a

Un weekend la Pelicam: ce e de văzut

- - 24- 22 vizualizari

În weekendul 13-15 iunie e musai să mergeţi la Tulcea. Dacă nu pentru peisaj şi apusuri, atunci pentru o listă cu documentare pe teme de mediu de neratat. Urmează câteva motive pentru care nu trebuie să lipsiţi de la cea de-a treia ediţie a festivalului de film Pelicam.

În cursa de lungmetraje puteți urmări:

Braddock, America

Un documentar care a trecut deja prin câteva festivaluri importante, inclusiv cel de la Cannes, regizat de Gabriella Kessler şi Jean-Loic Portron, ambii cunoscuţi publicului pasionat de producţiile ARTE.

Filmul spune povestea dezastrului care a lovit oraşul american Braddock în urma industrializării excesive.  Documentarul, însă, este şi un prilej de incursiune în istoria modernă a Statelor Unite concentrată în câțiva kilometri pătrați, îmbinând imagini de arhivă cu interviuri cu locuitorii orășelului dezolant de astăzi.

My Name Is Salt/Numele meu este SARE

Acest documentar, premiat anul trecut la Festivalul de Filme Documentare de la Amsterdam, poate fi urmărit în premieră naţională la Tulcea, la Pelicam.

Filmul spune povestea a opt luni din viaţa familiei lui Sanabhai care trăieşte de pe urma producerii de sare. Povestea lui Shanbai apare ca o reflecție în oglindă a mitului lui Sisif. La sfârșit, povestea lui Sanhabai are sens nu numai pentru că arată ceva despre lumea în care trăim, dar mai ales pentru că ne spune ceva despre noi înșine.

Costa da Morte/ Coasta morţii

Premiat la Locarno în 2013, filmul spune povestea unei regiunii din Galicia (Spania) considerată sfârșitul lumii în timpul Imperiului Roman. Numele îi provine de la numeroasele naufragii care au avut loc pe parcursul secolelor pe această coastă plină de stânci, bântuită de furtuni și încețoșată.  Autorii filmului traversează zona observând oamenii care-l locuiesc – pescari, culegători de scoici, tăietori de lemne. Proiecţia de la Pelicam are loc în prezenţa producătorului peliculei.

Not My Land/ Nu e pământul meu

Tot în premieră naţională va fi proiectat şi documentarul acesta, al cărui subiect pleacă de la metafora proprietății neclare a unor parcele de pământ transformate în grădini lângă un aeroport internațional. Acesta, însă, e doar pretextul. Filmul investighează sentimentele de non-apartenență ale etnicilor ruși din Republicile Baltice. Mergând pe urma unui fotograf, realizatorii documentarului arată istoria complicată a Estoniei moderne, o ţară cu o importantă minoritate rusă.

Holy Field, Holy War/ Sfânt pământ, sfânt război

Premiat la Festivalul de la Marsilia, în 2013, documentarul spune povestea peisajului aparent tăcut al Poloniei, pământuri destinate forărilor pentru gaze, examinând cu grijă urmele lăsate pe câmpuri și confesiunile și plângerile sincere ale țăranilor ce au văzut consecințele intervenției marilor corporații internaționale pe pământurile Poloniei. Aceste locuri sunt infestate de o amenințare vizibilă, pe care regizorul Lech Kowalski o surprinde în proiect.

http://dai.ly/x1i2ltw

20130616-IMG_2283

În afara competiţiei de lungmetraje există şi una de scurtmetraje plus  alte două secţiuni în cadrul cărora găsiţi filme cu tematică. E vorba de Black Sea Docs , cu poveşti despre zona Mării Negre şi Fresh Perspectives.

Pelicamul 2014 cuprinde şi o panoplie de documentare celebre despre mediu, dintre care poate cel mai cunoscut este La Marche de L’Empereur/Marșul pinguinilor, un film emoţionant şi multipremiat despre călătoria anuală a pinguinilor imperiali în interiorul dezolant al Antarcticii, într-o regiune supusă unei clime atât de extreme încât nu există nicio altă formă de viață.

De neratat anul acesta, practic cireaşa de pe tort a acestei ediţii de Pelicam, este versiunea restaurată şi în premieră mondială a producţiei La Fête Sauvage/Sărbătoarea sălbatică.  Documentarul este cel mai important succes critic și de public al regizorului Frédéric Rossif. La 37 de ani de la apariție filmul este în continuare în top 10 al celor mai de succes producţii de gen din Franța.

Filmul a fost co-produs de legenda westernului, regizorul Sergio Leone, muzica fiind semnată de celebrul compozitor Vangelis, precursorul muzicii electronice.

La Fête Sauvage este un film poetic care pune în lumină legătura secretă și profundă între om și lumea animală. “Dacă animalele ar dispărea acum, ar fi un dezastru ecologic, dar va fi încă un dezastru, și mai grav, un dezastru cultural: copilul care nu va mai vedea animalele va fi un copil condamnat la tăcere în visele sale pentru restul zilelor”, sunt cuvintele regizorului Frédéric Rossif.

Alte producţii în afara competiţiei pe care ar trebui să le vedeţi găsiţi aici.

ViitorulRomaniei este partener media al Festivalului Internațional de Film Pelicam (13-15 iunie Tulcea). 

24 recommended
22 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de


Tinerii români care vor scrie istorie în muzică

-

Poate nu ați auzit încă de ei, dar nu peste mult timp numele lor vă vor deveni cunoscute. La ora la care citiți acest text, fiecare dintre ei lucrează din greu să își rafineze prezența în muzică: la flaut, pian sau prin compoziții proprii. Viitorulromaniei.ro ... Mai mult »