Într-o societate fragmentată și prea puțin preocupată de cetățenii săi, trei tineri și-au propus să îi inspire pe cei din jurul lor și să îi ajute să își facă vocile auzite la nivel local, naţional și european. David Timiş, Alin Grămescu și Anna Saraste au realizat „European Heroes” (Eroi Europeni) – o platformă online ce conține poveștile unor tineri europeni care reprezintă modele de implicare civică.
– Ce înseamnă European Heroes? Cum a luat naștere acest proiect?
David Timiș, Co-Fondator: European Heroes, așa cum îi spune și numele, se referă la eroi europeni. Căutăm să descoperim tinerii care dau dovadă de o implicare civică aparte. Ideea proiectului a pornit de la nevoia de a găsi modele adevărate pentru societate. În ziua de astăzi, atât în România cât și în alte state europene, în spațiul public nu există foarte multe modele de urmat pentru tineri. Echipa noastră caută modele care merită urmate, tineri cu vârsta cuprinsă între 18-30 de ani, care să se distingă prin implicarea civică de care dau dovadă.
– Ideea proiectului a pornit în urma tensiunilor politice din țara noastră?
David Timiș, Co-Fondator: Nu. Eram în Bruxelles, în ianuarie 2018 și alături de ceilalți doi fondatori am fost acceptați la un proiect numit FutureLab Europe – un fel de incubator european pentru tinerii. Aici, ne-am cunoscut și așa a luat naștere proiectul European Heroes. Eu am un background în marketing, colegul meu Alin are un background pe partea de video, iar colega noastră Anna din Finlanda, este pe zona de jurnalism. Ne-am unit forțele și am conturat proiectul având dorința de a ajuta tinerii, de a le arăta modele de implicare civică și de a menține Uniunea Europeană cât mai unită. În momentul de față, la nivel european, sunt multe partide politice care trag către un naționalism dus la extrem, însă noi considerăm că diversitatea Europei este unul dintre atuurile continentului nostru.
– Cum ați reușit să formați echipa din care faci parte?
David Timiș, Co-Fondator: Foarte natural. Ne-am cunoscut la Bruxelles, eram 20 de tineri care luam parte la proiectul FutureLab Europe, iar noi trei am ajuns să fim în aceeași echipă pentru faptul că am avut idei similare. Toți trei ne doream să găsim modele de bună practică pentru tineri și fiecare a venit cu bucățica lui: eu voiam să fac ceva în care să îmi folosesc abilitățile de marketing și comunicare, Alin voia să filmeze și Anna voia să scrie. Cumva abilitățile noastre s-au completat excelent, iar viziunea pe care o avea fiecare dintre noi era cam aceeași, doar că o exprimam cu alte cuvinte, sau mai bine spus, prin alte mijloace.
– Cum reușiti să îi găsiți pe Eroii Europeni?
David Timiș, Co-Fondator: Cei 12 eroi pe care i-am filmat până acum i-am găsit prin intermediul rețelele noastre (Comunitatea Global Shapers, Iubesc Studenția, etc.). Fiind conectați la diferite rețele am mers către oamenii care știam că se potrivesc profilului căutat. Din luna iulie am început să ´democratizăm´ procesul prin care găsim eroii, realizând o campanie de ´crowd-sourcing de eroi´, intitulată #FindYourLocalHero sau ´Găsește-ți Eroul Local´. Practic, încurajăm toți tinerii, și nu numai, să își nominalizeze vecinii, membrii din familie, colegii din ONG-urile în care activează, persoanele care li se par modele de admirat și urmat.
– Ce presupune Campania #FindYourLocalHero ?
David Timiș, Co-Fondator: Este foarte simplu. Vrem să democratizăm procesul acesta de a găsi povești faine cu tineri europeni, așa că îi rugăm pe cei care ne urmăresc să nominalizeze persoane pe care le cunosc și pe care le consideră eroi. Avem o adresă de email ([email protected]) la care se pot trimite nominalizările. Acestea pot fi trimise sub două forme: fie scriind un articol de 2-3 pagini despre persoana nominalizată, fie înregistrând un video de 2-4 minute. Poate fi nominalizată orice persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani. De multe ori am realizat că eroii europeni pe care i-am găsit nu erau cu toții cunoscuți la nivel regional, sau nici măcar local de multe ori. Sunt oameni care nu au expunerea necesară și de aceea noi vrem să îi ajutăm. Va exista un top, probabil primele zece cele mai bune povești vor fi promovate pe pagina noastră de Facebook și pe site-ul nostru, însă cu toții vor fi câștigători pentru că ne-au trimis poveștile și în acest fel au ajuns să inspire mii de tineri din întreaga Europă.
– Care sunt sursele de finanțare ale proiectului?
David Timiș, Co-Fondator: În urma pitch-ului realizat la Bruxelles în cadrul programului FutureLab Europe, am câștigat o finanțare din partea unuia dintre cele mai importante think-tank-uri independente din capitala europeană, European Policy Center. Cu ajutorul lor am reușit să ne acoperim costurile.
– Din ce țări sunt eroii pe care i-ați filmat?
David Timiș, Co-Fondator: Eu și Alin, fiind din România, am început cu doi eroi din țară. I-am filmat pe Mihai și Alexandra, doi cunoscuți de-ai noștri. Alexandra activează în zona de educație și a fondat Fabrica de Experimente, un proiect prin care încurajează procesul de învățare bazat pe experimente. Mihai a devenit cunoscut datorită proiectului EFdeN, prin care alături de colegii lui a construit o casă solară. Printre altele, am mai filmat în Belgia, Luxembourg, Germania, Cipru, Grecia, Finlanda, Bulgaria, Polonia și poveștile continuă să curgă.
– Care sunt gândurile cu care rămâi după ce le-ai aflat și filmat povestea?
David Timiș, Co-Fondator: De fiecare dată plecăm cu multă inspirație și cu dorința de a încerca să replicăm și în România aceste inițiative. Și nu neapărat noi, ci persoanele care încep să contureze această comunitate, European Heroes. Avem 12 eroi și sperăm să primim din toată Europa cât mai multe povești și să creăm o comunitate pe baza acestora, o comunitate de oameni care schimbă lucrurile în Europa și care au în comun o pasiune pentru continentul nostru.
– Ce înseamnă pentru tine un erou?
David Timiș, Co-Fondator: Un erou nu are un ´job description´ foarte clar, ține foarte mult de ceea ce face el sau ea în comunitate. Cred că principala trăsătură este proactivitatea. Sunt oameni care au început fără multe resurse, fără o susținere extraordinară din partea unei autorități sau a unei companii. Ei au început având un vis pe care l-au urmat orbește. Așadar, proactivitate, perseverență și modestie. Eroii noștri, majoritatea dintre ei, nu sunt cunoscuți, sunt, așa cum îmi place mie să zic, ca niște pui care dau să iasă din ou. Noi sperăm să îi ajutăm să devină cât mai cunoscuți, pentru a deveni modelele de care au tinerii mare nevoie.
– Cine este eroul tău?
David Timiș, Co-Fondator: Eu am doi eroi: mama și tata. Ei m-au crescut și m-au ajutat să ajung persoana care sunt astăzi. Cu siguranță și contextul m-a ajutat, experiențele prin care am trecut, mai ales anii în care am studiat și lucrat în afară.
– România mai are eroi?
David Timiș, Co-Fondator: România are eroi. Noi am început din România cu doi eroi și doar din considerente ce țin de diversitate nu am intervievat mai mulți oameni din România. Sunt foarte multe exemple de tineri care ar fi potriviți pentru platforma noastră, doar timp să avem să le înregistrăm poveștile.
– Ce le lipsește tinerilor din România?
David Timiș, Co-Fondator: Am văzut că tinerii duc lipsă de modele, de multe ori ei au o energie foarte bună și vor să își facă vocea auzită, dar nu știu cum sau nu au resursele necesare pentru a face asta. Le lipsesc modele de bună practică, exemple de cum ar putea să se implice în acțiuni civice și ce pași ar trebui să urmeze, iar noi prin intermediul inițiativei European Heroes, sperăm să îi ajutăm.