Sunt cel puțin 50.000 de copii cu intelect peste medie în România, însă mulți dintre ei sunt blocați de sistem. Nu primesc suportul educațional de care au nevoie, așa că cei mai mulți dintre ei, nefiind îndrumați, se pierd în mulțime.
„Eu cred că suntem neînţeleşi, pentru că eu, de exemplu, dacă i-aș spune unui coleg că unu plus unu egal trei, un om plus un om şi relaţia dintre ei, ei mi-ar spune că nu ştiu să calculez şi că nu sunt bun la matematică.”
Unii le spun supradotaţi. Alţii îi numesc genii. În realitate, sunt copii normali cu intelect peste medie. Ei sunt cei care ar trebui să fie viitoarea elită a ţării, doar că majoritatea decide să plece.
Pleacă cu zecile de mii în fiecare an, goniţi de lipsa de oferte de locuri de muncă pe măsura minţii lor, de societatea care îi priveşte cu invidie, de lipsa unui sistem educaţional care să-i stimuleze, de indolența guvernanţilor care refuză să pună în aplicare legi ce le-ar da şansa lor să-şi cultive talentele.
Matei: ”Am schimbat de fapt trei şcoli pentru că nu eram înţeles de invățătoare.”
Îi poţi recunoaşte după o serie de calităţi: se plictisesc la şcoală, pun întrebări multe profesorului şi sunt agasant, nefiresc de curioşi, uneori visători, alteori mult prea energici, astfel încât medicii îi suspectează de ADHD. Contestă autoritatea adulţilor, sunt creativi , tipicari, sensibili şi caută compania copiilor mai mari sau a adulţilor. Citesc şi vorbesc de la vârste foarte mici şi au modalităţi aparte de a învăţa.
Citește materialul integral pe ȘtirilePROTv.ro