a

Românul care revoluționează medicina mondială. Caută leacul pentru autism și obține porțiuni de creier din celule de piele

- - 68- 1382 vizualizari

Sergiu Pașca s-a născut la Aiud, iar momentan este cercetător la Stanford, acolo unde încearcă să vindece autismul și alte afecțiuni similare.

În laboratorul său a obținut o performantă uriașă: a reușit să obțină porțiuni de creier artificial, din simple celule de piele. Descoperirea lui deja revoluționează metodele de studiu ale creierului. “La momentul actual putem recrea în laborator, de la orice individ, o bucățică, de exemplu, de creier, sau putem recrea diferite regiuni ale creierului și apoi le putem conecta în laborator, vedem cum vorbesc unele cu altele.”

Sergiu Pașca are 36 de ani și este unul dintre cei mai tineri profesori-cercetători de la Stanford. Scopul său este vindecarea autismului. Este susținut financiar și încurajat de statul american și de universitate.

“Oportunitatea acestor celule este de a vedea ce nu merge bine în creier. Am reușit să obținem o porțiune a creierului care este stratul de deasupra, cortexul cerebral, unde funcția cognitiva e localizată, are mai multe straturi, 6 straturi, are neuroni inhibitori. Avem ceva rezultate la forme de autism destul de rare, dar care ne spun ce procese ar putea fi alterate.”

Sergiu a devenit cetățean de onoare al Aiudului. A studiat medicina la Cluj, iar părinții unuia dintre pacienți au văzut în el luminița de la capătul tunelului.

“Unul din primii subiecți pe care i-am avut în România la ora actuală este un compozitor de pian foarte realizat, în Bistrița. Din păcate în România, comunitatea este foarte dezorganziata și dezinformată. Este o foarte mare contribuție genetică, la dezvoltarea autismului.”

Ar putea vorbi ore în șir despre ceea ce face cu atât de multă pasiune încât nici nu simte că muncește. Românul care revoluționează medicina mondială face progrese în fiecare zi pentru a schimba lumea. Pas cu pas.

 

Citește-i povestea pe ȘtirileProtv.

68 recommended
comments icon 1 comment
1382 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

Românul cunoscut în toată lumea drept omul care alină durerile. “De fiecare dată când plecăm în ţară şi ne întoarcem aici e un sentiment de parcă ţi se rupe ceva “

-

Se numește Constantin Tuleașcă, dar oamenii îl știu drept românul care vindecă suferința. Are 35 de ani, este neurochirurg și a găsit leacul pentru nevralgia de trigemen, adică durerile atroce din zona feței, asemănătoare cu electroșocurile. Constantin a studi... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Raluca Mureșan, omul care te face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. A ajuns la New York cu 100 de dolari în buzunar: ”Mi-am demonstrat că se poate”

-

Raluca Mureșan este omul care te-ar face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. Atât de frumos vorbește despre țara ei și atât este de bună în meseria de ghid turistic. A studiat și a muncit la New York, și a ajuns în America pentru că, spune ea, uitâ... Mai mult »