a

Un român va conduce Orchestra Națională a Franței. Cine este Cristian Măcelaru

- - 31- 10313 vizualizari

Dirijorul român Cristian Măcelaru va fi succesorul francezului Emmanuel Krivine în fruntea Orchestrei Naţionale a Franței, din 2021, anunță Ambasada României la Paris.

Numirea sa la conducerea Orchestrei Naționale a Franței este considerată o surpriză. „Orchestra Națională a Franței s-a îndrăgostit de stilul său toamna trecută când a venit să dirijeze un program alcătuit din piese moderne și contemporane”, a declarat, pentru France Musique Michel Orier, director muzical pentru Radio France.

„După acest concert, muzicienii au cerut să mai poată lucra cu el și pentru repertoriul orchestrei, alcătuit din muzică franceză și din mari lucrări. A revenit în luna iulie pentru un concert cu „la Valse” de ravel și Simfonia a 9-a de Dvorak. sentimentele au rămas aceleași”, a mai spus Michel Orier, potrivit Mediafax.

Cristian Măcelaru, în vârstă de 39 de ani, a devenit cunoscut la nivel internaţional în 2012, ca director muzical al Orchestrei Simfonice din Chicago. În prezent, este director muzical şi dirijor al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo, California, şi dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln.

Cristian Măcelaru s-a născut în Timișoara, fiind cel mai mic dintre zece frați. La vârsta de 17 ani, Cristian Măcelaru s-a stabilit în SUA. În primii ani a studiat vioara. A fost cel mai tânăr prim-violoinist al orchestrei Simfonice din Miami și a început apoi să dirijeze.

Cariera sa de dirijor s-a desfăşurat mai ales în Statele Unite. A câştigat competiţia Solti pentru tineri dirijori, în 2012 şi Premiul pentru dirijori Solti, în 2014. Dirijează în mod regulat Orchestra din Philadelphia, Chicago Symphony, Filarmonica din New York, Filarmonica din Los Angeles, Orchestra Simfonică Naţională, San Francisco Symphony, Saint Louis Symphony, Toronto Symphony şi Detroit Symphony. În sezonul 2016/17, a condus Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks în două programe separate şi a debutat cu Royal Concertgebouw Orchestra, WDR Sinfonieorchester Köln, Weimar Staatskapelle, Royal Flemish Philharmonic şi New Japan Philharmonic cu Anne-Sophie Mutter ca solistă.. Este directorul muzical al festivalului de muzică contemporană de la Cabrillo, în California. De curând a fost ales să conducă şi Orchestra simfonică WRD din Koln, Germania.

31 recommended
10313 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »