Fără să vrea, tânăra actriță Mihaela Mardare a rezumat în acest interviu chiar crezul site-ului nostru: „Este foarte important ca oamenii să fie atenți și la cei tineri. S-ar putea să fie uimiți la un moment dat de cât de mult le va plăcea”. Ia fiți un pic atenți aici.
Andrei Crăciun
De unde vine Mihaela și unde vrea ea să se îndrepte? Să privim un pic în urmă către devenirea sa. Cum s-a format actrița de astăzi?
Mihaela vine din Oltenița, un oraș mic și liniștit de lângă Dunăre. Mi-a venit ideea să fiu actriță pe la 5 ani, iar la 14, când am auzit că există liceu vocațional am știut sigur că se poate realiza și am început să mă ocup serios de treabă. Am intrat la liceul „Dinu Lipatti”, la actorie, și atunci această dorință s-a transformat în hotărâre. Din fericire nu am simțit nici o urmă de îndoială că o sa reușesc să fac asta. Și nici acum nu simt, indiferent cât de greu pare câteodată. A urmat facultatea, și în prezent ”școala de după școală”, cea mai grea și cea mai frumoasă. Pentru că ești într-o continuă evoluție, mereu înveți, te joci, experimentezi, teoretic muncești. Dar daca vine din plăcere și bucurie, este cea mai frumoasă muncă și cel mai plăcut mod de a crește.
Spectacole. Sămergem și mai departe. În ce spectacole ați jucat în stagiunea trecută și ce urmează în această toamnă/iarnă? Unde să vină publicul spectator să o vadă pe Mihaela, apetitul fiind deschis de citirea interviului?
În primul rând să vină la teatru. Ăsta este cel mai important îndemn. Fiecare își va da seama pe parcurs ce vrea sa vadă, ce îi place mai mult, ce îl modifică sau inspiră. În al doilea rând, sunt două spectacole în Ploiești care îmi plac foarte mult, “Cei doi tineri din Verona’’ și ‘‘Flautul Fermecat’’(ambele pe scena Teatrului Imaginario) , și unul la Teatrul de Comedie din București, ‘‘Totul în grădină’’. Și uite așa am făcut și reclamă. Lăsând totuși gluma la o parte, noi vă așteptăm cu drag. Suntem mereu dornici și pregătiți de joacă și ne urcăm pe scenă cu toată bucuria, învățând de fiecare data lucruri noi. Și cum un spectacol nu se poate realiza fără public, haideți la teatru! Despre viitor putem vorbi cred în viitor. Da, cu siguranță există planuri, toate cu, pentru și despre teatru, dar cred că mai bine vin direct cu invitația la spectacol.
Video. Carieră internațională, filme de cinema, seriale de televiziune – cum stăm cu consacrarea în lumea video?
Nu stăm. Nu știu de ce dar în facultate am avut o mică frică de cameră și m-am ținut puțin la distanță, însă mi-aș dori să încep și aici treaba serioasă. Cred că mi-am depașit teama și ma simt un pic mai pregătită. De fapt un pic mai mult, chiar cred că mi-ar placea să experimentez și să învăț și în această zonă.
Țara. Ce relație are Mihaela cu țara noastră? Se simte bine aici, îi place, vrea să emigreze și să nu mai audă de noi niciodată? Cum vede ea viitorul României? Și mergând și mai departe, cu lumea cum stăm – ne îndreptăm într-o direcție greșită?
În ciuda părerilor actuale despre România și despre cât de prost merg lucrurile, nu cred ca aș vrea vreodată să plec. Cel puțin asta simt acum și nu am avut niciodată o altfel de părere. Da, nici mie nu îmi plac unele lucruri, observ haosul și tristețea din jur, dar am o încredere, poate copilărească, în capacitatea românilor de a crește. Îmi doresc foarte mult să călătoresc peste tot, să cunosc toate culturile și obiceiurile, să învăț limbi străine și să leg prietenii cu oameni din toate țările și continentele, însă toate astea vin din dorința mea de a cunoaște. Sunt sigură că mereu o să mă întorc acasă. Și nu știu dacă în viitor ne va fi mai bine sau mai rău, dacă vom evolua sau nu, dar sunt sigură și cred din tot sufletul că avem cu ce. Poate că e mai simplu decât pare, poate că de fapt fiecare om ar trebui să înceapă cu el însuși. Dar să înceapă serios și sincer, nu doar că e o vorbă frumoasă pe care cineva mai deștept a spus-o cândva.
Cetatea. Implicare civică, cetățenească. Votează Mihaela? Protestează? Se implică în viața cetății? Cum și de ce?
La capitolul politică, am să recunosc că sunt foarte, foarte departe.Pur și simplu nu m-am implicat în discuții și dezbateri. Mi-a fost frică de dezamăgire, probabil. Dar îmi doresc să-mi fac curaj, să ma documentez foarte bine și abia mai apoi să-mi susțin o parere.
Idoli. Are Mihaela idoli? Către cine se îndreaptă privirile admirative ale actriței? Cum cine voia să fie atunci când eramică?
Un preferat nu cred că a existat niciodată. În principiu orice văd și îmi place îmi doresc mai mult decâ torice în secunda respectivă. Mai apoi văd altceva și vreau și acel altceva. Și așa se creează o listă kilometrică de dorințe și planuri. Ca să menționez totuși câteva nume, voi spune Mariana Mihuț, Carmen Tănase, Ofelia Popii, și lista continuă mult, foarte mult.Avem foarte mulți oameni talentați și este dificil să alegi. Toți sunt diferiți și de la toți te încarci cu ceva frumos.
Tineret. Ce tineri ne recomandați din lumea noastră artistică, să-i promovăm în site-ul nostru, să vadă cetățeanul că nu mai avem noi actorii de altădată, dar îi avem pe cei de acum, ceea ce nu e tocmai puțin lucru.Cuvânt de încheiere, povață pentru cei care vin din urmă, de ce nu? Mulțumesc.
Este foarte important ca oamenii să fie atenți și la cei tineri. S-ar putea să fie uimiți la un moment dat de cât de mult le va plăcea. Aș recomanda câțiva actori care m-au impresionat, dintre care Ștefan Pavel și Cosmin Pană, cei doi bufoni din Verona, pe care i-am urmarit cu interes la fiecare repetiție, Corina Moise, Adrian Nicolae, și lista poate continua pagini întregi… Cred că tinerii actori sunt foarte prețioși, foarte talentați, și sunt sigură că deîndată ce îi veți vedea în acțiune își găsesc loc printre preferați. Aș recomanda chiar și licențele ce ies din facultate, au toate un aer proaspat, multă bucurie și se poate vedea din primele secunde munca depusă de proaspeții absolvenți.Aș sfătui atât tinerii actori, cât și pe cei care nu își doresc neapărat această meserie, același lucru. Este cumva sfatul pe care mi-l dau și mie din când în când: să își dorească mereu mai mult și să facă orice pentru a avea ceea ce își doresc. Să nu se oprească la un lucru, și să-și păstreze mereu această ”sete” de a învăța. Viața ne oferă libertatea de a cunoaște orice, de a ne satisface orice pasiune, și ar fi păcat să ne oprim la orice mic impediment. Trebuie să ne găsim fiecare propria motivație.
CITAT
Este foarte important ca oamenii să fie atenți și la cei tineri. S-ar putea să fie uimiți la un moment dat de cât de mult le va plăcea.
Mihaela Mardare, actriță