2000 de elevi pasionaţi de IT din România construiesc aplicaţii mobile prin intermediul unui program de voluntariat organizat de Microsoft România
Aproape 2000 de elevi de liceu care au participat la evenimente despre tehnologie şi mentorat în Iaşi, Focşani, Oneşti, Piatra Neamţ, Lugoj, Vaslui, Bârlad, Suceava, Bucureşti şi Râmnicu Vâlcea. 650 intre ei sunt în acest moment pregătiţi timp de 4 luni de voluntari Microsoft România şi lucrează în echipe în care vor exersa construirea de aplicaţii mobile sau alte proiecte tehnice.
Opening Opportunities este primul program educaţional care lucrează cu precădere în regiunea Moldova, a doua cea mai săracă regiune a ţării şi una dintre cele mai sărace regiuni ale Uniunii Europene, acoperind nevoi ale elevilor şi şcolilor de informatică din: Suceava, Piatra Neamţ, Iaşi, Focşani, Oneşti, Vaslui şi Bârlad, dar şi în Bucureşti, Râmnicu Vâlcea şi Lugoj.
Programul ajută elevii de liceu pasionaţi de IT să îşi completeze activitatea din şcoală cu experienţa practică a realizării unui proiect tehnic – website, aplicaţie sau proiect hardware – împreună cu un mentor cu experienţă în domeniul IT.
„Educaţia IT poate democratiza accesul la oportunităţi pentru elevii din zone dezavantajate ale României. Are impact pentru că domeniul IT este unul puternic meritocratic în sensul clasic al cuvântului – eşti bun, eşti recompensat. Ce vrem noi şi Microsoft să facem să se întâmple este ca aceşti copiii buni, dar care învaţă în zone care poate le oferă mai puţine oportunităţi – în Bârlad sau Vaslui, Oneşti, Piatra Neamţ sau Râmnicu Vâlcea, să ajungă să beneficieze de suport care să îi ajute să depăşească acest dezavantaj economic obiectiv. De la an la an, reuşim să ajungem la tot mai mulţi elevi şi să le oferim o experienţă din ce în ce mai formativă,” a punctat Elena Coman, director de programe al Asociaţiei Techsoup.
Elevii, de obicei în clasele a 9-a – a 11-a, de la profile reale şi nu numai, au ocazia să descopere în practică etapele dezvoltării unui produs tehnic, dar şi să-şi exerseze roluri ca manager de proiect, manager de produs, programator, designer, marketing şi PR – coordonaţi de mentori Microsoft care au trecut printr-un proces consolidat de training în dezvoltare de produse şi mentorat.
Deşi nu are pregătire tehnică, Mirabela este pasionată de tehnologie de multă vreme, iar acum ajută 2 echipe de elevi în Focşani şi Iaşi să creeze noi produse. Lucrează împreună la două idei de jocuri pentru mobil şi abia aşteaptă să îi revadă. I-a vizitat pe cei din Focşani de 2 ori deja după evenimentul local şi se pregăteşte să îi aducă în Bucureşti, la sediul Microsoft, ca să îi ajute să înţeleagă mai bine ce presupune acum un mediu de muncă în IT.