a

La 12 ani cântă la 12 instrumente, dar cu vioara interpretează orice gen muzical

- - 42- 3749 vizualizari

Rareş Mihai Florescu este un copil precoce, care a cunoscut popularitatea de mic. Are 12 ani şi cântă la 12 instrumente muzicale, dar vioara l-a făcut cunoscut şi de ea se simte cel mai ataşat. A început să înveţe acest instrument la vârsta de 6 ani, îndrumat de tatăl său, şi el muzician în timpul liber, dar de profesie învăţător. De la mama lui, bibliotecar de meserie, a găsit întotdeauna sprijinul necondiţionat pentru a deveni un violonist de talie mondială. Studiază la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice „Iosif Sava”, unde a obţinut numeroase premii la concursuri şi olimpiade naţionale de muzică instrumentală, secţiunea vioară. Acordurile viorii sale au trecut demult graniţele României, aşa încât a ajuns să-i încânte şi pe străini cu talentul său la spectacolele şi concertele la care a participat în Europa.

Rareş Mihai urmează cursurile unei şcoli private din Voluntari. Este un elev model. Participă la olimpiade şcolare de matematică şi învaţă două limbi străine, engleza şi germana. Cel mai mare succes al său până la această vârstă este o bursă de studiu obţinută la un concurs destinat tinerelor talente.  Spune despre el că e un patriot înflăcărat, îşi doreşte să devină dirijor de orchestră când va fi mare şi nu concepe să plece vreodată din România, în ciuda mirajului irezistibil al Occidentului.

Timpul său este comprimat la maximum, dar asta nu-l face să simtă îngrădit în vreun fel, deoarece „când faci ceva cu plăcere, nu simţi nicio presiune”. Dezinvoltura şi delicateţea cu care cântă la vioară orice gen muzical, dar şi la alte 11 instrumente, par să fie cheia succesului său timpuriu. Ascensiunea lui a început la 6 ani, când s-a înscris la o şcoală de muzică. Acolo a participat la diverse activităţi muzicale, descoperind prima dată pianul, după care a pus mână pe vioară şi nu i-a mai dat drumul. Sub îndrumarea profesoarei Marta Bădărău a învăţat primele acorduri şi a început să exerseze susţinut şi continuu. În clasa a doua a participat la primele concursuri de vioară şi tot atunci au apărut şi primele rezultate care l-au motivat şi încurajat să meargă mai departe.

20393_1602499603300396_2819525500372754779_n

A devenit apoi elev la Şcoala de Muzică „Iosif Sava”, fiind îndrumat în prezent de profesoara Diana Jipa. În afară de studiile de la Sava, Rareş Mihai face parte şi din Ansamblul Ciocârlia Junior, dar îşi doreşte ca atunci când va împlini 18 ani să ajungă la Ansamblul Ciocârlia senior. Deşi vioara este preferata lui, nu ezită să-şi arate măiestria şi la alte instrumente precum muzicuţa, mandolina, chitara, fluierul, pianul, orga, acordeonul, balalaika sau banjoul. „Tatăl meu cântă şi el la aceste instrumente, de la el am învăţat. Fluierul este singurul instrument pe care l-am învăţat singur. Dar vioara îmi place cel mai mult, după care urmează chitara, pianul şi orga. Din păcate la celelalte instrumente nu am timp să studiez cum o fac la vioară. Tata are un ansamblu de copii la Săftica şi cântă cu ei. Din acest ansamblu fac si eu parte. Pasiunea mea pentru muzică provine şi de la tata. Gena muzicală s-a transmis ereditar”, spune băiatul.

Copilul talentat la toate

Rareş Mihai este elev în clasa a 6-a la Olga Guddyn International School, o şcoală bilingvă din Voluntari, cu predare în limba engleză. Recent a câştigat o bursă de 36.000 de euro, care acoperă costurile studiilor până în clasa a 8-a. „Şcoala noastră a organizat un concurs de talente, iar marele premiu a fost această bursă. Am participat la concurs cântând la vioară şi l-am câştigat.”

Bursa de studiu îi facilitează lui Rareş dorinţa de a-şi perfecţiona limbile străine şi a cultiva pasiunea pentru matematică. De altfel, la şcoală studiază pentru al doilea an consecutiv germana, materie la care a susţinut deja un examen pentru obţinerea unui certificat lingvistic la Institutul Goethe. „Am vrut să studiez această limbă pentru că e foarte vorbită în lume şi îmi va prinde bine pe viitor. De asemenea, îmi place mult matematica, drept pentru care am participat la olimpiada de matematică, unde am ajuns până la faza judeţeană”, povesteşte băiatul care dezvăluie totodată cum arată o zi din viaţa lui: „La vioară studiez aproximativ două ore pe zi, după şcoală. La şcoală sunt de la 8 la 17, iar când vin acasă îmi place să joc tenis de masă, să mă dau cu trotineta şi skateboardul sau să joc fotbal. Găsesc timp pentru orice activitate.”

Talentul lui Rareş Mihai nu a trecut neobservat. Atât în România, cât şi în străinătate acest copil energic şi ambiţios s-a făcut remarcat şi preţuit de publicul larg. În ţară aproape că nu trece o săptămână fără ca el să cânte la evenimente, spectacole sau concerte. Abilităţile sale au putut fi apreciate de admiratori inclusiv într-o emisiune televizată, Next Star la Antena 1, unde a ajuns până în finala serii de concurs. „A fost o experienţă interesantă şi utilă pentru mine, ceva în plus”.

Sunetele pe care Rareş Mihai le scoate din vioara sa au ajuns şi la urechile străinilor. Fără un PR profesionist, aşa cum au marii artişti, băiatul se promovează doar pe reţelele de socializare. Dar asta nu-l împiedică să aibă destui fani virtuali, iar videoclipurile lui să fie vizualizate de mii de utilizatori. De fapt, în acest fel a ajuns să cânte la nenumărate spectacole şi concerte internaţionale, toate acţiunile fiind intermediate de tatăl său. „Am fost în aproape toată Europa. Oamenii din străinătate mă urmăresc pe Facebook şi mă invită la evenimente, iar mai departe se ocupă tatăl meu.”

15492320_1499477430076353_3986501455055155997_n

Carisma şi mişcările scenice naturale, atuurile popularităţii

Deşi are 12 ani, lui Rareş i s-a dezvoltat un profund sentiment de apartenenţă națională. România e ţara lui şi aici îşi propune să creeze, să cânte şi să-i încânte pe românii lui. „La spectacole mă voi duce în străinătate, dar de profesat o voi face doar aici”, își face tânărul planurile.

Şi chiar are cu ce să-i bucure pe oameni, deoarece interprezează partituri din cele mai diverse şi complicate arii, deşi recunoaşte că are o înclinaţie vădită spre muzica populară. „La vioară cânt absolut orice gen de muzică, dar cel mai mult îmi place muzica populară, mă atrage mai mult, sună mai bine, deşi am mai mult succes cu melodiile de muzică uşoară. Populara e mai melodioasă, are acorduri mai fine, pe când muzica uşoară e mai comercială. Melodiile populare au reguli bine definite, sunt mai stricte. Dintre toate regiunile populare ale României, mă simt mai atras de Oltenia, deoarece are cântece foarte ritmate.”

Pe de altă parte, Marius Florescu, tatăl lui Rareş Mihai, se consideră un părinte binecuvântat de Dumnezeu pentru că are un asemenea băiat, dar asta comportă răspunderi pe măsură.

„Pentru noi e o bucurie uriaşă să avem un copil atât de talentat. Pe de altă parte avem o responsabilitate la fel de mare. Trebuie să fim foarte precauţi când se joacă sau când face orice altă activitate. El studiază în fiecare zi la vioară, iar o mână în ghips, Doamne fereşte!, ar însemna o perioadă lungă de inactivitate”, menţionează cel care îi este impresar, şofer şi îndrumător micului violonist.

Florescu senior îşi doreşte deopotrivă ca fiul lui să rămână în România, deoarece „poate avea succes şi aici, nu doar în străinătate. “Are deja foarte mulţi fani pe Facebook, iar pentru noi este o mare mândrie. Are o carismă aparte, mişcări scenice care atrag şi astfel a devenit apreciat. La el totul este natural”, mai spune tatăl micului violonist.

CITAT: „La vioară cânt absolut orice gen de muzică, dar cel mai mult îmi place muzica populară, mă atrage mai mult„. Rareş Mihai Florescu, elev.

22494_1602499579967065_1572858960224009565_n

42 recommended
3749 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Andrei Militaru