a

Zoltan Szogyenyi, fondator Themesberg: ”Cred că România poate fi un Sillicon Valley al Europei de Est, dar mulți antreprenori fac exit prea devreme”

- - 115- 589 vizualizari

Zoltan și Robert sunt doi dintre tinerii antreprenori români din noul val, împreună lansând anul acesta platforma Themesberg, prin care dezvoltă teme premium pentru clienții lor. Am discutat cu cei doi despre începuturile lor în IT și mai apoi în mediul de business, dar și despre calitatea IT-ului din România și importanța pe care învățământul o are în dezvoltarea spectaculoasă a acestui domeniu.

 

Pentru început, câte ceva despre backroundul vostru; cine sunt Zoli şi Robert şi cum au ajuns aici?

Tanislav Robert – Co-Founder & Chief Design Officer (CDO)

Szőgyényi Zoltán – Co-Founder & Chief Executive Officer (CEO)

Zoli: Mă numesc Szőgyényi Zoltán și sunt născut în Timișoara. Am lucrat aproximativ cinci ani ca dezvoltator de aplicații și site-uri web pentru o companie locală care furniza servicii pentru diferiți clienți din străinătate. Întotdeauna am simțit chemarea pentru a începe un business, iar la începutul anului 2019 mi-am dat demisia și am început o afacere cu Robert Tanislav. Noi ne-am cunoscut la Universitatea de Vest și ne-am înțeles bine de atunci. Câțiva ani mai târziu mi-a trimis Robert un mesaj dacă nu vreau și eu să începem să construim ceva împreună și de atunci am dezvoltat deja cinci produse pe Themesberg și suntem doar la început de drum.

Robi: – Numele meu este Tanislav Robert Marian m-am născut în Târgu-Jiu. Am lucrat trei ani ca freelancer, dezvoltam template-uri pe care mai apoi le vindeam pe diferite platforme online cum ar fi Themeforest, Wrapbootstrap, CreativeMarket, însă întotdeauna când faci ceva pe cont propriu există o limită undeva, iar când ajungi la acea limită simți că lucrurile devin puțin mai complicate, crește numărul de zile în care tu poți să oferi suport, ideile pentru produse noi sunt mai puține, produsul în sine nu este atât de complex, iar în ultimul rând produsele pe care reușești să le vinzi sunt mult mai puține dacă nu ai o echipă în jurul tău.  Plecând de la aceste dezavantaje și cunoscându-l pe Zoli am decis să punem bazele unei afaceri.

Cum aţi intrat în antreprenoriat? A fost Themesberg prima încercare de business sau aţi mai încercat şi altele?

Zoli: Nu. Prima mea încercare de business a fost un site de știri despre automobile care se numește Volan.ro. Lucrurile au mers destul de bine dar personal nu sunt pasionat de mașini astfel că proiectul este în stand-by în prezent. Am mai avut și alte proiecte mai mici pe care nu consider că merită să le prezint în acest interviu.

Robi:  Așa cum spunea și Zoli au mai fost tentative eșuate, dacă le-aș putea denumi așa, acum 10 ani când am decis să las fotbalul și să mă apuc de IT, prima idee care mi-a venit a fost să lansez un portal de știri despre jocurile video de la aceea vreme, pasionat fiind de jocurile pe calculator, bineînțeles, însă după ceva timp m-am dat bătut văzând că direcția nu este tocmai cea pe care mi-o doream pentru mine și pentru dezvoltarea mea personală, practic eu voiam să creez site-uri nu să scriu articole despre jocuri,  după aceasta am decis să vând produse digitale pe diferite platforme online însă nici de această dată nu am fost mulțumit de creșterea pe care o aveam, după m-am decis să învăț bine programare și web design, să nu mai încerc nimic până nu sunt cât de cât pregătit și am ajuns în acest punct alături de Zoli.

Pentru că deja i-am pomenit numele, ce este Themsberg şi cum aţi ajuns la idee?

Zoli: Themesberg a venit de la cuvântul de “iceberg”, iar ideea din spate este că gheața este mult mai vastă sub apă și nu este direct vizibilă, iar noi prin asta vrem să arătăm faptul că temele noastre nu sunt doar frumoase și funcționale, dar și  in spate este un cod foarte bine organizat și ușor de folosit. Acesta este un aspect foarte important pentru programatori, iar noi pe ei îi avem ca principali clienți.

Ce aduce nou Themsberg faţă de alte soluţii mai mult sau mai puţin similare?

Zoli: Themesberg aduce calitate superioară și îi avem în target doar pe cei mai pretențioși programatori și antreprenori. Consider că avem și un stil aparte în a construi temele noastre și avem planuri foarte ambițioase în viitor. Momentan ne putem lăuda cu faptul că absolut toți cumpărătorii noștri au fost foarte mulțumiți cu ce au cumpărat de la noi și ne bucură faptul că temele noastre sunt folosite în continuu.

S-a creat României imaginea unui izvor important de resurse umane în domeniul IT dar, pe de altă parte, mare parte merge spre „export”; cât de uşor/greu sunt de atras şi păstrat oamenii pe piaţa românească?

Zoli: Personal cred că România ar putea deveni Sillicon Valley-ul Europei și motivul principal pentru care încă nu am ajuns acolo este că mulți dintre antreprenorii din România fac un exit prea devreme sau nu au planuri destul de ambițioase. Totuși, în ultimii ani am putut vedea că numărul de startup-uri este în creștere și avem și un prim unicorn românesc, UiPath. Consider că în următorii ani România va scapă ușor-ușor de eticheta de export în IT și va migra mai mult spre dezvoltare de produse și servicii la nivel global.

Cum a luat naştere acest boom de IT-şti români valoroşi? Are învăţământul românesc de specialitate un merit aparte?

Zoli: Un motiv foarte simplu pentru care s-a născut acest boom de IT-ști este că pentru echipamentele cu care poți să înveți și să muncești în IT costurile sunt mult mai reduse față de alte industrii. Un calculator, internet, cafea și motivația de a învăța și lucra este tot ce ai nevoie. Cu siguranță are și învățământul românesc un merit, dar nu unul special. Cred că majoritatea IT-iștilor sunt autodidacți în mare parte și au învățat cel mai mult practicând munca lor.

S-a vorbit mult despre facilităţile fiscale de care beneficiază afacerile din domeniul IT; cum aţi comenta voi subiectul?

Zoli: Personal cred că nicio profesie în România nu ar trebui să fie scutită de taxe. Această scutire s-a făcut pentru a stimula investițiile în industria IT, ceea ce a fost un succes, dar la un moment va trebui să renunțăm la aceasta. Dar aș vrea să adaug aici că taxele din România pentru un angajat sunt foarte mari în comparație cu celalte țări din UE. Ca urmare, consider că ar fi corect ca taxele să nu mai fie scutite în industria IT, dar aș reduce taxele pentru toată lumea.

Cum aţi descrie mediul de business din România şi cum îi vedeţi viitorul apropiat? Care sunt problemele cu care vă confruntaţi şi ce soluţii aţi propune pentru rezolvarea lor?

Zoli: Noi colaborăm cu firme din străinătate și din România și sincer pot să vă spun că nu există diferențe prea mari la modul de gândire. Cred că un dezavantaj major în România este nivelul încă ridicat de corupție și aici problema cea mai mare pe care o văd este că în unele situații se pot dezavantaja firmele mai mici, astfel ca firmele mari să își mențină poziția de lider și să dețină aproape un monopol.

După succesul Themesberg, aveţi în proiect şi alte businessuri sau vă ocupă tot timpul şi toată energia?

Zoli: Da. Vreau să cred că în următorii 20 de ani vom deveni una dintre cele mai de succes firme de IT din Europa de Est. Themesberg este doar unul din proiectele pe care vrem să le dezvoltăm. Cu siguranță nu va fi ușor și vom face greșeli pe parcurs, dar perspectivele sunt bune și nu ne vom da bătuți. Aș vrea să adaug aici că nu ne vom muta niciodată sediul principal din Timișoara, indiferent de cât de mare va deveni compania.

115 recommended
589 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

George Russo


Bookmark?Remove?

Răzvan Drăgănescu, artist şi antreprenor: “Văd din ce în ce mai mulţi oameni care au ceva de zis şi poate vom ajunge să o zicem toţi în acelaşi timp”

-

Urmându-şi visul de a deveni arhitect, Răzvan Drăgănescu a ajuns în Bucureşti, unde s-a adaptat rapid, ajungând la doar 26 de ani să îmbine arta cu antreprenoriatul şi să fie chiar unul dintre pionerii stage designului românesc. Deşi este ceea ce mulţi ar numi... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Ionuţ Tătaru, jurnalist sportiv şi blogger: “Cititorii dau buzna pe un articol cu declaraţii ale unui patron, iar cel documentat câteva ore abia adună câteva sute de vizualizări”

-

  Dacă eşti pasionat de sport şi mai ales de fotbal, unul dintre jurnaliştii pe care trebuie să-i urmăreşti este Ionuţ Tătaru. Un împătimit al fotbalului italian, „fan de mic” al lui Internazionale Milano, Ionuţ a intrat tărziu în presă, când avea deja 30... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Cristina Ioniță, nutriționist: ”Nu poţi să te compari cu bunicii, care munceau în soare, făceau sinteză de vitamina D, fără să ştie, şi făceau şi mişcare„

-

„Mulţi părinţi consideră că dacă e gras copilul e pentru că le seamănă. Supraponderabilitatea nu are nicio legătură cu genetica!”, spune Cristina Ioniță, 31 de ani pe care experiența alături de propriul organism a făcut-o să cunoască mai multe decât oame... Mai mult »