a

Alex Benchea, alpinistul nevăzător ce sfidează înălțimile cucerind Kilimanjaro la doar 21 de ani: ”Atunci când practic sport sunt fericit!”

- - 14- 46 vizualizari

Alex Benchea are doar 21 de ani, este student la Facultatea de Georgrafie din Cluj și este alpinist în lotul național de paraclimbing. Este, de asemenea, și un tânăr special, întrucât toate reușitele le-a bifat în ciuda faptului că s-a născut fără vedere.

Viața nu a fost deloc ușoară cu Alex. S-a născut fără vedere, într-o familie cu șase copii, însă viața i-a dat o lovitură grea, întrucât tatăl lui s-a prăpădit când avea doar doi ani. A crescut, însă, singur și a învățat să se descurce singur. Astfel, la șase ani, el a plecat din satul lui de lângă Roman, spre Târgu Frumos, la școala specială pentru nevăzători, potrivit Life.ro.

Anul trecut, în decembrie, a cucerit, alături de ghidul Cosmin Andron, vârful Kilimanjaro, pentru care s-a antrenat intens pe cele mai semețe vârfuri ale României.

În câteva săptămâni, Alex va pleca pe Mont Blanc, cel mai înalt vârf din Alpi, un pisc periculos, unde trebuie să folosească colțari pentru porțiunile de ghețar și să meargă legat în coardă, și nu aproape de rucsacul ghidului. Însă ultima redută de cucerit pentru Alex va fi cel mai înalt vârf al Europei, Elbrus, ultimul din lista de moment a băiatului cu ochii albi.

Cum ai început aventura ta de alpinist?

Alex Benchea: Am descoperit clubul Climb Again în septembrie 2018, când m-am și alăturat echipei pentru că mi-a plăcut foarte mult abordarea lor și am început să practic escalada sportivă.

Toate astea pentru că sunt foarte pasionat de munți.

În martie 2019 i-am povestit antrenorului meu că visez să explorez trei vârfuri: Kilimanjaro, cel mai înalt din Africa; Mont Blanc, cel mai înalt din Alpi și Elbrus, cel mai înalt din Europa. În România ajunsesem chiar și pe Moldoveanu, cel mai înalt vârf de la noi, dar voiam și mai sus.

Am căutat un ghid montan internațional, Cosmin Andron, care mai colaborase cu Climb Again, ne-am întâlnit și a acceptat să îmi fie ghid și să le luăm în ordinea crescătoare a dificultății. Așa că am ajuns în decembrie pe Kilimanjaro, iar luna viitoare, între 15 și 20 iulie, ar trebui să mergem pe Mont Blanc.

Și te duci?

Alex Benchea: Eu cu asta sunt în minte din septembrie încoace. Și m-am bucurat că la acest demers s-a alăturat și colegul meu de lot, Răzvan Nedu. Vrem să demonstrăm încă o dată că suntem puternici împreună, asta e deviza clubului Climb Again.

Să ne întoarcem la povestea Kilimanjaro!

Alex Benchea: Ne-am întâlnit eu și Cosmin Andron, mi-a dat planul de antrenament și bugetul și am reușit să urcăm, ghidat de el, în decembrie 2019.

Ce conține planul de antrenament?

Alex Benchea: Este o strategie de 6 luni, cu două ședințe de înot săptămânale, două escalade și cât mai mult mers pe munte.

Este un efort sportiv. A fost și un efort logistic, de fonduri. Dar ca în orice alt demers, e nevoie de efort.

De unde voința, motivația, țelul?

Alex Benchea: Sunt foarte pasionat de munte. Este un sentiment greu de explicat și profund.

Când ai mers prima dată pe munte?

Alex Benchea: Acum 2 ani și 3 luni, când aveam 19 ani, iar prima ascensiune reușită a fost pe Moldoveanu, acum 2 ani.

Aveam un prieten din Cluj, unde sunt student, la Facultatea de Geografie, Florin Năstase, un prieten foarte bun, mentorul meu, și el foarte pasionat de munte. Împreună cu el mi-am identificat această pasiune pentru exlorare, pentru a descoperi locuri îndepărtate. Așa că mi-am stabilit ținte și mai înalte.

Află mai multe detalii despre povestea lui Alex, aici!

14 recommended
46 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »