a

Alina Mîndru, actriță: “Viitorul stă în mâinile noastre, îl modelăm noi sau ni-l fură de sub nas”

- - 34- 189 vizualizari

Actrița se revoltă ori de câte ori simte că societatea noastră e dusă de nas, mințită și condusă de funie ca o cornută. Și face un teatru care nu e indiferent la mersul societății.

Andrei C
răciun

Drum. Alina Mîndru, actriță. De unde vine Alina și unde vrea ea să se îndrepte? Să privim un pic în urmă către devenirea sa. Cum s-a format acrița de astăzi?

Nu știu alții cum sunt, sau cum erau, dar eu întotdeauna, de când mă știu, mi-am dorit să fiu artistă. Într-un fel mi-a reușit… în multe altele nu. Mi-a plăcut și să cânt dar parcă nimic nu se compară cu actoria. Am fost un copil problemă până să dau la facultatea de teatru. Pe mine teatrul m-a împăcat cu demonii mei, am reușit să funcționăm împreună.

Spectacole. Să mergem și mai departe. În ce spectacole ați jucat în stagiunea trecută și ce urmează în aceastătoamnă/iarnă? Unde să vină publicul spectator să o vadă pe Alina apetitul odată deschis după citirea interviului?
De 3 ani de când sunt în București am jucat la Green Hours, casa noastră, a celor din trupa Frilensăr unde am scos 5 spectacole ( Mălăieș în călcăieș, Daughter sau HadikaTzuki, Mioritza, Once upon și Regi bătălii și elefanți). Însă din vară nu am mai jucat sau am jucat foarte puțin pentru că am lucrat mai mult pe film. Urmează o premieră marca Frilensăr dar e în stadiu de construcție, divulgăm când e momentul.

Video. Carieră internațională, filme de cinema, seriale de televiziune – cum stăm cu consacrarea în lumea video?
Pe la începutul verii am aflat că eu sunt cam prea mult pentru video. Actorii de teatru mai au din când în când problema asta. Prin exercițiu se poate regla orice neajuns sau… preaplin în cazul meu. Abia am pășit în industrie și abia am avut primele ieșiri la public în două seriale și un lung metraj. Sunt bine, am depășit ce mă depășea, de-acu’ începe adevărata luptă pe orizonturile cinematografiei.

Țara. Ce relație are Alina cu țara noastră? Se simte bine aici, îi place, vrea să emigreze și să nu mai audă de noi niciodată? Cum vede ea viitorul României? Și mergând și mai departe, cu lumea cum stăm – ne îndreptăm într-o direcție greșită?
Nu știu cum e să fii actor în altă țară, n-am trăit, dar la noi devine din ce în ce mai complicat. Nu am apartenență politică dar nici nu sunt indiferentă la ce se întâmplă în actualul sistem de guvernare. Eu aproape că pot zice că am emigrat în altă țară în momentul în care m-am mutat din Iași în București. Pare altă țară, alt soi de lume, alte valori. Viitorul stă în mâinile noastre, îl modelăm noi sau ni-l fură de sub nas. De când mă știu am auzit că țara asta se îndreaptă într-o direcție greșită, am crescut cu ideea asta și e trist că nu am motiv să emit alta. Eu cred într-un viitor mai bun, într-un sistem politic făcut pentru a servi oamenii nu pentru a-i decapita când răsar cu o idee, cred că putem face multe ca nație dacă nu dăm doar din gură ci și acționăm dar…să nu scriu aici rugăciunea mea înainte de culcare…


Cetatea. Implicare civică, cetățenească. Votează Alina? Protestează? Se implică în viața cetății? Cum și de ce?
De când am învățat ce înseamnă manipularea în masă votez mereu cu frică și apoi ies în stradă înciudată că iar am fost mințită și condusă de funie ca o cornută. Urăsc sistemul nostru politic și jocurile puterii în care noi sfârșim prin a fi carne de tun. Urăsc minciunile cu care am fost crescuți de mici și care încă ne sunt bagate pe gât cu nesimțire chiar dacă suntem sau nu ghiftuiți. Urăsc incertitudinea zilei de mâine pe care ne-o dăruiesc analfabeții de la putere zâmbind tâmp cu danturi stricate.

Idoli. Are Alina idoli? Către cine se îndreaptă privirile admirative ale actorului? Ca cine voia să fie atunci când era mică?
Sunt un om nehotărât, taaaare nehotărât, drept urmare nu am avut idoli doar mi-au plăcut unii mai mult decat alții pe moment și nu mi-am dorit să fiu altcineva, poate doar Britney Spears dar asta… nu se pune. Eu am crescut cu generația aia…de aur. “Actorii auriți nu mai sunt, s-au dus.” Așa zice lumea. Acum… eu nu cred asta, sincer vă spun… erau faini, erau minunați unii din ei dar parcă nu ne place să trăim în prezent, nu știu cum se face. Haideți să aruncăm un ochi prin teatre… ai ce alege, trebuie, nu se poate să nu. Actoria este o meserie care se fură și mie mi-ar plăcea să o pot fura de la Mihai Constantin. Aș vrea să-l tâlhăresc de orice secret sau metoda. Îmi place de mor.

Tineret. Ce tineri ne recomandați din lumea noastră artistică, să-i promovăm în site-ul nostru, să vadă cetățeanul că nu mai avem noi actorii de altădată, dar îi avem pe cei de acum, ceea ce nu e tocmai puțin lucru. Cuvânt de încheiere, povață pentru cei care vin din urmă, de ce nu? Mulțumesc.

Actori auriți se găsesc și în generațiile tinere: Tiberiu Enache, Ovidiu Cosovanu, Tudor Morar, Loredana Cosovanu, Ștefan Craiu, Irina Sibef, Daniel Nuță, Iulian Burciu, Matei Chioariu. Ca încheiere… vreau să spun atât: respectați-vă unul altuia munca pentru că puterea exemplului face minuni.

CITAT

Urăsc minciunile cu care am fost crescuți de mici și care încă ne sunt bagate pe gât cu nesimțire chiar dacă suntem sau nu ghiftuiți. Urăsc incertitudinea zilei de mâine pe care ne-o dăruiesc analfabeții de la putere.

Alina Mîndru, actriță

34 recommended
189 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Andrei Craciun