a

Potențială soluție pentru combaterea practicării pariurilor în rândul minorilor

- - 20- 15 vizualizari

Tot mai mulți români joacă la pariuri sportive sau la „păcănele”, potrivit operatorilor din industrie. Nu este nimic în neregulă cu această tendință, cu condițiile ca jucătorii să nu aibă probleme cu adicția pentru gambling și să fi îndeplinit deja vârsta peste 18 ani.

Dependența de jocuri de noroc este o afecțiune psihică relativ ușor de combătut în fazele incipiente, în măsura în care cei care în cauză o conștientizează și apelează la ajutor. Casele de pariuri online au fonduri speciale pentru combaterea adicției și există site-uri specializate, cu sfaturi de la psihologi. Dependenții pot intra chiar în legătură telefonică cu persoane care să-i ajute. Cu voința și suportul de rigoare, problema se rezolvă.

Combaterea practicării pariurilor în rândul minorilor este o chestiune mult mai complicată. Ne referim în special la minorii care pariază pe sport sau joacă la aparatele de sloturi din agențiile terestre. În online, prin procedurile de verificare a identității, pariorii care nu au împlinit 18 ani sunt depistați, iar conturile le sunt închise.

Potrivit legii, minorii nici măcar nu au voie să intre într-un stabiliment în care se practică jocuri de noroc. Operatorii spun, însă, că le este imposibil să îi verifice pe toți cei care le calcă pragul. Jucătorilor li se cere să prezinte un act de identitate numai în timpul raziilor întreprinse de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc. La fiecare razie, sunt închise numeroase agenții de pariuri terestre în care sunt găsiți minori. De obicei, cei prinși în fapt motivează că au fost trimiși de părinți ca să pună biletele.

Cele mai mari probleme sunt în mediul rural

Problemele sunt cu atât mai mari în mediul rural. Oricine are un bar la sat poate încheia o înțelegere cu anumiți operatori de jocuri de noroc și își poate deschide acolo, în sistem franciză, o agenție. Este de la sine înțeles că puțini dintre patronii acelor stabilimente respectă legea, mai ales că într-o astfel de comunitate fiecare se cunoaște cu fiecare.

Autoritățile și reprezentanții industriei jocurilor de noroc au discutat de mai multe ori despre flagelul pariurilor în rândul minorilor, la un moment dat fiind adusă în discuție chiar interzicerea agențiilor de pariuri terestre. Soluția ar fi să se parieze doar online, mediu în care se poate ține sub control categoria de vârstă a celor care pariază.

Casele de pariuri online investesc milioane de euro în dezvoltare și nu mai este niciun joc în agențiile terestre care să nu se găsească și pe Internet. E adevărat, de pe calculator nu se poate juca la Loto 6/49, dar există Loto Grecia (Keno) și multe alte loterii internaționale care deja au clienți fideli în rândul românilor. Mai mult, în timp ce o agenție offline are doar câteva tipuri de sloturi, cazinourile online oferă sute de video sloturi, cu un payout mai bun decât cele terestre.

Pentru moment, operatorii de jocuri de noroc au respins ideea renunțării la agențiile terestre, în contextul în care segmentul offline încă generează venituri importante pentru industrie și, implicit, pentru bugetul statului.

20 recommended
15 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »