a

Denis Turcu, românul de la Harvard care studiază legătura dintre calculatoarele cuantice şi chimie

- - 66- 1118 vizualizari

Olimpic la mai multe discipline în şcoala generală şi liceu, Denis Turcu, originar din Brăila, studiază acum la Harvard, unde a primit o bursă completă. Este atras de domenii precum circuitele neuronale, inteligenţa artificială sau machine learning.

De-a lungul anilor, Denis a câştigat numeroase medalii la olimpiade de astronomie, fizică, matematică şi chimie. În 2010, el a câştigat medalia de argint la Concursul Internaţional de Matematică Arhimede, iar în 2012 a participat la cursurile de vară de teorie a numerelor din cadrul Educational Program for Gifted Youths, organizate de Universitatea Stanford. Un an mai târziu, Denis a fost câştigătorul absolut al Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, competiţie desfăşurată în Grecia. În 2014, Denis a obţinut şi medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Fizică.

Denis a fost admis, atât la Universitatea Harvard, cât şi la Universităţile Stanford şi Cambridge, alegând-o pe cea dintâi. Primul răspuns l-a primit de la Universitatea din Cambridge, însă la universităţile britanice contează şi media la Bacalaureat, în timp ce universităţile americane nu ţin cont de aceste note. Denis a obţinut 9,85 la limba română, 9,40 la matematică şi 10 la fizică. „Am dat un examen american care echivalează Bacalaureatul nostru. Lor nu le pasă de notele pe care le obţii la Bac, ci de mediile pe care le ai. Odată ce am fost admis la universitate, nu mi-am mai dat interesul să învăţ pentru o notă perfectă“, precizează studentul român. La Harvard, Denis a obţinut o bursă completă, în condiţiile în care un an de studiu la universitatea americană costă 70.000 de dolari. În prezent, el este asistent universitar la catedra de Matematică de la Harvard şi lucrează într-un grup de cercetare alături de Alan Aspuru-Guzik. „Lucrez într-un grup de cercetare în cadrul facultăţii, sub supravegherea profesorului Alán Aspuru-Guzik, în departamentul de Chimie Teoretică. În proiectul la care lucrez, împreună cu un student post-doctorat, încercăm să găsim metode teoretice care să permită rularea simulărilor pe viitoarele calculatoare cuantice, pentru sisteme moleculare în contact termic cu un mediu exterior.

Este un proiect dificil la care lucrez cu plăcere, iar grupul este unul cu o atmosferă foarte plăcută. Chiar dacă sunt unul dintre puţinii studenţi care nu sunt într-un program de doctorat, la fel ca în orice grup de cercetare, toţi colegii sunt foarte prietenoşi şi curioşi să înveţe lucruri noi de la oricine“, precizează Denis Turcu. Alan Aspuru-Guzik s-a alăturat Universităţii Harvard în 2006. El conduce un grup de chimie fizică teoretică în cadrul Departamentului de Chimie şi Biologie Chimică de la Universitate. Cercetarea lor se concentrează asupra legăturilor dintre calculul cuantic, informaţiile cuantice şi chimie.

Legat de planurile de viitor, Denis va urma un program de doctorat, dar care nu va avea legătură cu specializarea din facultate, matematică şi fizică. „Va fi posibil legat de circuite neuronale, inteligenţa artificială (partea teoretică), sau machine learning. În timpul dintre facultate şi programul de doctorat aş vrea să explorez mai mult industria de cercetare în afara mediului academic, dat fiind că multe companii mari au deschis aceste tipuri de grupuri în cadrul programelor lor de cercetare pe aceste subiecte menţionate în care sunt interesat“, a afirmat Denis, potrivit revistei Capital.ro

Citește-i povestea completă pe Capital.

66 recommended
1118 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

Românul cunoscut în toată lumea drept omul care alină durerile. “De fiecare dată când plecăm în ţară şi ne întoarcem aici e un sentiment de parcă ţi se rupe ceva “

-

Se numește Constantin Tuleașcă, dar oamenii îl știu drept românul care vindecă suferința. Are 35 de ani, este neurochirurg și a găsit leacul pentru nevralgia de trigemen, adică durerile atroce din zona feței, asemănătoare cu electroșocurile. Constantin a studi... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Raluca Mureșan, omul care te face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. A ajuns la New York cu 100 de dolari în buzunar: ”Mi-am demonstrat că se poate”

-

Raluca Mureșan este omul care te-ar face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. Atât de frumos vorbește despre țara ei și atât este de bună în meseria de ghid turistic. A studiat și a muncit la New York, și a ajuns în America pentru că, spune ea, uitâ... Mai mult »