a

Ilona Brezoianu, actriță: „Am învățat că există viață și în afara teatrului”

- - 47- 5462 vizualizari

Joacă în zece spectacole pe scenele din București (la Național, Metropolis, Godot, Green Hours, Mall Băneasa etc.). E angajată a Teatrului de Comedie și, în general, e bine. Ce mai zice oare Ilona Brezoianu?

Un articol de Andrei Crăciun

Ce mai face, ce mai joacă îndrăgita noastră actriță Ilona Brezoianu? În ce producții artistice mai prestează dumneaei, la zi? Să le luăm pe rând, să le numărăm. Iar de la toamnă? Noutăți, ceva?


Ilona Brezoianu: Păi, ce să facă, tocmai s-a întrs dintr-o vacanță în Italia, unde s-a distrat și s-a relaxat. Iar acum se pregătește să meargă la festivalul C’art fest, unde are un spectacol lectură ‘Orbi’, în regia lui Chris Simion, și un spectacol ‘Fata din Curcubeu’, în regia Liei Bugnar. În rest, rămânem cu cele zece spectacole pe care le avem deja gata și care pot fi văzute la Teatrul Metropolis, Godot, Green Hours, TNB, Teatrul de Comedie, Mall Băneasa și Teatrul Avangardia. Nu avem nimic nou în plan, doar un spectacol pe care o să-l fac în ianuarie, anul viitor, și deja l-am bătut în cuie, dar nu o să vorbesc despre el pentru că sunt superstițioasă. Să zicem că aștept propuneri, dar nu mă grăbesc pentru că vreau să mă mai duc la mare de câteva ori.

Carieră internațională, filme de cinema, seriale de televiziune. Cum stăm pe partea consacrării de dincolo de teatru?

Ilona Brezoianu: Aici nu e treaba tocmai roz, se pare că se cam duce la vale cariera mea internațională, deși am un scurt-metraj în competiția de la Sarajevo Film Festival, dar e un rol micuț și trebuie să fii foarte atent ca să mă vezi. La fel putem spune și despre televiziune, în schimb surpriza vine de la Instagram, unde mă apropii vertiginos de 4000 de followeri.

Ce a învățat Ilona Brezoianu în ultimii ani, de când nu ne-a mai acordat interviu amplu ? Cum s-a schimbat viața dumneaei în ultimele trei sezoane?

A învățat să nu mai intre în panică atunci când nu repetă, să aștepte cuminte și să se bucure de timpul liber, de prieteni, de viață. Am învățat că există viață și în afara teatrului. Că orice proiect apare cu un scop, și toate se întâmplă atunci când trebuie să se întâmple. Financiar, ne-am schimbat în bine, avem și salariu (n.r. – actrița este angajată a Teatrului de Comedie), ceea ce e un confort imens, avem tichete de vacanță, și totul merge uns.

Țara. Ce ne facem cu țara, Ilona Brezoianu? Merge țara noastră într-o direcție greșită sau dimpotrivă? Tu, ca actriță angajată cu carte de muncă la Teatrul de Comedie din București, cum vezi viitorul României? Detaliați.

Ilona Brezoianu: Din păcate, asta e o întrebare destul de dureroasă, mai ales că sunt omul care a fost în ultima vreme prin piață și a strigat pe acolo cât l-a ținut gura, fără să observe vreo schimbare. E trist că nu reușim să ne unim atunci când este nevoie de noi, că îi lăsăm pe alții să ne hotărască soarta, și stăm cu mâinile în sân. Îmi pare rău că oamenii nu realizează cât de grav este ce se petrece în România în momentul de față. Cred într-o schimbare în bine, dar nu mai cred în oamenii care ar trebui s-o ceară. Preferă să stea la terase sau meciuri, și asta o să ne coste scump. Cel mai probabil va fi o criză economică, cât de curând.

Lumea. Ai mai umblat și tu prin lume (am văzut cumva poze din Bulgaria?, ai mai văzut. Lumea încotro se îndreaptă, draga noastră Ilona Brezoianu?

Ilona Brezoianu: Am fost prin Bulgaria, da, pentru că acolo merg destul de des, având în vedere că este la o aruncătură de băț de Giurgiu (n.r. – marea noastră actriță este de loc din Giurgiu). Dar totuși am fost mai impresionată de Italia. În special de sud. Erau o căldură și o armonie pe care la noi nu le simt. Suntem încrâncenați, alergăm după bani, și nu ne mai bucură nimic. Nu știu unde se îndreaptă lumea, dar sper să trăiesc o sută de ani, ca să văd.

Giurgiu. Giurgiul natal cum mai e? Cum îl regăsești? Cum se vede realitatea de la firul ierbii din Giurgiu?

Ilona Brezoianu: Giurgiu e la fel de liniștit ca înainte. Pentru că are o rutină a lui. Dacă stai mai mult de două zile simți că stă și viața în tine. Mai exact, treci pe acolo, îți vezi părinții și pleci repede în nebunia asta de București, care măcar te face să simți că ești viu. În rest, vecinii sunt toți prieteni între ei, se ajută, au grijă de animalele celorlalți, și nu i-am auzit să se certe pe locurile de parcare.

Tânăra generație. Cine vine tare din urmă, gata să vă ia locul – vouă, generația Ilona Brezoianu? Dă-mi nume, să urmărim, cititorii spre cine să-și îndrepte privirile lacome de teatru?

Ilona Brezoianu: Asta iar m-a durut. Sunt sigură că avem competiție puternică din spate. N-am văzut spectacolele absolvenților, dar simt pericolul. În ceafă. Mai ales că noi, ăștia din generația mea, nu mai putem spune că suntem la început de drum. Avem în spate vreo trei ani de când am terminat masterul și se presupune că deja trebuie să ne mișcăm. Nu mai avem scuze. De exemplu, am dat un casting cu Voica Oltean , care are 18 ani, și mă uitam ca proasta la ea, cât de bine putea să zică textul ăla. Ea a și luat castingul, eu nu. Cu alte cuvinte trebuie să tragem tare, că altfel…

CITAT
„Sunt omul care a fost în ultima vreme prin piață și a strigat pe acolo cât l-a ținut gura, fără să observe vreo schimbare. E trist că nu reușim să ne unim atunci când este nevoie de noi, că îi lăsăm pe alții să ne hotărască soarta, și stăm cu mâinile în sân. Îmi pare rău că oamenii nu realizează cât de grav este ce se petrece în România în momentul de față. Cred într-o schimbare în bine, dar nu mai cred în oamenii care ar trebui s-o ceară”
Ilona Brezoianu, actriță

 

47 recommended
5462 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Andrei Craciun