a

Lorena, studenta care a ales Danemarca pentru a-și continua studiile: „Singura mea șansă era să performez la învățătură.”

- - 98- 217 vizualizari

Lorena, o tânără în vârstă de 21 de ani, a ales să-și continue studiile în Danemarca după ce a terminat liceul. Trei ani mai târziu, tânăra originară din Maramureş este fondatoarea Comunităţii Culturale Româno-Daneze.

În cadrulunui interviu pentru o publicație locală, tânăra a vorbit despre motivele care au determinat-o să aleagă Danemarca pentru a-și continua studiile.

Fiind prima la învăţătură şi beneficiind de burse şcolare, tânăra s-a lovit de zidul provocării la 18 ani, când s-a trezit singură, departe de casă, într-o ţară de vis, cum o vedea chiar ea. „Am intrat în panică. Mentorul meu încă nu a răspuns. I-am scris şi l-am sunat, dar la celălalt capăt era o tăcere completă. Zborul din România spre Danemarca a fost primul meu zbor şi a mers bine. Dar acum stăteam în sala de sosiri cu rucsacul şi simţeam cum frustrarea se răspândeşte în mine. Trecuseră şase-şapte ore de când am aterizat şi nu aveam habar dacă aş avea unde să dorm în noaptea respectivă. Acordul a fost că ar trebuit să-i scriu mentorului meu de la Business Academy Kolding când am ajuns. În câteva zile, am început profilul economic, iar o studentă mai în vârstă a fost numită să aibă grijă de mine. A trebuit să dorm cu ea până să pot prelua apartamentul. Cred că unii tineri români au despre Danemarca ideea că este o ţară de vis. Aşa şi este într-un fel, dar pentru prima dată aici eşti întâmpinat de un zid al provocării. Unii reuşesc să urce pe zid, alţii nu”, a spus Lorena în interviul acordat publicaţiei Dr.dk, potrivit Adevărul.

Tânăra, care provine dintr-o familie modestă, care muncește 10-12 ore pe zi în domeniul construcțiilor, a știut că pentru a ajunge departe trebuie să performeze la școală. Astfel, ea a ajuns prima la învățătură din clasa ei și a beneficiat și de bursă de studiu.

„Visul meu era să cheltuiesc banii de bursă studiind în Australia, dar era prea scump. Mai mult, era foarte departe. Dar atunci tata mi-a sugerat Danemarca. El a spus: «Dacă te-ai gândit să te muţi în străinătate, de ce nu în Danemarca? Acolo poţi crea o viaţă mai bună decât aici». Atât tatăl meu, cât şi eu am cunoscut alţi tineri români care au studiat în Danemarca. Ştiam că programele sunt gratuite şi de înaltă calitate. În plus, salariile au fost vizibil mai bune şi pentru noii absolvenţi a fost mai uşor să obţină locuri de muncă. În România, nu este neobişnuit ca tinerii cu studii universitare să lucreze la McDonalds. Este foarte dificil să obţii un serviciu ca proaspăt absolvent, deoarece companiile au un singur lucru în minte atunci când angajează: experienţă, experienţă şi din nou experienţă. Dar cum să câştigi experienţă dacă nimeni nu îţi oferă o şansă? Perspectivele de viitor incerte din România m-au făcut să accept propunerea tatălui meu de a merge în Danemarca”, a mai arătat Lorena în interviul acordat publicaţiei daneze.

Află mai multe detalii despre povestea ei, aici.

98 recommended
217 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »