătită cu sumă  dublă de bani. Aveam încredere în mine că voi reuși să cresc din mai multe puncte de vedere.

Cum ai decis să studiezi în Suedia? Unde s-a îndreptat cu gândul Cornelia atunci când a decis să studieze în nordul Europei?

A fost o alegere simplă. În România, situația materială era cam slabă și aveam o rudă în Suedia. Am hotărât să-mi încerc șansele acolo. Da, sunt o norocoasă și recunoscătoare pentru asta.

Care sunt diferențele dintre România și Suedia? Îți oferă Suedia mai multe orizonturi deschise?

            Diferențele sunt majore în diverse aspecte, dar pot puncta că sunt avantaje și dezavantaje în ambele țări. De exemplu, în Suedia drepturile copilului, animalelor, angajaților sunt foarte respectate. Un lucru pe care îl apreciez enorm. Aici, în Suedia, există un sistem social foarte puternic și bine organizat. Ca cetățean, mă simt în siguranță, știu că sunt protejată și nu voi ajunge pe stradă sau fără sprijin. Învățământul este gratuit în Suedia indiferent de nivel. Există chiar sprijin financiar, ca o alocație lunară și împrumut pentru studiile la nivel înalt. În Suedia, cu bani puțini și multă voință poți dezvolta ce carieră îți dorești. Corupția nu este ca în România. Dacă faci o treabă bună, ești răsplătit în Suedia. Discriminarea există, dar la un nivel scăzut. Democrația chiar există în această țară. Nivelul de trai este ridicat în Suedia, iar cel mai scăzut arată ca un nivel mediu din România. Dar, sinceră să fiu acum, ce lipsește în Suedia este distracția, energia bună ca cea din România și vremea care este foarte capricioasă. Mai mult ploaie și frig decât zile însorite. Oamenii sunt mai antisociali în Suedia față de români. Vizitele se rezervă din timp. În cultura suedeză, nu există acea spontaneitate pe care o găsim în România. Totul se planifică din timp.

Acum am făcut o generalizare, știu, dar sunt părerile adunate de către mine, având în vedere că locuiesc de aproximativ 15 ani în Suedia. Ah, am uitat să spun de taxe, că într-adevăr sunt groaznic de mari.

În care dintre cele două țări îți este inima?

Sincer, în Suedia. Aici am primit tot ce am dorit. Mai mult belșug și mai multe oportunități și pentru mine, dar și pentru fratele meu. În România, este distracția.

Ce te-ar convinge să te întorci în România?

Din păcate, nimic ca să o fac definitiv. Dar, lucrez la un Start-Up care recrutează forțe de muncă din România pentru Suedia și din acest motiv vin în România foarte des. Ultima oară am fost în primăvara aceasta și am stat trei  luni. Mi-a plăcut foarte mult, mi-am făcut prieteni noi și relații foarte valoroase. Dacă vreți să știți mai multe despre firma de recrutare găsiți pe Instagram si Facebook – Talento Global Staffing. Pagina de internet este sub dezvoltare.

Ce ți-ai fi dorit să fi știut la începutul carierei tale ca să îți fie mai ușor acum?

Nu știu ce să îți răspund. Nu aș schimba nimic. Datorită tutror experiențelor, bune sau rele, m-am format.

Ce sfat le-ai da femeilor ca să aibă mai mult success în carieră?

            Tuturor le transmit să iasă din comfort zone, să investească în educația lor și a echipei lor, să identifice care este puntul lor forte și care nu este, să intre în comunități(naționale și internaționale) unde găsesc suflete puternice ca și ele, să caute inspirație, să încerce lucruri noi, să aibă răbdare, să fie consecvente și să se mândrească cu ceea ce au făcut pe puterile lor.

Ce funcție ai avut în domeniul bancar? Îți oferă mai multe dezavantaje domeniul corporatist?

Ultima mea funcție a fost de Customer Service Manager. Singurul dezavantaj este faptul că nu ești propriul tău șef, nu poți fi liber atunci când dorești și că oricâți bani atragi, profitul nu este al tău.

Care a fost cea mai mare provocare a ta pe care ai întâlnit-o în parcursul tău profesional?

            Să nu pot îndepărta oamenii care nu își fac treaba cum trebuie cu seriozitate și care afectează rezultatele firmei. După cum am spus anterior, drepturile angajatului sunt protejate foarte bine chiar dacă productivitatea nu prea se vede în urma lui. Procesul de concediere este unul lung și complicat.

Cum reușești să îți împletești viața personală cu acțiunile depuse pe plan profesional?

De un an de zile sunt antreprenor și ceea ce fac este o plăcere mult mai mare față de când eram în domeniul corporatist. Am flexibilitate mai mare și libertate în privința programului și al timpului. Lucrez de unde vreau eu. Anul acesta am locuit în patru țări. Pentru a îmbina corect cele două planuri, e necesar să stau disciplinată cu activitățile mele să lucrez activ cu calendarul și să ascult corpul când e obosit.

            Ce gând le-ai transmite tinerilor care doresc să acceseze domeniul privat?

            Indiferent de domeniul pe care îl doresc tinerii să îl acceseze le transmit că the sky is the limit. Faceți un plan, depășiți-vă limitele, lucrați din greu, îndrăzniți, fiți sârguincioși, făceți-vă relații și găsiți-vă un mentor sau un sparring partner adecvat. Cu această ocazie, aș vrea să ofer unor 3 tineri ambițioși posibilitatea de a le fi mentor/sparring partner timp de 3 luni. Dacă sunteți interesați, mă găsiți pe http://linkedin.com/in/cornelia-olsson cu o prezentare și o motivație.

            Ce planuri profesionale ai pentru viitor?

Să îmi continui cariera de antreprenor și să deschid cât mai multe firme de succes pentru a-mi aduce venituri pasive. Proiectul meu cel mai recent este dezvoltarea unei platforme/ membership site/ comunitate pentru femei ambițioase cu suflet de antreprenor care au nevoie de sprijin și instrumente pentru a dezvolta viața și business-ul visat. Țelul meu primar este să ajut membrii platformei, antreprenori ca și mine, să beneficieze de rezultate formidabile fără să facă greșeli costisitoare care pot apărea atunci când nu ai sprijinul adecvat. Lansarea oficială a proiectului este pe 15 septembrie, până atunci ne putem găsi și pe instagramul meu.

Daca ar fi să faci un exercițiu de imaginație, relatează-ne în câteva rânduri cum te-ai vedea peste 10 ani.

Fericită, sănătoasă, antreprenor, speaker internațional, investitor în Start-up-uri, locuința visurilor mele este în Spania, dog owner, căsătorită.

Cum vezi tu viitorul României?

            Luminos. Observ deja schimbări mari în comparație cu perioada când am plecat eu. Încet, dar sigur se vor schimba lucrurile, se vor îmbunătăți. România este o comunitate în EU, deci va prospera.

 

 

37 recommended
280 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Tanase Emma