a

Cristina, o româncă absolventă de Oxford, cercetător în genetică. Tânăra caută tratamentul pentru cancerul de col uterin

- - 55- 330 vizualizari

Cristiana Bănilă este absolventă a Colegiului Național ”Vasile Alecsandri” din Galați, iar în prezent este doctorand la Universitatea Oxford. În timpul liber, însă, ea cercetează la un laborator specializat din Marea Britanie modul în care apare și cum se dezvoltă cancerul de col uterin, în speranța că va găsi un tratament în umătorii ani.

Pasionată de chimie încă din timpul liceului, unde ajungea până la fazele naționale la Olimpiada de Chimie, Cristina a ales să studieze la Universitatea din Oxford, Marea Britanie

„Nu ştiu cât a contat prestigiul universităţii, pentru mine a fost important că mi-au oferit o bursă, care îmi acoperea îmi bună parte cheltuielile pe care le aveam de făcut”, a explicat tânăra, potrivit Adevărul.

Cristina a absolvit facultatea în 2017, pe specializarea Biochimie, iar apoi și-a făcut masteratul la Princeton, SUA, iar în prezent urmează cursurile unui doctorat în epidemiologie moleculară, pentru care primeşte o bursă de la Cancer Research UK. „Lucrez la dezvoltarea unui diagnostic molecular pentru pacienţii cu cancer, iar acum mă concentrez pe cei care au dezvoltat cancer de col uterin. Practic, mă uit la bazele de date care conţin pacienţi cu cancer din întreaga lume. Am acces la probe ADN de la femei de pe tot globul şi mă uit la diverse semnături moleculare, care ar putea să indice că ar putea dezvolta boala pe viitor”, a mai mărturisit Cristina.

În urma mai multor studii, laboratorul unde lucrează tânăra cercetătoare din Galaţi a găsit o semnătură biogenetică, ce reprezintă un strat de modificări chimice care vine peste cel pe care fiecare dintre noi îl moşteneşte de la părinţi, ce indică o predispoziţie a unor femei către dezvoltarea cancerului de col uterin. „Acest material genetic provenit de la părinţi rămâne constant pe toată durata vieţii. Datorită condiţiilor de viaţă ale fiecăruia dintre noi se produc modificări chimice în structura ADN-ului care fac ca materialul genetic să se exprime în mod diferit, iar în acest fel ai o dispoziţie mai mare, de pildă, să fii introvertit sau să ai o predispoziţie la dezvoltarea unui cancer. Dacă faci un test genetic, acest lucru nu se va descoperi pentru că aceste modificări chimice nu fac parte din materialul genetic de bază. Sunt convinsă că această metodologie creată de noi poate fi aplicată şi pe alte tipuri de cancer”, a mai explicat Cristiana.

Află mai multe detalii despre munca acesteia, aici!

55 recommended
330 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »