a

Giorgiana Vlăsceanu, informaticianul care le învață pe românce secretele din IT: ”Avem un procent mare de femei care lucreaza in zona tech, cu mult peste media UE, iar asta este un plus pentru Romania!”

- - 326- 1998 vizualizari

Giorgiana Vlăsceanu este absolventă a Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica din București, unde acum urmează un program de master. Printre numeroasele sale activități de educație digitală pentru copii și de voluntariat, se ocupă și cu promovarea femeilor din România în zona de IT. O face prin intermediul Codette, asociație la care a fost co-fondatoare în luna aprilie a anului 2016. Obiectivul ei și al celorlalți voluntari din cadrul comunității este creșterea numărului de femei angajate în domeniul tech din țara noastră, un sector de activitate în care bărbații sunt (încă) majoritari. 

Cum vezi România peste zece ani?Sunt o fire mai optimistă de fel, așa că sunt sigură că peste zece ani va exista o Românie mai curată, cu oameni capabili, care pun binele comun în prim plan. Cred că suntem pe drumul cel bun, dar în același timp cred că trebuie să luam atitudine de fiecare dată când lucrurile nu se întamplă așa cum ar trebui și când ne îndepartăm de la acest drum.

Dacă ai fi premierul țării pentru un an, care ar fi punctele cheie ale activitatii tale ?
Vin din zona de digital și consider că în acest moment nivelul de digitalizare existent în zonele rurale din țară ar putea fi mai ridicat. În unele zone nici măcar nu există acest concept. Drept urmare, dacă aș fi prim-ministru, aș încerca să aduc educația digitală mai aproape de categoriile defavorizate.

Ce factori ar putea plasa  România pe primele locuri în topul destinațiilor turistice preferate de străini?
În primul rând, o calitatea mai bună a serviciilor ar putea plasa România în acest top. Cred că pe alocuri suntem deficitari în ceea ce privește modul de raportare la turiștii straini. Am putea îmbunătăți calitatea serviciilor pe care le oferim și ne-am putea promova valorile mai bine.

Cum stă România la capitolul tehnologie?
La capitolul educație digitală există înca loc de creștere pentru că sunt încă multe zone în care aceasta nu a pătruns. În schimb, putem să considerăm un plus faptul că avem un procent mare de femei care lucreaza în zona tech. Unele statistici spun că ponderea este de  27.2%, cu mult peste media din UE, care este de 16.1%. Mai avem  de lucru până vom ajunge la proportia de  50-50 și asta încercăm să facem în cadrul Codette. De asemenea, avem din ce în ce mai multe start-up-uri din zona tech, care isi propun să fie mai aproape de diverse alte sectoare de activitate: financiar, agricultură etc .

În ce domenii de activitate din România vor exista, în următorii ani, cele mai mari oportunități de dezvoltare?
Domeniul IT&C va rămâne cu siguranță în prim plan, poate cu un focus mai pronuntat pe zona de securitate.

Dacă ai fi un investitor străin, în ce ai investi în România?
România are o paletă mare de resurse. Cred, sincer, că cel mai bun sector de exploatat este cel agricol, mai ales bazat pe soluții tech fiabile.

Enumeră cinci motive pentru care tinerii români ar trebui să rămână în țară.
Cel mai bun motiv ar fi oportunitatea de a face lucruri care să aducă schimbare și care să conteze cu adevărat.  Tinerii se pot implica în multe proiecte, sunt multe oportunități pe care le pot valorifica. Există, de asemenea, și o serie de probleme pentru care nu avem încă soluții. Întotdeauna vei întâlni și minusuri si te vei lovi și de obstacole, dar cred că primează satisfacția pe care o ai atunci cand duci un proiect la bun sfarsit și sentimentul că faci parte dintr-un plan important.

Ce impact are tehnologia asupra generației tinere?
Tehnologia a fost creată tocmai pentru a fi aproape de noi și pentru a ne ajuta în viața de zi cu zi. Lăsăm tot mai multe aplicații să ne facă programul zilnic, putem să fim „prezenți” în mai multe locuri în același timp, putem lua legătura cu cei dragi cu un singur click. Cei mici au o putere nativă de a asimila tehnologia rapid. Un  dezechilibru între generații in ceea ce priveste raportarea la tehnologie este firesc, mai ales având în vedere rapiditatea cu care evolueaza  tehnologia. Cred că tehnologia are un impact pozitiv asupra tinerei generații, însa datoria noastră este   sa îi învățăm cum să utilizeze tehnologia într-un mod responsabil.

Ce te-a învățat sistemul de învățământ românesc?
M-a învățat cum să lupt, cum să mă integrez și mai ales cum să caut  pârghii prin care să ajung la ceea ce îmi doream. Pe parcursul școlii am fost implicată în activități informale și nonformale care au adus puțină culoare in viața mea și multă sete de explorare.

Ce părere ai despre generația actuală si cum se vede, din perspectiva ta, un viitor în care aceasta generatie va  conduce companii, proiecte, țara?
Mă bucur că cei care sunt acum pe băncile liceului sau poate chiar în școala generală au foarte multe oportunități. Este adevărat că zona urbană este favorizată față de cea rurală. Tinerii au o curiozitate vie și cred că dacă vor explora în continuare, vor fi cei care vor face diferența mai târziu. Pe de altă parte, mă uit la cei de vârsta mea și recunosc că am colegi super tari. Sunt activi social, unii au startup-uri, investesc în ei și își caută potențialul. Am încredere că sunt capabili, numai că e necesar să își găsească motivația si să fie mereu acolo unde contează.

326 recommended
1998 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Ionut Axinescu


Bookmark?Remove?

Csibi Magor, ecologistul român stabilit în Coreea de Sud care luptă pentru salvarea planetei:„Soluția este să ne unim, nu să împărțim oamenii în buni și răi!”

-

Politolog la bază, Csibi Magor a reprezentat România în Parlamentul European între 2007 și 2009, a lucrat o perioadă și ca jurnalist, însă în ultimii ani s-a dedicat exclusiv protejării mediului în care trăim. „Am realizat destul de repede că tema centrală a d... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Irina Țuca, studentă la drept în Marea Britanie: „Tinerilor romani trebuie să li se ofere mecanismele necesare prin care să facă viitorul să arate cât mai bine”

-

Absolventă a Colegiului Național „Sfântul Sava” și campioană la debate în perioada liceului, Irina Țuca studiază acum dreptul la cunoscuta universitate Cambridge, din Marea Britanie, din „ambiția de a-și depăși limitele și pentru a-și da șansa să încerce ceva ... Mai mult »