A fost învățătoare la țară, iar acum crează rochii dorite de toate femeie. Este povestea Rozaliei Bot.
Curajul de a-şi urma visul a dus-o pe fosta învăţătoare într-un sat din Bihor pe cele mai mari podiumuri din lume. Creaţiile sale au atras toate privirile la New York. Iar acum, desigenerul se pregăteşte pentru cel mai mare târg de modă. Cel de la Paris.
Creaţiile sale sofisticate au fost incluse în categoria „Premiere Classe”. Timp de 4 zile, vor fi expuse sub lumina reflectoarelor şi în acordurile pianului. N-ar fi reuşit acest lucru fără ajutorul mameie sale care a creat broderiile manuale, inspirate din folclorul românesc, după o tehnică de acum 50 de ani.
Rozalia va prezenta 20 de piese la show-ul de la Paris.
„Îmi era foarte greu în timpul facultăţii. Eram şi învăţătoare, mai aveam şi o mică afacere cu soţul meu, trebuia să ajung şi la cursuri. Îmi era jenă să mă tot scuz, că eu nu ajung, că întârzii, că trebuie să plec mai repede sau că nu pot învăţa pentru un anumit examen, eu care învăţam din plăcere”, a povestit, pentru „Adevărul”, designerul bihorean. În al doilea an de facultate, Rozalia a rămas însărcinată, iar dorinţa de începe să coase haine a fost din nou amânată. În 2013, a lăsat catedra deoparte şi a simţit că a venit momentul să îşi ducă visul până la capăt.
„Mama era plecată la muncă în străinătate. Când s-a întors, pentru o perioadă scurtă, mi-a făcut broderii la o rochie, care a ajuns să fie foarte apreciată. Am ţinut-o pe mama cât să-mi facă broderii pentru mai multe rochiţe, pentru că are nişte mâini de aur”, a mai spus Rozalia.
Bihoreanca susţine, însă, că marele ei vis i-a fost lăsat moştenire de bunica sa, care croia cămăşi impecabile pentru bunicul Rozaliei. Pentru că vremurile nu i-au permis să îşi dezvolte talentul, bunica a rămas doar cunsocută în familie ca o mare croitoreasă. Povestea a continuat cu mama creatoarei de modă, care era cel mai apreciat elev la desen din şcoală. Tot din cauza vremurilor, şi talentul mamei a fost abandonat în timp. „Mama a învăţat să brodeze în urmă cu 50 de ani. Talentul a devenit manifest. A brodat, a făcut lucruri minunate, dar a venit vremea când broderia nu s-a mai cerut”, povesteşte Rozalia Bot.
“Rochiile care le-am creat mă reprezintă şi bineînţeles poartă amprenta caracteristică deja brandului Rozalia Bot, şi anume, broderiile realizate manual de mama cu fir de mătase. Cred că sunt speciale în primul rând pentru că sunt două suflete implicate în procesul de creaţie, al meu si al mamei, iată două generaţii diferite, una cu inovativul, iar cealaltă cu tradiţionalul şi cu experienţa”, susţine Rozalia Bot.
Nimic nu ar fi fost posibil fără sprijin financiar. Din fericire, a găsit înţelegere la nişte oameni cu suflet mare. Astfel, s-a bucurat de susţinerea financiară a firmei Canah International,a Primăriei Salonta, şi a Fundaţiei Pro-Salonta.
Colecţia ei a fost una apreciată atât la New York cât şi acasă, mai ales că după întoarcere au început să apară tot mai multe comenzi din toate colţurile lumii.