a

Interviu cu Sandra Paul, copilul de 10 ani care a scris cartea “Teha și Invențiile ei”: ”Visez să ajung om de știință antreprenor!”

- - 165- 1315 vizualizari

A împlinit 10 ani, iar în urmă cu un an de zile lansase prima ei carte. Sandra Paul este pasionată de științe și tehnologii, roboți și invenții avansate. A împlinit 10 ani vara aceasta și momentan este elevă în clasa a IV-a la Școala Generală numărul 45 „Titu Maiorescu“. Cartea „Teha și Invențiile ei” a fost publicată de editura revistei Știință și Tehnică, într-o zi de 1 iunie.

Cartea este structurată în patru capitole, respectiv: „La Baschet”, „În laborator”, „La Parcul Magic” și „Atenție Stop” și apare în format exclusiv digital.

Iubește să cânte la pian, kaiac-ul, matematica, engleza și este acel gen de copil conștiincios care își face temele cu relaxare, chiar dacă școala s-a mutat acum în online.

Sandra Paul este un copil care gândește destul de matur pentru deceniul de viață împlinit și foarte ancorată în literatură și cărți. Știe să facă diferența dintre o carte bună și ecranizarea ei în film, alegând mai mereu cartea. Vă invităm astăzi să o descoperiți pe Sandra, copilul geniu de care vom auzi și peste ani.

Cine este Sandra Paul?

Eu sunt o fată de 10 ani, care a ieșit pe locul VII în țară la Campionatul Național de Kaiac (la prima mea participare în septembrie 2020), care a scris o carte și care este pasionată de pian, roboți, invenții și de tehnologie. Primul meu robot l-am construit la 6 ani, iar la 8 ani le-am cerut părinților mei o imprimantă 3D.

De unde pasiunea pentru literatură?

Îmi place să citesc de când am învățat să fac asta. De când am scris mica mea poveste sunt uluită și fascinată de ceea ce pot face toți ceilalți autori din viața lor sau din imaginație… Îmi dau seama mult mai bine cam cât au muncit.

Cum v-a încolțit ideea să scrieți o carte? Obișnuiați să citiți sau să vi se citească?

M-am trezit într-o dimineață cu gândul acesta. Era o nebunie și îmi plăcea ideea. Așa că nu am stat mult pe gânduri și am început-o. Eu citesc singură de la 6 ani. Îmi place să descopăr personajele și întâmplările, locurile și emoțiile.

De unde înclinația pentru scris?

Această dorință a venit natural, din faptul că mie îmi plac mult științele și tehnologia. De aici vine și numele de Teha, prietena mea imaginară și personajul principal al cărții, sportivă și ea și pasionată de baschet, vechea mea dragoste.

Cum ați scris această carte (ați dictat altcuiva, ați scris-o de mână sau la calculator)? Cât timp v-a luat și de ce „Teha și invențiile ei”?

Această carte am scris-o chiar eu pe calculator. A durat mai bine de jumătate de an să o scriu. La început mai greu căci nu prea aveam timp liber. Pandemia mi-a dat acest timp și a curs povestea mai ușor. Știam de la bun început titlul „Teha și invențiile ei”. Am creat numele Tehei de la primele trei litere din cuvântul tehnologie, iar invențiile ei vin de la faptul că este un om de știință inventator, pasionată ca mine de joacă și sport.

Teha face un mărțișor digital pentru cine și de ce? Povestiți în linii mari povestea din cartea pe care ați scris-o.

Această este o poveste reală. Mărțișorul este făcut de mine în laboratorul digital al școlii unde am învățat să folosesc imprimantele 3D și să lucrez cu softurile 3D. Am făcut acest mărțișor pentru doamna mea învățătoare în 2019, când se apropia cu pași repezi 1 martie.

La baza marilor oameni care au ajuns departe a stat familia și profesorii. Deocamdată dumneavoastră sunteți familiarizată doar cu învățătoarea. Cum v-a fost alături și cât v-a susținut ea?

Motorașul meu e alimentat de familie. În familia mea sunt încercuită cu dragoste, susținere, cărți și multă acțiune. Învățătoarea mea este specială. Orice ai vrea să faci, în sens bun, este alături de tine oricând ai nevoie. M-a susținut mult și are încredere mare în mine.

Colegii de la școală ce au spus când au aflat că sunteți autoare?

Unii dintre ei au fost mândri și m-au felicitat, alții au luat-o ca pe ceva normal și, da, mai sunt și cei care nici măcar nu au citit-o.

Cum este școala online? Vă lipsește ceva de la școala care se făcea înainte?

Școala online este frumoasă, cu un mare avantaj și un mic dezavantaj. Avantajul este că și în perioada aceasta ne putem vedea și putem învăța, dar dezavantajul este că nu mai putem interacționa ca în clasă. Îmi lipsește bucuria de a sta cu colegii în pauze și de a ieși la tablă în timpul orelor. Mie îmi place mult să scriu la tablă!

O întrebare banală, și totuși…Ce visați să deveniți când veți fi mare?

Când voi fi mare eu visez să ajung om de știință antreprenor și să o pot spune la genul feminin.

Ce face Sandra într-o zi normală?

Fiecare zi din viața mea are multe activități pe lângă orele de la școală. Să vă povestesc săptămâna mea normală:

– luni: kaiac, joacă, citit, teme;

– marți: pian, engleză, kaiac, joacă, citit, teme;

– miercuri: educație digitală și robotică, kaiac, joacă, citit, teme;

– joi: kaiac, joacă, citit, teme;

– vineri: un club de performanță la matematică, kaiac, joacă, citit, teme;

– sâmbătă: încă un club de performanță la matematică, kaiac, joacă, citit, teme;

– duminică: din nou engleză, joacă, citit, teme (care au mai rămas de făcut din timpul săptămânii) și relaxare.

Trăiesc și momente mai inedite. Câteodată dau interviuri la radio, uneori merg la TV. Acum două luni am fost invitată de domnul profesor Alexandru Mironov să fiu editoarea suplimentului revistei Știință și Tehnică Junior. E o muncă tare provocatoare și grea. Sperăm să reușim anul acesta să scoatem primul supliment. Acum două săptămâni am ținut primul meu discurs la Academia Română. Am fost tare impresionată de anturaj.

Care a fost cel mai frumos compliment primit de la publicarea cărții?

Cel mai frumos compliment pe care l-am primit chiar la publicarea cărții este că sunt un copil special, diferit de ceilalți.

Care este cartea sau povestea dumneavoastră preferată, în afară de Teha?

Cartea mea preferată este „Minunea” de R. J. Palacio. Este o carte emoționantă. Vă recomand să o citiți. Filmul mi s-a părut mult mai slab decât cartea. Autorul meu preferat este Roald Dahl. Acum citesc N. Djuvara: ”O scurtă istorie a României”, nu-s așa de încântată, dar mă obligă mama.

Cum se vede Sandra Paul peste 9 ani, la final de clasa a XII-a?

La finalul clasei a XII-a mă văd în vârful podiumului olimpic la kaiac și excelentă la matematică, cântând la pian pentru sufletul meu și la petrecerile cu prietenii mei, construind roboți și mașini inteligente.

Aveți un gând pentru cei care ne citesc?

Le recomand cartea mea, dar mai ales le doresc multă sănătate și bucurii în această perioadă grea, imaginație pozitivă și muzică bună!

Le recomandați copiilor să citească? Cărți fizice sau în format digital?

Recomand copiilor să facă ceea ce le place mai întâi de toate, apoi să citească și cărți tradiționale și cărți digitale. Ambele sunt superbe. Aștept să apară tot mai multe cărți 3D. Chiar și ”Teha și invențiile ei” mi-aș dori să apară 3D la Editura Didactică și Pedagogică, nu doar în formatul ei digital actual.

 

 

165 recommended
1315 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Teona Gherasim


Bookmark?Remove?

Sabin Costea, născut în Iași, școlit în Franța și om de carieră în managementul hotelier european: „Mă voi întoarce când mă voi simţi pregătit! Aș investi în educație!”

-

Într-o lume plină de alegeri, posibilități și compromisuri, câștigătorii sunt cei care pot lua deciziile care să îi conducă în cea mai bună direcţie . Planurile de viitor și luarea unei hotărâri, cum ar fi alegerea unei cariere presupun căutarea unei universit... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Gabriela Soica, despre locul unde designerii vestimentari transformă deșeurile în resurse: ”Respectul pentru Natură reprezintă cea mai bună sursă de inspirație!”

-

Deșeurile pot fi transformate în resurse”, așa și-au spus  Gabriela Stoica și membrii Asociației Mai Bine atunci când au inițiat un proiect 100 % ieșean. REDU, în cadrul căreia Gabriela este director de creație, s-a dezvoltat în urmă cu câțiva ani sub forma un... Mai mult »