a

Îndrăzneala cu care a sfidat soarta Stela Bizdu, tânăra mamă care ne arată cât de frumos se poate trăi chiar și cu proteză la piciorul stâng

- - 28- 876 vizualizari

Știm că o femeie face lumea. Ea este suverană și fără ea suntem nimic. O femeie este marea educatoare a bărbaților, ce ulterior devine mama copiilor lor. Ea ne învață cum să avem o conduită potrivită prin propriul exemplu, ne învață virtuțile, ce este politețea, cinstea, dar și câtă putere poate să dețină atunci când credem că a pierdut-o. Ea ne arată  că este un OM MARE într-un trup mic. Mai știm că o femeie frumoasă încântă ochiul tuturor, una înțeleaptă atrage rațiunea fiecăruia dintre noi, iar o femeie bună bucură sufletele. Stela Bizdu este imaginea perfectă a acestei descrieri și nu sunt cuvinte mari, spuse în van

 Merită tropote de aplauze care ar trebui să bată neîncetat pentru dârzenia pe care a arătat că a purtat-o în cel mai greu moment din viața sa. Din cauza unui nefericit accident, tânăra mamă este nevoită să poarte proteză la piciorul stâng, dar nu a împiedicat-o să își reia cursul vieții alături de familia sa superbă. Unei femei îi poți lua orice, doar numai siguranța și apartenența la o familie să nu i-o furi. Fiind centrul universului său, nu a lăsat să se așeze depresia peste ea, deși, dacă era unul dintre noi în situația dată, nu își mai găsea, poate, sensul în viață și nu mai zărea soarele pe strada lui. Retezarea piciorului în acel accident nu i-a luat de tot abilitatea de a merge. Și-a dorit proteză până la un eventual transplant de os.

În 2018 s-a întâmplat accidentul. Se apropia și un eveniment frumos în viața familiei Bizdu pentru care se pregătea, acela de a deveni părinți spirituali. Chiar Stela povestea și pentru alte surse cum s-a întâmplat totul, și spre uimirea tuturor, nu a mai făcut o tragedie. Încet, încet, și-a găsit combustibilul pentru a-și continua călătoria prin viață, transformând-o din imposibil în posibil. “Așa nu!”a devenit “Așa da!” și totodată, oferă mulțumiri imense tuturor celor care o iubesc nemărginit. Cred cu tărie că nu i-a fost deloc ușor, dar a găsit curaj chiar și în momentele când credea că nu are. A învățat să facă Rai din ce are și să transmită tuturor celor care o cunosc, mai ales comunității pe care și-a format-o datorită rețelelor de socializare, StepsbyStela, că iubirea de sine are nevoie de răbdare și exercițiu și trebuie să mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ceea ce suntem și ne-a dat. Nu s-a identificat cu neputința și a îndrăznit să sfideze orice voce sau gând negativ.

S-a întâmplat pe 7 iulie 2018. În ziua aceea îmi căutam haine prin magazine deoarece urma să fiu nașă. Nu reușeam să găsesc nimic și când am plecat spre casă, am oprit la Bucur Obor unde mă aștepta mama. Eram împreună cu copilul meu de 2 ani și jumătate, cu sora mea și cu fetițele ei. Am parcat regulamentar pe partea dreaptă a drumului și nici măcar nu am oprit motorul. Începuse să plouă și le-am zis copiilor și surorii mele să nu mai coboare și ei, cobor eu să-i pun bagajele mamei în portbagaj. M-am asigurat în oglindă, și în cea de pe centru, și în cea retrovizoare, nu am văzut nimic și am deschis portiera câțiva centimetri cât să scot piciorul stâng afară, însă nu am apucat să îl pun jos. Cumva de pe banda 3 a venit o mașina cu super viteză și s-a izbit în portiera mea. Nu venea din spate și nu am avut cum să-l văd. Se pare că a pierdut controlul, a pus frână și a intrat în mine. Pe loc mi-a retezat piciorul între portieră și pragul mașinii. Mi-a rupt portiera și m-a trântit afară din mașină. A mai ricoșat și în alte două mașini. Șoferul era un tânăr de 20 și ceva de ani. Eu nu am auzit și nu am văzut nimic, dar oricum intra în noi, nu aveam ce face. Însă m-am gândit că dacă ieșeam cu 2 secunde înainte din mașină, probabil că nu mai eram.”

            În jurul căror cuvinte guvernează Stela Bizdu în viață?

            Iubire, încredere, speranță, optimism, corectitudine.

Familia este principalul mediu în care primim educație. Cu ce convingeri ai plecat în viață învățate de la părinții tăi? Care sunt principalele valori pe care dorești să i le transmiți copilului tău?

            Ținând cont că sunt machedoancă, iar machedonii sunt uniți, și eu am crescut într-o familie mare și unită, cu bunicii în aceeași casă. Îmi amintesc una din primele învățăminte cum bunica mea mă învăța să mă rog, să am credință în Dumnezeu, convingeri pe care le am și azi. Bunica lui Ianis, mama mea, aceleași învățăminte i le transmite la rându-i fiului meu. Cinstea, onoarea și demnitatea mi-au fost transmise de bunicul meu. De la mama știu că în viață trebuie să fii bun. Ea mi-a indus bunătatea. Una dintre convingerile însușite de la tata se regăsesc în următorul proverb: ai carte, ai parte! Toate aceste valori mă definesc complet și i le transmit, evident, și copilului meu.

Cum era fetița Stela?

            Veselă, alintată, râzgâiată, cea mai bună cântăreață din lume. De câte ori aveam ocazia mă îmbrăcam cu hainele surorii mele, luam microfonul și cântam în sufragerie pentru membrii familiei, amintiri pe care le-am păstrat pe câteva casete la mama.

Cum erai înainte de accident? Cum ești acum?

            Înainte de accident eram nemulțumită de lucruri minore, infime, chiar și de micile imperfecțiuni. Astăzi, mă iubesc pe deplin și sunt mulțumită de tot ceea ce am. Prețuiesc viața mai mult ca înainte.

Să facem un exercițiu: Cum este Stela omul? Cum e Stela ca mamă? Cum e Stela copilul părinților săi?

            Omul Stela e la fel ca toți ceilalți.

            Stela ca mamă e ca toate din lume, care vor tot binele copiilor.

            Stela copilul, cu răspuns venit direct de la mama mea, e copilul cel mai bun din lume.

Ce înseamnă Steps by Stela? Cu ce scop ai construit o comunitate de oameni pe instagram?

Denumirea paginii spune totul. În urma accidentului, familia, prietenii, cunoștințele, oamenii din comunitatea mea se întrebau sau mă întrebau dacă sunt bine. Primeam sute de mesaje. Atunci, m-am hotărât să comunic tuturor, în același timp, fiecare pas pe care-l făceam. Toate acestea au avut la bază și faptul că eram foarte activă pe site-urile de socializare, dar atunci, fără un scop concret. După o scurtă perioadă de timp, am început să primesc un val mare de mesaje de la urmăritorii mei care îi ajută să privească viața cu alți ochi. În acel moment am realizat că pot face bine oamenilor, cât și mie.

Asta m-a motivat să continui și să ajut cât mai mulți oameni să vadă viața în culori calde și vesele.

Ce te ajută să ieși din cotidian?

            Felul meu de a fi! Spontaneitatea și imprevizibilitatea, veselia și vocea mea „minunată”. Îmi place mult să cânt.

Ce legătură ai cu muzica?

De mic copil cânt ori de câte ori am ocazia la petrecerile din familie. Muzica îmi dă o stare de bine. Am o legătură strânsă, deși sunt doar o amatoare a muzicii.

Ce i-ar spune Stela de azi Stelei de înainte de accident?

            Stela, fă Rai din ce ai!

            Cui îi mulțumești pentru ce ești azi?

            Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că mi-a dat o a doua șansă la viață și pentru că mă pot bucura de tot ce am în jur.

Dacă ar fi să mă trimiți către un om pentru a-i descoperi povestea de viață care ar fi acela?

            Mama! Mă impresionează tăria de caracter: i-a murit soțul în brațe(tata) în 2007, iar în 2018 accidentul meu s-a petrecut sub ochii ei. A trecut prin lucruri dureroase și încă e aptă psihic, puternică și mă ajută mult.

 

 

 

 

28 recommended
876 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Tanase Emma